Λαχταριστές και θρεπτικές συνταγές με φασολάκια

Τα φασολάκια φέρνουν στο νου αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικία κι εμείς τα τιμούμε δεόντως με τρεις υπέροχες συνταγές.

Λαχταριστές και θρεπτικές συνταγές με φασολάκια

Μεσημεριανό γεύμα με την οικογένεια, στο τραπέζι η γιαγιά φέρνει την κατσαρόλα με τα κοκκινιστά φασολάκια ή τη δροσερή σαλάτα με τα αμπελοφάσουλα και το μπόλικο λεμονάκι.

Τα φασολάκια σε κάθε τους μορφή φέρνουν στο νου παιδικές αναμνήσεις, είναι θρεπτικά, νόστιμα και άκρως ανοιξιάτικα (ή καλοκαιρινά).

Τα ετοιμάζουμε λοιπόν με τρεις υπέροχες συνταγές.

Φασολάκια λαδερά

Υλικά: 1 κρεμμύδι, 100 γρ. ελαιόλαδο, 1 σκ. σκόρδο, 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη, 500 γρ. πατάτες, 1 κ.σ. γεμάτη πελτέ ντομάτας, 50 γρ. λευκό κρασί, ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι, 400 γρ. ντομάτα κονκασέ, 300 γρ. νερό, 1 κύβο λαχανικών, 1 κιλό φασολάκια, φρέσκια ή κατεψυγμένα, 1/3 ματσάκι δυόσμο, 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1/3 ματσάκι μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.

Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια το κρεμμύδι και το βάζουμε στην κατσαρόλα.

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το βάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.

Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τον πελτέ, σβήνουμε με το κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε μέχρι να εξατμιστεί.

Βάζουμε το ξύσμα από το λεμόνι, τη ντομάτα κονκασέ, το νερό και τον κύβο.

Κόβουμε τις άκρες από τα φασολάκια, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 40-50 λεπτά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον δυόσμο, τον μαϊντανό και το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια που έχουμε ψιλοκόψει, αλάτι, πιπέρι, 80 γρ. ελαιόλαδο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Σερβίρουμε προαιρετικά με φέτα που έχουμε πασπαλίσει με τη ρίγανη και το ελαιόλαδο και φέτες από ψωμί.

Συνταγή από εδώ

Χοιρινό με φασολάκια

Υλικά: 1 κιλό χοιρινός λαιμός κομμένος σε μεγάλες μπουκιές, 1 κιλό φασολάκια φρέσκα, 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελ. σκόρδο σε φέτες, 4 φρέσκες τριμμένες ντομάτες, 1/3 ματσ. μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Στεγνώνουμε καλά το χοιρινό μας.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού για 5-6’, να ροδίσουν ελαφρά.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3-4’. Έπειτα προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε για μισό λεπτό.

Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και νερό ίσα που να σκεπαστεί το κομμένο κρέας μας σε μερίδες.

Σκεπάζουμε το χοιρινό και σιγοβράζουμε να μαλακώσει για 45’.

Καθαρίζουμε τα φασολάκια και τα ρίχνουμε στο χοιρινό. Διαβάστε εδώ όλα τα μυστικά για να καθαρίσετε σωστά και να συντηρήσετε τα φρέσκα φασολάκια.

Κόβουμε τα κοτσάνια του μαϊντανού, τα δένουμε αφού τα πλύνουμε και τα ρίχνουμε στο φαγητό. Αν χρειάζεται προσθέστε λίγο ζεστό νερό.

Σιγομαγειρεύουμε γύρω στα 40 λεπτά. Αν τα φασολάκια είναι τρυφερά και λεπτά ή καταψυγμένα μαγειρεύονται πολύ πιο γρήγορα.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο χοιρινό με φασολάκια και ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια για να μην λιώσουμε τα τρυφερά λαχανικά.

Το φαγητό μας στο τέλος δεν πρέπει να έχει ζουμιά, πρέπει να μείνει σχεδόν με το λάδι του. Η σάλτσα του να είναι δεμένη και πυκνή και το κρέας με τα φασόλια να έχει μελώσει.

Προς το τέλος ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και ανακινούμε από τα χερούλια την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να σταθεί στην κατσαρόλα για 15 λεπτά να καταλαγιάσει ο βρασμός και μετά σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Φασολάκια με κατίκι και λαδολέμονο βασιλικού

Υλικά: 1.200 γρ. φασολάκια, προτιμότερο τσαουλιά (ζυγισμένα ακαθάριστα), 15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση, 200 γρ. κατίκι Δομοκού, 10 φύλλα βασιλικού, 1 κ.σ. ξίδι, 1/2 κ.σ. χυμός λεμόνι, 60 ml ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τα φασολάκια (θέλουμε να μείνουν καθαρό βάρος περίπου 1 κιλό), τα κόβουμε στη μέση και τα πλένουμε.

Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό που κοχλάζει, βράζουμε τα φασολάκια για περίπου 6-8 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όσο μας αρέσει.

Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ γεμάτο με κρύο νερό, για να κρυώσουν και για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.

Προσθέτουμε τα ντοματίνια και το κατίκι και ανακατεύουμε απαλά.

Χτυπάμε στον πολυκόφτη τον βασιλικό με το λάδι, το ξίδι, το λεμόνι και αλατοπίπερο, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή σος.

Περιχύνουμε με το λαδολέμονο βασιλικού τη σαλάτα και σερβίρουμε.

Συνταγή από εδώ

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v