Γιατί το συκώτι είναι μια σούπερ τροφή

Το συκώτι είναι μία από τις πιο σούπερ τροφές εκεί έξω, γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και άλλες θρεπτικές ουσίες σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Γιατί το συκώτι είναι μια σούπερ τροφή

Το ήξερες ότι το συκώτι θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη; Παρόλο που δεν είναι τόσο δημοφιλές όσο άλλες τροφές, η θρεπτική του αξία είναι τεράστια και έχει μπόλικα οφέλη στην υγεία.

Ώρα λοιπόν πέρα από το να σου το πρήζουν, να το βάλεις και στο πιάτο σου.

Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα

Το συκώτι είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων, πιο συγκεκριμένα:

* Βιταμίνη Α (16,900 μg στα 100 γραμμάρια - ημερήσια συνιστώμενη δόση 700-900 μg): Είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία της όρασης, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη Α στο συκώτι βρίσκεται στη μορφή ρετινόλης, που είναι πιο εύκολα απορροφήσιμη από το σώμα σε σχέση με τις φυτικές μορφές βιταμίνης Α, όπως η βήτα-καροτίνη. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα συκωτιού μπορεί να καλύψει πολλαπλάσιες από τις ημερήσιες ανάγκες του σώματος σε βιταμίνη Α.

* Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Το συκώτι περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η Β12, η Β6, η ριβοφλαβίνη (Β2), και η Φολικό Οξύ (Β9). Η Β12, ειδικά, είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Εκατό γραμμάρια συκωτιού περιέχουν 83.1 μg Β12 (1385% της ημερήσιας δόσης), 3.4 μg Β2 (260% της ημερήσιας δόσης), 290 μg Β9 (72% της ημερήσιας δόσης) και 1 μg Β6 (50% της ημερήσιας δόσης)

* Το συκώτι είναι πλούσιο σε αιμικό σίδηρο (6.2 mg -35% της ημερήσιας δόσης), ο οποίος απορροφάται πολύ πιο αποτελεσματικά από το σώμα σε σύγκριση με τον μη αιμικό σίδηρο που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα. Η κατανάλωση συκωτιού λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία της αναιμίας, ειδικά στις γυναίκες που έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο.

* Εκτός από σίδηρο, το συκώτι περιέχει και υψηλά επίπεδα χαλκού (12 mg - 1330% της ημερήσιας δόσης) και ψευδαργύρου (4 mg -36% της ημερήσιας δόσης). Ο χαλκός είναι απαραίτητος για την παραγωγή ενέργειας και την ενίσχυση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος, ενώ ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την επούλωση των πληγών και την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος .

Δυνατό ανοσοποιητικό

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα που έχει μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη Α, ειδικά, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των βλεννογόνων, που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος ενάντια στους μικροοργανισμούς. Ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος από την άλλη βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις και να αποτρέψει την ανάπτυξη φλεγμονών.

Και νευρικό σύστημα

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και κυρίως η Β12, είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Η βιταμίνη Β12 συγκεκριμένα, βοηθά στη δημιουργία του μυελίνης, που καλύπτει και προστατεύει τις νευρικές ίνες, ενώ επίσης βοηθά στη σύνθεση DNA και RNA, κάτι που είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή των κυττάρων.

Τίγκα στην πρωτεΐνη

Το συκώτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (26 γρ. ανά 100 γρ.), ήτοι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Η πρωτεΐνη είναι βασική για την ανάπτυξη και τη συντήρηση των μυών, τη λειτουργία των ενζύμων, και την παραγωγή ορμονών. Επομένως, το συκώτι είναι ιδανική τροφή για αθλητές ή άτομα που χρειάζονται επιπλέον πρωτεΐνη στη διατροφή τους .

Χαμηλό σε λιπαρά και θερμίδες

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων μοσχαρίσιου συκωτιού περιέχει περίπου 165 θερμίδες και 4,4 γρ. λίπος, αναλογία που το καθιστά μια καλή επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους ή επιθυμούν να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών .

Δίνει ενέργεια και αντοχή

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της ενέργειας και της αντοχής. Ο σίδηρος βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στους μύες και στους ιστούς, κάτι που είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας. Οι βιταμίνες Β από την άλλη βοηθούν στην καλύτερη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, υποστηρίζοντας την καλή φυσική κατάσταση.

Τι να προσέξεις

Όπως αναφέραμε, το συκώτι περιέχει πολύ υψηλές ποσότητες βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα την αποθηκεύει και δεν την αποβάλλει εύκολα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση Α, εάν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες.

Αντίστοιχα, η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Α κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιβλαβής για το έμβρυο, καθώς συνδέεται με γενετικές ανωμαλίες. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να περιορίζουν την κατανάλωση συκωτιού για να αποφύγουν τον κίνδυνο της υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης Α.

Επίσης, το συκώτι είναι πλούσιο σε αιμικό σίδηρο, που απορροφάται εύκολα από τον οργανισμό. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα που έχουν αιμοχρωμάτωση, μια γενετική διαταραχή που προκαλεί υπερβολική απορρόφηση σιδήρου. 

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που προκαλείται από υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο στις αρθρώσεις. Το συκώτι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, οι οποίες σχηματίζουν ουρικό οξύ στο σώμα. Επομένως, είναι σημαντικό να αποφεύγεις το συκώτι, αν έχεις ουρική αρθρίτιδα.

Τέλος, όπως και σε άλλα όργανα ζώων, το συκώτι ενδέχεται να περιέχει τοξίνες ή βαρέα μέταλλα από το περιβάλλον του ζώου. Αν και λειτουργεί ως φίλτρο για τον οργανισμό του, είναι σπάνιο να περιέχει τοξικές ποσότητες, εκτός αν πρόκειται για ζώα που έχουν εκτεθεί σε επιβλαβείς ουσίες. Άρα, η κατανάλωση συκωτιού από καλά ελεγχόμενες πηγές μειώνει αυτόν τον κίνδυνο.

Με πληροφορίες από WebMd, Healthline

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v