Τα καλύτερα κοκκινιστά της πόλης

Αν είσαι λάτρης της βούτας τότε καλό θα ήταν να εφοδιαστείς με μπόλικο ψωμάκι γιατί σε λίγο σερβίρουμε το καλύτερο κοκκινιστό της πόλης.

Τα καλύτερα κοκκινιστά της πόλης

Το έχουμε γράψει και παλαιότερα, όμως επειδή η επανάληψη είναι η μαμά της μάθησης καλό είναι να το αναφέρουμε ακόμη μια φορά μέχρι να πιστέψουν κι οι «αλλόθρησκοι». Το κοκκινιστό ξυπνά μνήμες από οικογενειακό τραπέζι κι αγαπημένα πρόσωπα να παίρνουν μοσχομυρωδιές πάνω από την κατσαρόλα. Μαμαδίσιο φαγητό που καίει καρδιές αν πετύχει η συνταγή κι απογοητεύει ουρανίσκους αν δεν δέσουν σωστά τα υλικά του κι έξτρα μπελαλίδικο καθώς απαιτεί μεγάλη προσήλωση και μαστοριά στο μαγείρεμα. Αν κι εσένα η μαγειρική δεν είναι το φόρτε σου μην χαλιέσαι δίχως λόγο. Μπόλικα ταβερνάκια και μαγειρευτάδικα στα αθηναϊκά πέριξ κατέχουν το άθλημα του κοκκινιστού και διαπρέπουν καθημερινά με τις συνταγές τους. Μια βόλτα και μια δοκιμή προς τα εκεί είναι βέβαιο ότι θα σε πείσει για του λόγου το αληθές.

Κίτσουλας

Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814798

Δεν θα βρεις εδώ ούτε φανφάρες, ούτε στολίδια, ούτε ψαγμένες συνταγές και περιττές γαστρονομικές φιοριτούρες. Εδώ θα σας πεντανόστιμο φαγητό που ξέρεις, αγαπάς και έχεις ανάγκη, ειδικά αν δουλεύει καλά το σύστημα ταπεράκι. Ο Κίτσουλας έχει εξελιχθεί σε αθηναϊκό θρύλο του φαγητού και για αυτό μεγάλο ρόλο έχει παίξει το φημισμένο κοκκινιστικό μοσχαράκι του, για την τελευταία μερίδα του οποίου σφάζονται παλικάρια. Από κοντά κι ο κόκορας κρασάτος, η ρεβυθάδα, το κοτόπουλο φούρνου με πατάτες ή τα λαδερά φασολάκια κι οι σπιτικές πιτούλες. Για ένα πλήρες γεύμα υπολόγισε περί τα 20€  το άτομο με άφθονο κρασάκι.

Μπούκα

Σολωμού 15, Ομόνοια τηλ.: 210 3800365

Η Μπούκα είναι ένα εκλεκτό οινομαγειρείο στα νοητά σύνορα Εξαρχείων και Ομόνοιας το οποίο έχει βαλθεί να μας κάνει να ξεχάσουμε το ταπεράκι, αφού στα ταψάκια του θα βρεις μπόλικες νοστιμιές που θα ικανοποιήσουν και τον πιο γκρινιάρη πεινασμένο της πλάσης. Το μενού εδώ αλλάζει καθημερινά και προσαρμόζεται στις διατροφικές ανάγκες των πιστών θαμώνων του. Αυτό που δεν αλλάζει με τίποτα είναι η λατρεία μας για το κοκκινιστό κοτόπουλο γιουβέτσι που βάζει κάτω μέχρι και της μαμάς σου. Στην ίδια κλίμακα και τα κοκκινιστά κεφτεδάκια με δυόσμο, το θράψαλο με κοφτό μακαρονάκι, τα ρεβίθια με σπανάκι, τα χοιρινά φιλετάκια με γλυκόξινη και το ψάρι γλώσσα φούρνου.

Μαρτίνης

Πατησίων 289 & Ιακωβάτων, τηλ: 210 2111063


Ελάχιστα μαγέρικα θα βρεις με περισσότερο από μισό αιώνα στην πλάτη τους κι ο Μαρτίνης περήφανα δηλώνει πως είναι ένα εξ αυτών, τιμώντας την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Το κοκκινιστό του μοσχαράκι δε έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο επαίνων και διθυράμβων χάρη στην ιδανική για βούτες σάλτσα του και την παραπάνω από γενναιόδωρη μερίδα του.

Επιβάλλεται να δοκιμάσεις ακόμη χοιρινό με σέλινο, κουνέλι στιφάδο, κόκορα γιουβέτσι, αρνάκι γάλακτος φρικασέ, και τις θρυλικές μπάμιες του που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην αθηναϊκή γαστρονομία. Ο λογαριασμός μαζί με κρασάκι θα κυμανθεί μεταξύ 12-15€ κατ’ άτομο.

Ταβέρνα Οικονόμου

Κυδαντιδών 32, Άνω Πετράλωνα, τηλ.: 210 3467555


H ταβέρνα του Οικονόμου μας έχει αναγκάσει αρκετές φορές να ανηφορίσουμε ή να κατηφορίσουμε στα Πετράλωνα για να δοκιμάσεις εξαιρετικό μαμαδίσιο φαγάκι, λες και βγήκε από τα υγρά όνειρα του κυριακάτικου οικογενειακού τραπεζιού. Η διακόσμηση λιτή κι απέριττη με τα τραπεζάκια του να γεμίζουν με κόσμο καθημερινά για να γευτούν τα μαγειρευτά καλούδια του Οικονόμου. Εμείς ορκιζόμαστε αιώνια πίστη στα κοκκινιστά που σιγοβράζουν στις κατσαρόλες του και βγαίνουν αμφότερα λουκούμι. Πολύ δυνατό το στιφάδο του, τα λαδερά του και οι ντολμάδες του. Ο λογαριασμός για πλήρες γεύμα με μπυρίτσα στα 15-18€ το άτομο.

Γιουβετσάκια

Ιθώμης 20 και Μορέως, Γλυφάδα, τηλ: 2109648081

Ένα «καλοφαγάδικο» ταΐζει από το 1995 τους γλυφαδιώτες – και όχι μόνο – με μαμαδίσια κουζίνα και πιάτα σαν στο σπίτι τους. O λόγος για τα Γιουβετσάκια που φημίζονται για τον υπέροχο κόκκινιστό κόκορά τους που είναι σημαντικός λόγος από μόνος του για να βρεθείς στα νότια προάστια των Αθηνών. Φυσικά οι σπεσιαλιτέ στα γιουβετσάκια δεν σταματούν αφού όπως προδίδει και το όνομα του μαγειρευτάδικου της καρδιάς μας εδώ ειδικεύονται στο καλό γιουβέτσι, ενώ εξίσου εξαιρετικά είναι η φασολάδα, η λακέρδα, ο μπακαλιάρος σκορδαλιά και οι θρυλικοί λαχανοντολμάδες τους. Μαζί με κρασάκι υπολόγισε περί τα 20€ για πλήρες γεύμα.

Παπαγιάννης

Παπαδιαμαντοπούλου 53, τηλ.:21 0770 9313

Έτερος ταβερνίσιος θρύλος ο Παπαγιάννης διανύει την έκτη δεκαετία της ζωής του παραμένοντας πιστός στη γαστρονομική παράδοση της χώρας μας. Προσφέροντας ποιοτική Ελληνική κουζίνα και φρεσκότατα μαγειρευτά το εκλεκτό αυτό φαγητοστέκι στα Ιλίσσια βλέπει τα τραπεζάκια του να γεμίζουν μέσα έξω από τους πιστούς θαμώνες του που τιμούν δεόντως το κοκκινιστό αρνάκι του καταλόγου που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα μαγειρευτά. Στο καρνέ σου σημείωσε ακόμη: κοτόπουλο βραστό, μοσχάρι στιφάδο, κολοκυθάκια γεμιστά, αρνί φρικασέ, μοσχάρι λεμονάτο φούρνου, κόκορα κρασάτο κι εντόσθια ριγανάτα αρνίσια και δεν πρόκειται να χάσεις. Ο λογαριασμός μαζί με κρασάκι στα 15€ το άτομο.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v