Τρία τέλεια σενάρια μονοήμερης στην Εύβοια

Τι και αν μπήκε ο Σεπτέμβρης; Οι μονοήμερες δεν σταματούν και το κοντινό μας νησί προσφέρεται για βουτιές, κοψίδια και φυσιολατρικές βόλτες.

Τρία τέλεια σενάρια μονοήμερης στην Εύβοια

Εύβοια κοντινή, ταλαιπωρημένη, Εύβοια πληθωρική και πάντα αγαπημένη. Παραλίες, ορεινά χωριουδάκια, ταβέρνες πάνω στο κύμα μα και στο βουνό για κοψίδια δίχως αύριο.

Έχεις μια μέρα να αφιερώσεις στο κοντινό μας νησί; Έχουμε τρία τέλεια σενάρια μονοήμερης απόδρασης για κάθε γούστο.

Στενή για να φύγει η στενη-χώρια

Untitled

Περί τη μιάμιση ώρα από την Αθήνα, το γραφικό αυτό κεφαλοχώρι στις πλαγιές της Δίρφυς, προσφέρει πέρα από εκλεκτά κοψίδια στις ξακουστές ταβέρνες του, και μια καθ’ όλα υπέροχη αφορμή για φυσιολατρική εξόρμηση και βόλτες με φόντο πέτρινες βρύσες σε πλακόστρωτα σοκάκια. Το όνομά του το πήρε επειδή είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε μία στενή ρεματιά, η οποία του δίνει έξτρα πόντους ομορφιάς, ενώ από εδώ αν έχεις χρόνο και διάθεση μπορείς να εξερευνήσεις την πλούσια σε κάλλη τριγύρω περιοχή.

Οι Καθενοί για παράδειγμα, απέχουν 7 χιλιόμετρα και είναι γνωστοί για τις πετρόχτιστες εκκλησίες τους, ενώ η Έρια σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το χωριό, προσφέρει απλόχερα ζεν εμπειρίες με τους όμορφους καταρράκτες της που ρέουν υπό τον ίσκιο αιωνόβιων πλατανιών.

Για κοψίδια που λέγαμε και πιο πάνω, σημείωσε τον Πλάτανο, ο οποίος σερβίρει εξαιρετικά αρνίσια παϊδάκια γάλακτος, αλλά και προβατίνα, κοκορέτσι, ριζότο μανιταριών ντόπιων, ποικιλία μανιταριών, ντολμαδάκια και ολόφρεσκες σαλάτες με μπόλικο ελαιόλαδο για βούτες. Λογαριασμός περί τα 18-20€ το άτομο, με κρασί, τα Σαββατοκύριακα απαραίτητη η κράτηση.

Πριν φύγεις κάνε δύο στάσεις: μία για το φημισμένο αυθεντικό μπισκοτόγλυκο του Καφεγλυκοπωλείου 1743 στην πλατεία της Άνω Στενής και μία στη «βρύση του γιατρού» για να εξοπλιστείς με παραδοσιακά προϊόντα από τη περιοχή όπως τσάι του βουνού και άλλα βότανα από τη Δίρφη, μυρωδικά, χυλοπίτες, τραχανά, μέλι, μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού φτιαγμένες με μεράκι από τις γυναίκες του χωριού.

Μεγάλη η χάρη σου Αγία Άννα

Κατιτίς πιο μακριά – περί τι 2.30 ώρες – το γραφικό χωριουδάκι της Αγίας Άννας έχει όλα τα φόντα για να αποτελέσει την απόλυτη αφορμή για μονοήμερη εκδρομή μετά μπάνιου, φαγητού και… καταρρακτών.

Η παραλία της, μήκους περίπου 6 χιλιομέτρων βρέχεται από τα όμορφα νερά του Αιγαίου, είναι πραγματικά απέραντη και άνετη, όσο κόσμο και αν μαζέψει. Είναι πεντακάθαρη, με ζεστά νερά, βότσαλα και βαθαίνει μετά τα τρία μέτρα, ενώ την πιάνει ο βοριάς, επομένως αν δεν σου αρέσει να παίζεις με τα κύματα ίσως να κοιτάξεις πρώτα το δελτίο ανέμων. Διαθέτει οργάνωση με αρκετές δωρεάν ξαπλώστρες (με ελάχιστη κατανάλωση από τα παρακείμενα beach bar), αλλά και ελευθερία για να απλώσεις πετσετούλα και ομπρέλα.

Sunrise

Περίπου μισή ώρα από την παραλία, οι Καταρράκτες Δρυμώνα προσφέρονται για φυσιολατρικό sight seeing. Το δάσος γύρω τους κάηκε δυστυχώς, όμως η φύση παλεύει να μπαλώσει τα καμώματα των ανθρώπων. Το μονοπάτι παραμένει προσβάσιμο και οι ίδιοι οι καταρράκτες αξίζουν τον κόπο –που δεν είναι και πολύς ούτως ή άλλως, ένα 10λεπτο περπάτημα από εκεί που θα αφήσεις το αυτοκίνητο. Καλό είναι να φοράς αθλητικά για να γίνει πιο άνετη η κατάβαση.

Για το απαραίτητο ψαρο-τσιμπολόγημα, η ταβέρνα Μουράγιο είναι μια από τις κορυφαίες επιλογές στην παραλία της Αγίας Άννας, μια ανάσα από εκεί που σκάει το κύμα. Πιάσε θέση στα γαλάζια τραπεζάκια της και παράγγειλε σαγανάκι γαρίδες με υπέροχη σάλτσα ντομάτας, θράψαλο στη σχάρα, καλαμαράκια τηγανιτά, σαρδέλες ψητές, και νοστιμότατο τυροπιτάρι. Αν θες κρέας, έχει κάποιες, τίμιες επιλογές. Λογαριασμός στα 15-20€ το άτομο, με κρασί.

Κάρυστος – κάλλιστος

Γύρω της συγκεντρώνονται μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Εύβοιας, ενώ είναι εύκολα προσβάσιμη με πλοίο από τη Ραφήνα. Η Κάρυστος είναι μια από τις ωραιότερες επιλογές απόδρασης στο κοντινό μας νησί, όχι μόνο για Σαββατοκύριακο, αλλά και αυθημερόν. Το πλοίο από τη Ραφήνα θα σε αφήνει στο Μαρμάρι, ενώ η διαδρομή κρατά μία ώρα, με το εισιτήριο στα 24€ το άτομο μετ’ επιστροφής. Για να πάρεις μαζί και αυτοκίνητο, θα υπολογίσεις άλλα 54€ πήγαινε-έλα.

Από τις αγαπημένες μας παραλίες εδώ, η Αγία Παρασκευή απέχει περί τη μισή ώρα από το Μαρμάρι, και έχει πανέμορφα νερά που σε αρκετά σημεία θυμίζουν πισίνα. Η καντίνα στη δεξιά της πλευρά διαθέτει τραπεζάκια και ομπρέλες για να κάτσεις, ενώ η θάλασσα είναι αρκετά ρηχή, και βαθαίνει μετά τα 20 μέτρα. Έχει ελάχιστο κυματάκι όταν την πιάνει ο καιρός (βοριάς), όμως αυτό δε θα σε ενοχλήσει μιας και γενικά είναι αρκετά απάνεμη. Μάλιστα το βραχώδες τοπίο που την πλαισιώνει σε συνδυασμό με τα καταγάλανα νερά της είναι σίγουρο πώς θα σε αποζημιώσουν.

Αν θες κάτι πιο κοντινό, μια… Γαλλίδα σε περιμένει περί τα 15 λεπτά από το Μαρμάρι, με τέλεια, αφράτη αμμουδιά και όμορφα γαλαζοπράσινα νερά που βαθαίνουν αργά. Έχει και ένα από τα πιο ωραία beach bars στο νησί, ένα… 040 (ναι, το θρυλικό λεωφορείο που έκανε τη διαδρομή Πειραιάς-Σύνταγμα) που παίζει ρετρό ροκιές σε πολύ νορμάλ ντεσιμπέλ, και απλώνει ελάχιστες ξαπλώστρες στην παραλία. Όλη η υπόλοιπη αμμουδιά είναι ελεύθερη, να απλώσεις τις πετσέτες και τις ψάθες σου.

Και από φαγητό; Εδώ έχουμε δύο επιλογές που μας αρέσουν πολύ. Φοβερά μαγειρευτά και τοπική κουζίνα θα φας με 17-20€ το άτομο στο Cavo d’ Oro, στο κέντρο της Καρύστου, ενώ για σούπερ κρέατα αξίζει να ανηφορίσεις ως το Παραδείσι, ένα 20λεπτο από την Κάρυστο, για να πιάσεις τραπεζάκι στον Πλάτανο, όπου ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

 

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v