Το όριο του αλκοόλ στην κοινωνία
Αν δεν δείξουμε στα παιδιά πώς πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους από την υπερκατανάλωση αλκοόλ και στις αντίστοιχες επιχειρήσεις ότι υπάρχουν όρια, δεν θα κάνουμε δουλειά.
Η είδηση της μεταφοράς των εφήβων σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο από υπερκατανάλωση αλκοόλ το περασμένο Σάββατο λίγους των παλαιότερων γενιών εξέπληξε. «Ε, και ποιος δεν έγινε ντίρλα εκεί στην εφηβεία, δοκιμάζοντας το προσωπικό του όριο νηφαλιότητας;», σαν να ακούω τις φωνές των σχετικιστών, αυτών που δεν έχουν παιδιά σε εκείνες τις ηλικίες ή απλώς όσων είναι υπέρ της ελευθεριακής αγωγής.
Πολλά μπορούν να ειπωθούν πάνω σε αυτό και γύρω από το πως θα πρέπει να επιτρέπουμε στα παιδιά να έχουν τις εμπειρίες τους, να κάνουν τα δικά τους λάθη και λοιπά τέτοια φιλελεύθερα. Εδώ όμως -πέρα από αυτά τα επί της αρχής σωστά επιχειρήματα- υπεισέρχονται και ζητήματα ευρύτερης διαχείρισης. Διαχείρισης του πως μια κοινωνία που οιμώζει για την νεανική παραβατικότητα έχει διάτρητο νομικό πλαίσιο για την κατανάλωση αλκοόλ σε ανήλικους
Το φως της δημοσιότητας είδαν ρεπορτάζ που περιγράφουν πως ομάδες διοργανωτών στήνουν πάρτι για σχολεία με τη μορφή της «σχολικής χοροεσπερίδας», ενοικιάζοντας τραπέζια στα διάφορα κέντρα. Τα πιτσιρίκια πηγαίνουν στα τραπεζάκια που έχουν κλείσει μέσω του 15μελούς συμβουλίου και βρίσκουν ήδη εκεί μπουκάλια με αλκοόλ. Έτσι, το κατάστημα δεν είναι ανάγκη να παρανομήσει «σερβίροντας» σε ανήλικους κάτι άλλο εκτός από αναψυκτικά. Αυτό το έχει φροντίσει η ομάδα της διοργάνωσης που δεν υπόκειται σε κάποια απαγόρευση, καθώς δεν έχει θεσμική ή νομική υπόσταση. Με άλλα λόγια, κοροϊδευόμαστε για να βγαίνει κανά φράγκο.
Και επειδή αυτό το πεδίο είναι καλό για να παρατηρήσουμε τι συλλογικά λάθη κάνουμε έναντι του κέρδους, το οποίο πάντα θα βρει τον τρόπο του, υπάρχει μια ακόμη σημαντικότερη και ουσιωδέστερη πτυχή, η οποία δεν σχετίζεται με το κατασταλτικό κομμάτι αλλά με το κομμάτι της ενημέρωσης των εφήβων για τους κινδύνους της υπερκατανάλωσης αλκοόλ και του πώς λειτουργεί αυτό στο σώμα τους. Αφού το ξέρουμε ότι εκεί γύρω στα 15-16 θα μπουν σε αυτή τη διαδικασία, ποιος είναι ο λόγος που δεν γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης για το πώς λειτουργεί το ποτό στο σώμα;
Οι απαγορεύσεις στους εφήβους δεν είναι ουσιαστική λύση- η ενημέρωση είναι. Οι απαγορεύσεις και οι σοβαροί έλεγχοι στις επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχουν για να ξέρουν όλοι πως στην επιδίωξη του κέρδους μπορεί και πρέπει να μπαίνουν όρια και πώς αυτά τα όρια είναι θεσμικά.