Τέλειες συνταγές για να μαγειρέψεις χωρίς να ανάψεις κουζίνα

Επειδή κανείς δεν θέλει έξτρα ζέστη μες στο σπίτι του τις μέρες του καύσωνα, ψάξαμε και σου βρήκαμε πέντε φανταστικές συνταγές που δεν χρειάζονται ούτε φούρνο ούτε κουζίνα.

Τέλειες συνταγές για να μαγειρέψεις χωρίς να ανάψεις κουζίνα

Ούτε μισό βαθμό παραπάνω δεν αντέχουμε να δούμε τα θερμόμετρα του σπιτιού να καταγράφουν την ώρα που έξω καίει η πλάση. Γι’ αυτό ψάξαμε και βρήκαμε συνταγές που δεν χρειάζονται καθόλου μαγείρεμα, ούτε στον φούρνο ούτε στο μάτι ούτε πουθενά, και μας γλιτώνουν και λεφτά από τους λογαριασμούς του ρεύματος, να τα φάμε σουβλάκια στο νησί.

Χούμους από κολοκυθάκια

Υλικά:
2 μέτρια κολοκυθάκια, 60 ml ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδο, 120 ml χυμό λεμονιού, 1 φλ. Ταχίνι, 3 φλ. Σουσάμι, 1 κ.γ κύμινο, 1 κ.γ πάπρικα καπνιστή, 1 κ.γ πιπέρι καγιέν, 1 κ.σ χυμό λεμόνι, 1 παντζάρι, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μπλέντερ πρώτα τα κολοκυθάκια, το ελαιόλαδο και το σκόρδο. Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού, το σουσάμι, το ταχίνι, το πιπέρι καγιέν, την πάπρικα, και το κύμινο και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ραντίζουμε τα παντζάρια, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες τύπου τσιπς, με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.σ. χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και τα σερβίρουμε μαζί.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Ταρτάρ σολομού

Υλικά:
300 γρ. φρέσκο σολωμό φιλέτο, 150 γρ. καπνιστό σολωμό, 1 αβοκάντο, χυμό και ξύσμα από 1/2 λεμόνι, 1 κ.σ. μαγιονέζα, 2 τρυφερά φρέσκα κρεμμύδια με τα φύλλα τους (πολύ ψιλοκομμένα), σχοινόπρασο, άνηθο, αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο, ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Παγώνουμε τον φρέσκο σολωμό στην κατάψυξη για να σφίξει για 30′. Τον ψιλοκόβουμε. Ψιλοκόβουμε και τον καπνιστό σολωμό και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το λεμόνι καθώς και το ξύσμα. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα. Ανακατεύουμε τα υλικά. Παγώνουμε το ταρτάρ στο ψυγείο. Το σερβίρουμε σε τσέρκι να φορμαριστεί.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

Γκασπάτσο (κρύα ντοματόσουπα)

Υλικά:
2 κιλά ντομάτες ώριμες, 1 κρεμμύδι, 1 αγγούρι, 1 πράσινη πιπεριά, 1 πιπεριά τσίλι πράσινη, 2 σκ. Σκόρδο, αλάτι, 1 κ.σ. δυόσμο, 1 κ.σ. βασιλικό, πιπέρι, 1 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη, 100 γρ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί, 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά), 100 γρ. ψωμί για τοστ χωρίς κόρα
Για το σερβίρισμα: 1 κ.γ. λάδι βασιλικού, πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, το αγγούρι, τις πιπεριές και τα σκόρδα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε αλάτι, τον δυόσμο και τον βασιλικό ψιλοκομμένα, πιπέρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το ξίδι, το μπούκοβο προαιρετικά, το ψωμί κομμένο σε κομμάτια και ανακατεύουμε πολύ καλά με τα χέριαμας, πιέζοντας όλα τα υλικά για να βγάλουν τα λαχανικά όλα τα ζουμιά τους. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 6-12 ώρες για να βγάλουν τα αρώματά τους.

Χτυπάμε το μείγμα με το ραβδομπλέντερ, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να διαλυθούν όλα τα υλικά. Περνάμε από σίτα (σινουά) και πιέζουμε με μία κουτάλα μέχρι να φύγει όλο το ζουμί. Με τον πουρέ που έμεινε στη σίτα μπορούμε να φτιάξουμε ντοματοκεφτέδες. Σερβίρουμε σε μπολάκια με λάδι βασιλικού, πιπέρι και φύλλα βασιλικού.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη 

Μεσογειακή τονοσαλάτα με γιαούρτι

Υλικά:
425 γρ. τόνο στραγγισμένο, 2 φρέσκα κρεμμύδια, 1 κ.σ. κάπαρη, 4-5 κ.σ. λεμόνι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 300 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 2 κ.σ. μαϊντανό, 1/2 κ.γ. πάπρικα, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Κομματιάζουμε τον τόνο με πιρούνι. Βάζουμε στο μπλέντερ τα κρεμμυδάκια την κάπαρη, το λεμόνι, το ελαιόλαδο, τον μαϊντανό και χτυπάμε για να τα ψιλοκόψουμε. Προσθέτουμε τον τόνο και χτυπάμε μέχρι να γίνει περίπου σαν κρέμα. Μεταφέρουμε τη σαλάτα σε μπολ και προσθέτουμε με κουτάλι το στραγγιστό γιαούρτι, την πάπρικα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι ή περισσότερο λεμόνι. Αφήνουμε τη σαλάτα στο ψυγείο τουλάχιστον μία ώρα πριν το σερβίρισμα.

Η συνταγή είναι από εδώ 

Γκουακαμόλε

Υλικά:
350 γρ. αβοκάντο καθαρισμένο, 80 γρ. ντομάτα κονκασέ κομμένα σε μικρό καρέ, 45 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 40 γρ. χυμός λάιμ, 15 γρ. κόλιανδρος φρέσκος ψιλοκομμένος, 20 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ βάζουμε το αβοκάντο και το πολτοποιούμε με ένα σύρμα (δες στο βίντεο πώς). Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε, αλατίζουμε και δοκιμάζουμε. Διορθώνουμε τη γεύση του αν χρειάζεται.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v