Ο Πευκιάς στο Ξυλόκαστρο είναι η τέλεια μονοήμερη για θάλασσα και φύση

Μιάμιση ώρα από την Αθήνα, το υπέροχο πευκοδάσος του Πευκιά ακουμπά κυριολεκτικά στη θάλασσα, και κρύβει ανάμεσα στα μονοπάτια του εκπλήξεις.

Ο Πευκιάς στο Ξυλόκαστρο είναι η τέλεια μονοήμερη για θάλασσα και φύση

«Το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας» το λέει ο Κώστας Καρυωτάκης στα Νηπενθή, και με την πρώτη ματιά θα καταλάβεις γιατί: Ένα φουντωτό πευκοδάσος που ακουμπά στην θάλασσα –κυριολεκτικά ακουμπά, όχι σχήμα λόγου– με τα μονοπάτια του να απολαμβάνουν σχεδόν από παντού θέα στα νερά του Κορινθιακού που λαμπυρίζουν ανάμεσα σε κλαδιά θεόρατων μαυρόπευκων. Αυτή είναι και η εικόνα του Πευκιά που θα μείνει περισσότερο απ’ όλες χαραγμένη στη μνήμη σου επιστρέφοντας.

Μικρός οδηγός για νεοφερμένους

Το δάσος του Πευκιά βρίσκεται στο Ξυλόκαστρο (στον χάρτη εδώ) και απλώνεται σε μήκος που σχεδόν αγγίζει τα δύο χιλιόμετρα. Από τον κεντρικό δρόμο που μοιάζει λες και το υπογραμμίζει, ξεκινούν κάθε λίγο κάθετα χωμάτινα μονοπάτια τα οποία θα περπατήσεις διασχίζοντας το πευκοδάσος, που στα πιο παχιά σημεία του έχει πλάτος γύρω στα 220 μέτρα. Κάποια καταλήγουν στην θάλασσα, άλλα διασταυρώνονται μεταξύ τους κάνοντας ζιγκ ζαγκ ανάμεσα σε πεύκα, κουκουναριές, κέδρους, κυπαρίσσια, αγριελιές και κουτσουπιές. Όλα τους είναι απολύτως επίπεδα, ιδανικά για πεζοπορίες και ποδηλατάδες. Σε πολλά σημεία θα βρεις ξύλινα παγκάκια και τραπεζάκια του πικνίκ για να ξαποστάσεις, να στήσεις φυσιολατρικό τσιμπούσι, ή απλώς να στρωθείς και να χαζεύεις την θέα.

Η ηλικία του δάσους υπολογίζεται σε 140 χρόνια, ενώ από το 1974 έχει χαρακτηριστεί Αισθητικό Δάσος και προστατεύεται από διάφορες διεθνείς συνθήκες. Περισσότερα από 83 είδη φυτών βρίσκουμε στα συνολικά 244 στρέμματά του. Η δε παραλία στα πόδια του είναι ευρύχωρη, συμπαθέστατη και βοτσαλωτή, με ξαπλώστρες σε λίγα σημεία και απολαυστική σκιά από τα πεύκα που την αγκαλιάζουν αν προτιμάς να απλώσεις τις ψάθες και τις πετσέτες σου στον άφθονο ελεύθερο χώρο της. Σημείωσε μόνο ότι την πιάνει πολύ ο μαΐστρος που φυσά από τα βορειοδυτικά και σηκώνει κύμα, οπότε τσέκαρε τον καιρό πριν ξεκινήσεις για βουτιές.

Η μοναδική περίπτωση της Βίλας Σικελιανού

Στην άκρη του πευκοδάσους κρύβεται μια έκπληξη: Η πανέμορφη βενετσιάνικη βίλα του Άγγελου Σικελιανού και της γυναίκας του, Εύας Πάλμερ, που χτίστηκε το 1912 και συνδυάζει πολλές διαφορετικές επιρροές στην αρχιτεκτονική της, σε ένα αποτέλεσμα που θα περίμενε κανείς να είναι αλλοπρόσαλλο, είναι όμως αντ’ αυτού φαντασμαγορικό. Αρχαιοελληνικές κολώνες, βυζαντινά παράθυρα και βενετσιάνικα μπαλκόνια φτιάχνουν ένα κτίριο που δεν μοιάζει με κανένα, είναι μια κατηγορία μόνο του.

Όταν το ζευγάρι χώρισε, την δεκαετία του ’30, η βίλα που είχε στο μεταξύ φιλοξενήσει θρύλους σαν τον Κώστα Καρυωτάκη, τον Νίκο Καζαντζάκη και τον Κωστή Παλαμά, βγήκε σε πλειστηριασμό. Κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο έγινε στρατηγείο αρχικά των Ιταλών και αργότερα των Ναζί, μέχρι που στα τέλη της δεκαετίας του ’50 την αγόρασαν οι εφοπλιστές αδελφοί Τυπάλδου, χτίζοντας γύρω της αυτό που τελικά εξελίχθηκε στο σημερινό Sikyon Coast Hotel & Resort. Τμήμα του resort παραμένει μέχρι σήμερα η Βίλα Σικελιανού, στο ισόγειο της οποίας λειτουργεί ιταλικό εστιατόριο ενώ στον πρώτο όροφο μπορείς να μείνεις, από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο (κρατήσεις εδώ). Αν θέλεις απλώς να τη δεις, η πρόσβαση στους εξωτερικούς χώρους είναι ανοιχτή για όλους, επισκέπτες του ξενοδοχείου και μη.

Πιάσε τραπεζάκι με θέα θάλασσα

Στην άλλη άκρη του Πευκιά από εκείνη που βρίσκεται η Βίλα Σικελιανού, και συγκεκριμένα εδώ, θα βρεις το Pavilion, ένα συμπαθέστατο all day στέκι για καφέδες, γλυκά, μπύρες αλλά και φαγητό με φανταστική θέα στο δάσος και την θάλασσα, και κάποια τραπεζάκια ακριβώς εκεί που σκάει το κύμα. Μπορείς να καθίσεις για μπύρα και τσιμπολόγημα, ή για κανονικότατο γεύμα (δες μενού εδώ) και ωραία κοκτέιλ σαν το Mango Bango με ρούμι, μάνγκο, κανέλα και λεμόνι (στα 10€).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v