Τα top 10 μαγαζιά για μαγειρευτά φαγητά στη Θεσσαλονίκη

Αν ψάχνεις σπιτικό φαγητό στη Θεσσαλονίκη, αυτά τα αγαπημένα μαγαζιά σερβίρουν μερίδες γεμάτες θαλπωρή, παράδοση και νοστιμιά – όπως τις έφτιαχνε η γιαγιά.

Τα top 10 μαγαζιά για μαγειρευτά φαγητά στη Θεσσαλονίκη

Πιάτα που μοσχοβολάνε φρεσκοκομμένο μαϊντανό και ντομάτα που σιγοέβρασε για ώρες. Κατσαρόλες που χωράνε μέσα τους μνήμες, οικογενειακά τραπέζια και αχνιστές κουβέντες. Στη Θεσσαλονίκη, η παράδοση του μαγειρευτού καλά κρατεί – και σε αυτά τα μαγαζιά απογειώνεται.

Από μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα μέχρι γιαπράκια, γιουβαρλάκια και ιμάμ μπαϊλντί, εδώ θα φας αληθινό σπιτικό φαγητό, σε καλέ τιμές, με πολλή φροντίδα και αυθεντική γεύση.

Το Μικράκι

Προξένου Κορομηλά 2, τηλ: 231 027 0517

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Το Μικράκι (@to_mikraki_skg)


Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Το Μικράκι αποτελεί σταθερή αξία για όσους αγαπούν το σπιτικό φαγητό. Ένα αυθεντικό μαγειρείο-εστιατόριο με πεντανόστιμες συνταγές, τίμιες μερίδες και λογικές τιμές. Αξίζει να δοκιμάσεις τον αρακά και τους γίγαντες φούρνου, απλά μαγειρεμένα αλλά γεμάτα γεύση, όπως και το τουρλού με μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές και πατάτες ψημένα στον φούρνο. Από τις σούπες, η κοτόσουπα αυγολέμονο και η γιουβαρλόσουπα ξεχωρίζουν, ενώ η κρεατόσουπα με μοσχαράκι είναι δυναμωτική και χορταστική. Από τα κυρίως, ο μουσακάς και το παστίτσιο ξεχωρίζουν ενώ το μοσχάρι κοκκινιστό, μαγειρεμένο με νωπό χτένι και συνοδευτικό της επιλογής σου, είναι ίσως από τα καλύτερα που θα δοκιμάσεις στην πόλη. Για ένα γεύμα εδώ, υπολόγισε περί τα 12-15€ ανά άτομο, με κρασί.

Φανός

Αγίου Μηνά 8, Λαδάδικα, τηλ: 2313045543

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Φανός (@fanos_thessaloniki)


Ένα μικρό, χαριτωμένο «διαμαντάκι» στην οδό Αγίου Μηνά, ο Φανός είναι από εκείνα τα μέρη που σε κάνουν να νιώθεις αμέσως οικεία. Με ζεστή ατμόσφαιρα, απαλή μουσική και προσεγμένο σέρβις, προσφέρει αυθεντική εμπειρία σπιτικού φαγητού στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Αξίζει να δοκιμάσεις τα ρεβίθια με σπανάκι και ταχίνι – ένα πιάτο παραδοσιακό και ταυτόχρονα ευφάνταστο. Το μοσχαράκι με μανιτάρια και το χοιρινό με λάχανο ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά και την απίστευτα μαλακή υφή τους. Από τις πιο ξεχωριστές επιλογές είναι το αρνάκι με πουρέ, αλλά και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς που έρχεται σαν κέρασμα. Το χύμα κρασί συμπληρώνει ιδανικά το γεύμα, ενώ οι γενναιόδωρες μερίδες και οι ισορροπημένες τιμές κάνουν τον Φανό μια εξαιρετική επιλογή για μαγειρευτά – περί τα 20€ το άτομο.

Η Πάντερμος

Γρ. Κολωνιάρη 75, Αμπελόκηποι, τηλ: 231 072 5838


Η Πάντερμος είναι από εκείνα τα μαγειρεία που τιμούν την παράδοση, με πιάτα απλά, καλομαγειρεμένα και γεμάτα γεύση. Η 24ωρη 231 072 5838κουζίνα βασίζεται σε φρέσκα υλικά και κλασικές συνταγές, με μερίδες που δεν αφήνουν κανέναν παραπονεμένο. Εξαιρετικά τα σουτζουκάκια με σάλτσα, αρωματικά και ζουμερά, το μοσχαράκι κοκκινιστό με δάφνη και σκόρδο, αλλά και την κλασική κρεατόσουπα ή τα γιουβαρλάκια – ιδανικά για πιο χειμωνιάτικες μέρες. Από τα λαδερά, ξεχωρίζουν ο αρακάς και οι γίγαντες, ενώ ο μουσακάς είναι πραγματικά εξαιρετικός, με πλούσια γεύση και σωστά στρωμένα υλικά. Η χωριάτικη σαλάτα σερβίρεται σε τεράστια μερίδα, με άφθονη φέτα εξαιρετικής ποιότητας, ενώ το φρεσκοψημένο ψωμί και το επιδόρπιο με φρέσκια κρέμα βανίλιας συμπληρώνουν ιδανικά το γεύμα. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο, με κρασί.

Η Κουζίνα της Αγλαΐας

Φραγκίνη 5, τηλ: 231 028 0044


Σε έναν γραφικό πεζόδρομο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με θέα το Γιαχουντί Χαμάμ, Η Κουζίνα της Αγλαΐας προσφέρει σπιτικό φαγητό σε έναν όμορφο, ήσυχο χώρο με ευγενική και άμεση εξυπηρέτηση. Το μενού είναι μικρό και προσεγμένο, με πιάτα απλά, μαγειρεμένα με φροντίδα και αγνά υλικά. Αξίζει να δοκιμάσεις τα γιαπράκια, τα κεφτεδάκια και τα γιουβαρλάκια, ενώ από τα πιο αγαπημένα πιάτα του μαγαζιού είναι τα συκωτάκια και οι κολοκυθοκεφτέδες. Εξαιρετικά και τα ρεβίθια, τα σουτζουκάκια σμυρνέικα και τα γεμιστά, ενώ το μπριάμ και ο ντάκος συμπληρώνουν το γεύμα ιδανικά. Νοστιμότατο και το συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια και τραγανές τηγανητές πατάτες. Η χύμα ρετσίνα που σερβίρεται είναι εξαιρετική και συνοδεύει ιδανικά τα φαγητά. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί.

Όρεξις

Αγ. Μηνά 10-12, τηλ: 231 024 4448

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Orexis (@orexis_restaurant)


Με ένα από τα μεγαλύτερα χορτοφαγικά μενού της Θεσσαλονίκης, το Όρεξις ξεχωρίζει για την ποικιλία, τις προσεγμένες γεύσεις και τη φιλική ατμόσφαιρα η οποία σίγουρα θα σου ανοίξει την όρεξη. Εδώ θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε τα γεμιστά, τις μπάμιες, τα φασολάκια και τον αρακά, ενώ εξαιρετική είναι και η μελιτζάνα ιμάμ, τα κολοκυθάκια γεμιστά και οι αγκινάρες αλά πολίτα. Για κάτι πιο κλασικό, προτείνεται το παστίτσιο με αφράτη μπεσαμέλ και πλούσια σάλτσα ντομάτας, όπως και οι λαχανοσαρμάδες και τα κεφτεδάκια. Στα κρεατικά, υπάρχουν ωραιότατες επιλογές όπως το μοσχαράκι κοκκινιστό ή γιουβέτσι, τα σουτζουκάκια σμυρνέικα, το επικό κότσι χοιρινό στην γάστρα με μέλι και πορτοκάλι και το αρνάκι φούρνου με πατάτες και δενδρολίβανο. Λογαριασμός για ένα γεύμα με κρασί, περί τα 15€ το άτομο.

Κουζινάκι

Αγίων Πάντων 18, τηλ: 231 055 3445


Όνομα και πράγμα, Το Κουζινάκι είναι πράγματι μικρό σε διαστάσεις, αλλά μεγάλο σε νοστιμιά. Ένας λιτός, σπιτικός χώρος που αποπνέει ζεστασιά, με πιάτα που φτιάχνονται με μεράκι και φροντίδα. Η εξυπηρέτηση είναι γρήγορη και ευγενική, με τα κορίτσια να σερβίρουν με χαμόγελο και καλή διάθεση, δημιουργώντας μια οικεία και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Αξίζει να δοκιμάσεις το παστίτσιο, τον μουσακά, τα γεμιστά λαδερά και το χοιρινό εξοχικό, όλα σε πολύ προσιτές τιμές. Από τα πιο αγαπημένα πιάτα είναι επίσης οι μπάμιες, το πρασόρυζο, οι αγκινάρες αλά πολίτα και τα ρεβύθια, ενώ για κάτι πιο «δυνατό» υπάρχουν το μοσχάρι με μακαρόνι και το ριζότο θαλασσινών. Τα πιάτα ημέρας γίνονται ανάρπαστα, οπότε έλα νωρίς το μεσημέρι, ενώ ο λογαριασμός στα 10-15€ ανά άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v