Comfort food για τις κρύες μέρες: Τα καλύτερα μαγειρευτά της πόλης
Από ζουμερά κοκκινιστά και παραδοσιακά γεμιστά μέχρι αργομαγειρεμένα κρεατικά και σπιτικές σούπες, αυτά τα μέρη σερβίρουν αυθεντικές γεύσεις που θυμίζουν μανούλα.
Από ζουμερά κοκκινιστά και παραδοσιακά γεμιστά μέχρι αργομαγειρεμένα κρεατικά και σπιτικές σούπες, αυτά τα μέρη σερβίρουν αυθεντικές γεύσεις που θυμίζουν μανούλα.
Αγαπάς τα μαγειρευτά φαγητά που θυμίζουν τη ζεστασιά της μαμαδίστικης κουζίνας; Ετοιμάσου να ανακαλύψεις τα καλύτερα μέρη στην πόλη για ζουμερά κοκκινιστά, λαχταριστά γεμιστά και πιάτα που θα σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου.
Από την Καλλιθέα μέχρι το Μετς κι από εκεί στο Χαλάνδρι, πιάνουμε τραπέζι με καρώ τραπεζομάντιλο και παραγγέλνουμε εκλεκτές, σπιτικές γεύσεις. Ακολούθησέ μας και δε θα χάσεις.
Ολύμπιον
Αναπαύσεως 11, Μετς τηλ.: 210 9244388
Παλιό, καλό φαγάδικο που αντέχει στον χρόνο, το Ολύμπιον σερβίρει λαχταριστά μαγειρευτά και πιάτα ημέρας, που εναλλάσσονται καθημερινά, και περιλαμβάνουν –για να πάρεις μια ιδέα– ρολό κοτόπουλο γεμιστό με ζαμπόν και κόκκινη πιπεριά, πατάτες φούρνου, παστίτσιο, λαχανοντολμάδες, μελιτζάνες ιμάμ και κοκκινιστό μοσχαράκι. Επιμένει στα παραδοσιακά ωράρια μαγειρείου κλείνοντας στις 20.00 το βράδυ, ενώ κρατά τις τιμές σταθερά χαμηλές. Περί τα 15€ το άτομο, για ένα μαμαδίσιο γεύμα, με κρασί.
Κίτσουλας
Φιλικής Εταιρείας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814798
Θρύλος των μαγειρευτών και των λαδερών για δεκαετίες, ο Κίτσουλας στο Χαλάνδρι έχει εξελιχθεί σε αθηναϊκό θρύλο του φαγητού και για αυτό μεγάλο ρόλο έχουν παίξει τα υπέροχα γεμιστά του, τα οποία θέλουν… κράτηση γιατί εξαφανίζονται εν ριπή οφθαλμού, το ίδιο και το κοκκινιστό μοσχαράκι που λιώνει στο στόμα. Εξαιρετικά πιάτα και ο κόκορας κρασάτος, η ρεβυθάδα, το κοτόπουλο φούρνου με πατάτες ή τα λαδερά φασολάκια. Για ένα πλήρες γεύμα υπολόγισε περί τα 20€ το άτομο με κρασί. Κλείνει στις 18.00.
Βλάσσης
Μαιάνδρου 15, Ιλίσια, τηλ: 21 0725 6335
Με δεκαετίες προϋπηρεσίας στο καλό φαγητό, ο Βλάσης πρωτοάνοιξε το 1983 κάτω από τον Λυκαβηττό και ύστερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Ιλίσια για να συνεχίζει να σερβίρει στα λευκοστρωμένα τραπέζια του νοστιμότατη μαμαδίσια κουζίνα. Εδώ θα βρεις φοβερές φακές με παστό ψάρι, ρεβύθια φούρνου με κρεμμυδάκι, γεμιστά με ρύζι και μυρωδικά, μελιτζάνες τσακώνικες ιμάμ, λαχανόρυζο, αρνάκι γκιούλμπασι στη λαδόκολλα με πατάτες φούρνου και φοβερούς λαχανοντολμάδες, μεταξύ άλλων. Λογαριασμός στα 20€ το άτομο, με κρασί. Ανοιχτά μέχρι τις 12 το βράδυ.
Ήπειρος
Φιλοποίμενος 4, Βαρβάκειος, τηλ. 210 3240773
Το οινομαγειρείο των ξενύχτηδων (και όχι μόνο) στη Βαρβάκειο σερβίρει μαγειρίτσα εξαιρετική, όλο το χρόνο και αν αυτό δεν σε έπεισε για να διαβείς την πόρτα του τότε κάτσε γιατί έχει και άλλα ωραία. Πατσάς, γίδα βραστή σα να είσαι σε χωριό, αλλά και ψαρόσουπα γιουβαρλάκια, κοτόσουπα καλοχυλωμένη και γίγαντες σπανάκι είναι μερικά από τα εδέσματα που θα βρεις εδώ και θα επιστρέψεις για να τα δοκιμάσεις ξανά. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο, με κρασί. Ανοικτά από τις 6.30 το πρωί μέχρι τις 6.30 το απόγευμα.
Ραμόνα
Μίνωος 11-13, Καλλιθέα, τηλ: 21 0951 5952
Εκεί που νομίζεις πως χάθηκες στα στενά της Καλλιθέας, μια μικρή πόρτα με σκαλάκια να κατεβαίνουν στο υπόγειο, σε οδηγεί στην αγκαλιά ετούτης εδώ της αγαπημένης ταβέρνας. Η Ραμόνα ετοιμάζει καθημερινά με μεράκι μαμαδίσια μαγειρευτά, όπως γίδα βραστή, χοιρινό λεμονάτο, γιουβέτσι κοτόπουλο, μαυρομάτικα με σπανάκι, μοσχαράκι κοκκινιστό, κόκορα κρασάτο, σουτζουκάκια σμυρνέικα, μυρωδάτη κοτόσουπα, λαχταριστά γεμιστά και ωραίες πίτες, ενώ η σχάρα της είναι εξίσου δυνατή. Λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο, με ωραίο κρασί. Ανοικτά μέχρι τις 12 το βράδυ.
Λελούδας
Σαλαμίνος 8, Βοτανικός, τηλ: 210 3464167
Καλτ γωνιά από τις λίγες, το ιστορικό και αιωνόβιο (από το 1928 εδώ) οινομαγειρείο του Λελούδα είναι η απόλυτη γευστική χρονοκάψουλα της πόλης. Σε έναν άδειο παράδρομο της Πέτρου Ράλλη, σε σκηνικό ίδιο (σχεδόν) και απαράλλαχτο από τότε, θα δοκιμάσεις σπιτικό φαγητό, όπως τρυφερό ζυγούρι κοκκινιστό, ρεβύθια κοκκινιστά με ρέγγα στον φούρνο, μοσχαράκι κοκκινιστό, πατάτες γιαχνί, αλλά και φοβερό μπακαλιάρο σκορδαλιά, κεφτεδάκια τηγανιτά και το «πιάτο του φτωχού» δηλαδή πατάτες τηγανιτές, με σάλτσα κιμά και μπόλικη τριμμένη, ξερή μυζήθρα. Λογαριασμός στα 15€ το άτομο, με κρασί.