Μονοήμερες για φαγητό στη λιακάδα

Με τον καλό καιρό βοηθό μας, τα μαζέψαμε και φύγαμε για ωραιότατες κοντινές μονοήμερες  όπου συνδυάσαμε το τερπνόν της λιακάδας μετά του ωφελίμου του τσιμπουσιού.

Μονοήμερες για φαγητό στη λιακάδα

Μέσα Οκτώβρη γράφει ήδη το ημερολόγιο κι όμως οι καλοκαιρίες συνεχίζονται με τη θερμοκρασία να φλερτάρει ενίοτε και με τους 30 βαθμούς Κελσίου. Το σκηνικό λοιπόν παραμένει ιδανικό για ηλιόλουστες εξορμήσεις στα πέριξ της Αττικής συνδυάζοντας μια γεμάτη μονοήμερη με εκλεκτό φαγητό σε κάποια από τα πιο ονομαστά φαγάδικα στα «χωριουδάκια» της πρωτεύουσας κι όχι μόνο.

Εμείς σου φτιάξαμε μια πεντανόστιμη λίστα για να την έχεις εύκαιρη για ώρα ανάγκης στην επόμενη μονοήμερη που θα οργανώσεις μόν@ σου ή και με παρέα.

Η Χήρα στη Βραυρώνα

Αγίου Κωνσταντίνου κι Ελένης, τηλ.:2294 045420

@in2life_gr Το νέ αγαπημένο μας σποτ για φαγητό στην Αττική έχει τραπεζάκια πάνω στη θάλασσα #βραυρωνα #χηρα #λουτσα #αρτεμιδα #θαλασσινα #τιτρωμε #ταβερνα #ελληνικοτικτοκ #in2life #μπεςφοργιουγαμω #ταβερνακι #εστιατορια_αθηνα ♬ What Love Is - Zimmer90

Σκάρτη μια ώρα μακριά από την Αθήνα η Βραυρώνα σε περιμένει για να φέρει λίγο από το καλοκαίρι της στο φθινόπωρό σου σκαρώνοντας το ιδανικό σκηνικό για μονόημερη. Το φαγητό το αφήνουμε στα χέρια της Χήρας.

Όλα ξεκίνησαν το 1998 όταν η Χήρα τοποθέτησε μια καντίνα σε μια άγονη περιοχή της Αρτέμιδας στην περιοχή της Βραυρώνας . Το φαγητό και η θέα ήταν αυτά που κέρδισαν τους επισκέπτες και με τα χρόνια ο κόσμος πλήθαινε ώσπου κάποια στιγμή η καντίνα έγινε κανονικό μαγαζί. Έκτοτε η Χήρα απλώνει τα τραπεζάκια κυριολεκτικά και μεταφορικά πάνω στη θάλασσα φτιάχνοντας ένα ειδυλλιακό τοπίο. Όσο λοιπόν το κυματάκι γλείφει το τραπεζάκι σου, σε αυτό καταφθάνουν νοστιμότατα θαλασσινά μεζεδάκια. Το θαυμαστό τηγάνι της βγάζει υπέροχο τηγανιτό φρέσκο καλαμαράκι, ενώ εξίσου δυνατά είναι το ψητό χταποδάκι, το σεβίτσε γαρίδας, το κριθαρότο θαλασσινών και το ψιλό γαριδάκι.

Επιβάλλεται να δοκιμάσεις και την γαριδομακαρονάδα δύο ατόμων (στα 28€) καθώς είναι μια από τις καλύτερες που έχεις φάει. Μαζί με ουζάκια για πλήρες γεύμα υπολόγισε περί τα 25-30€ το άτομο. Θυμήσου να κάνεις κράτηση γιατί πάντοτε γίνεται χαμούλης εκεί.

Συρτάκι στο Σούνιο

69ο χλμ. Αθηνών-Σουνίου, Σούνιο, τηλ.: 22920 39125

Ένας από τους ωραιότερους αρχαίους ναούς της Ελλάδας. Μερικές από τις καλύτερες παραλίες της Αττικής για χάζι και φθινοπωρινές βουτιές αν δεν είσαι κρυουλιάρ@. Ένα καταπράσινο εθνικό πάρκο που στοίχημα πως δεν έχεις περπατήσει. Και τέλος ένα φημισμένο φαγάδικο που θα τρελάνει τον ουρανίσκο σου. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο για μονοήμερη;

Aπό τα πιο όμορφα μέρη για φαγητό στο Σούνιο, το Συρτάκι –από το 1966 όταν και ξεκίνησε- φημίζεται για την υπερυψωμένη αυλή του που σου προσφέρει μια υπέροχη κι ανεμπόδιστη θέα όσο τα εξαιρετικά πιάτα του καταφθάνουν στο τραπέζι σου. Εδώ σίγουρα τρώμε το ριζότο καλαμαριού με μελάνι σουπιάς και τον σολομό σε φύλλο κρούστας που είναι οι αδιαμφισβήτητες σπεσιαλιτέ του μενού. Από το τραπέζι σου δεν πρέπει να λείψουν σε καμία περίπτωση το κρασάτο χταποδάκι τα φρέσκα καλαμαράκια στο τηγάνι, το καβούρι κριθαράκι, τη θαλασσινή μακαρονάδα και τη μπρουσκέτα μαρινάτης σαρδέλας. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25-30€ το άτομο μαζί με ουζάκι αν αποφύγεις τα μεγάλα φρέσκα ψάρια.

Έλατος στα Βίλια

Κεντρική πλατεία Βιλίων, τηλ.:2263 022340

Επίτρεψέ μας να κάνουμε τις συστάσεις αρχικά με το γραφικότερο ίσως από τα χωριά του Κιθαιρώνα, τα Βίλια μια ώρα μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας. Τα δρομάκια του χωριού ελίσσονται ανάμεσα σε σπίτια σκεπασμένα με κόκκινες κεραμιδοσκεπές απολαμβάνοντας φαντασμαγορική θέα στις ελατοσκέπαστες βουνοκορφές του Κιθαιρώνα. Οι πεζοπόροι είναι βέβαιο ότι έχουν να σου πουν μια καλή κουβέντα παραπάνω και για τα μονοπάτια του, ενώ κάθε εξόρμηση στα μέρη του χωριού καταλήγει σε κρεατοφαγικό τσιμπούσι στον Έλατο.

Εδώ το σκηνικό είναι αμιγώς φθινοπωρινό κι έξτρα βουνίσιο αφού τα ξύλινα τραπεζάκια περιμένουν τους θαμώνες για τα καλά που βγάζει η σούβλα καθημερινά. Το κοκορέτσι είναι λουκούμι, ενώ τα αρνίσια παϊδάκια θα μπουν πολύ ψηλά στη λίστα των καλύτερων που έχεις δοκιμάσει ever. Αν πάλι θες να τερματίσεις το μερακλιδόμετρο τότε θα καταβροχθίσεις το κοντοσούβλι προβατίνας. Δυνατό το μπιφτεκάκι του, όπως και το τυρόψωμο ενώ το σκορδάτο τζατζικάκι είναι must για περιποιημένες βούτες. Ο λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο μαζί με κρασάκι.

Στο Πανόραμα στο Δασκαλειό

Β' Λιμανάκι Δασκαλειό, τηλ.:2299 028151

Κάπου μεταξύ Κερατέας και Πόρτο Ράφτη το Δασκαλειό –στα 50 λεπτά οδήγησης από το αθηναϊκό κέντρο- απλόχερα προσφέρει 3 κολπίσκους και μπόλικα ταβερνάκια για να συνδυάσεις το θαλασσινό χάζι αλλά και καμία τελευταία βουτιά πριν η θερμοκρασία πέσει σε τσουτσουριαστά για το δερματάκι σου επίπεδα. Αφού τελειώσεις, πήγαινε σούμπιτ@ στο Β’ Λιμανάκι στο Δασκαλειό και πιάσε θέση στο Πανόραμα.

Το όνομα αυτής της ψαροταβερνίτσας προδίδει την υπέροχη αμφιθεατρική της θέα φτιάχνοντας ένα ειδυλλιακό σκηνικό ειδικά όσο βραδιάζει και τα φυσικά του χρώματα μοιάζουν βγαλμένο από νησιώτικο πίνακα. Το μενού μικρό μα πλήρως εναρμονισμένο στις ουζολάγνες διαθέσεις των θαμώνων του.Ξεχωρίζουν τα μικρόψαρα μαστόρικα τηγανισμένα, οι σαρδελίτσες στη σχάρα, τα εξίσου καλοτηγανισμένα καλαμαράκια, ο γαύρος τηγανιτός και το θράψαλο γεμιστό με φέτα και ντομάτα. Αν το πορτοφόλι σου βαστάει, να σε ενημερώσουμε ότι έχει και πεντάφρεσκα ψαράκια στα 55€ το κιλό. Μαζί με τα συνοδευτικά ουζάκια ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 25€ το άτομο εφόσον αποφύγεις το φρέσκο ψάρι.

Στην Αrgentina στον Μαραθώνα

Μπιτάκου 3, Καλέντζι, τηλ.: 22940 66476

Θες φαράγγια; Έχει. Θες μεσαιωνικούς πύργους; Έχει κι από αυτούς; Θες πεζοπορίες σε δάση και κλεφτές ματιές σε λίμνες και θάλασσες; Σε έχουμε καλυμμέν@. Βασικά όχι εμείς, αλλά ο Μαραθώνας που πάντοτε φαντάζει η ιδανική κοντινή εξόρμηση αφού σε 35-40 λεπτά οδήγησης θα φτάσεις στον προορισμό σου. Το κερασάκι στην τούρτα θα το βάλει η φημισμένη Argentina ένας από τους πλέον λατρεμένους κρεατοναούς της πρωτεύουσας.

Το Argentina θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται και στην πατρίδα του Μαραντόνα. Αν τώρα δεν μας πιστεύεις, μια μπουκιά από τα αριστοτεχνικά κρέατα της Argentina, ψημένα κατά την αργεντίνικη παράδοση, φτάνει και περισσεύει για να σε πείσει για του λόγου το αληθές. Προτού βρεθείς εκεί κάνε τα κουμάντα σου ωστόσο. Πάρε τηλεφωνάκι για κράτηση κι εκτός από τον αριθμό των ατόμων ενημέρωσε το προσωπικό για την κοπή του κρέατος που επιθυμείς να δοκιμάσεις, καθώς για το ψήσιμό τους  απαιτείται μία με μιάμιση ώρα. Οι επιλογές αρκετές κι οι τιμές κυμαίνονται από 32 έως 65€ το κιλό. Συνόδεψε με τσιμιτσούρι σως, empanada, μελιτζάνες τηγανιτές, πουρέ πατάτας με καραμελωμένα κρεμμύδια και καρότο και θα μας θυμηθείς. Για ένα πλήρες γεύμα συνοδεία εξαιρετικού αργεντίνικου κρασιού που επίσης πρέπει να δοκιμάσεις ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 35-40€ to άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v