Μια τέλεια μονοήμερη στο Κάστρο των Αιγοσθένων

Το ήξερες ότι έχουμε στην Αττική αρχαίο κάστρο; Που μάλιστα σώζεται σε εξαιρετική κατάσταση, και απολαμβάνει τέλεια θέα στην θάλασσα; Έλα να σου συστήσουμε το Κάστρο των Αιγοσθένων.

Μια τέλεια μονοήμερη στο Κάστρο των Αιγοσθένων

Δεν μας σώζονται πολλά κάστρα από την αρχαιότητα στην Ελλάδα. Λογικό, αν το σκεφτείς: Κατεξοχήν πεδία μαχών και αντικείμενα διεκδικήσεων, τα κάστρα είναι τα πρώτα που θα υποστούν ζημιές σε πολεμικές συρράξεις, και μετά εκείνα που θα τροποποιήσει με δικές του προσθαφαιρέσεις ο καθείς που θα τα καταλάβει. Γι’ αυτό είναι μοναδική περίπτωση το Κάστρο των Αιγοσθένων –γι’ αυτό, και για το ότι είναι το καλύτερα διατηρημένο κάστρο που μας έμεινε από την αρχαιότητα στην Ελλάδα.

Μιάμιση ώρα μακριά από την Αθήνα, στους πρόποδες του Κιθαιρώνα, ακριβώς επάνω στον δρόμο που κατηφορίζει προς το υπέροχο Πόρτο Γερμενό, το Κάστρο των Αιγοσθένων δεν ξέρουμε ακριβώς πότε χτίστηκε, ωστόσο η επικρατέστερη θεωρία υποστηρίζει πως πρέπει να ήταν γύρω στο 343 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι συμμάχησαν με τους Μεγαρείς και τους βοήθησαν να χτίσουν ένα κάστρο για να προφυλαχτούν από τους Θηβαίους, άσπονδους γείτονες και σταθερούς εχθρούς των πάντων. Τα Αιγόσθενα ήταν πόλη των Μεγαρέων, εξ ου και η περίεργη γενική του σημερινού κάστρου «των Αιγοσθένων».

Το κάστρο συνέχισε να χρησιμοποιείται και στα βυζαντινά χρόνια, και αν αναρωτιέσαι πώς το ξέρουμε αυτό, η απάντηση είναι πάντα η ίδια: Από τις εκκλησίες που φτιάχτηκαν ως συνήθως με υλικό από τους αρχαίους ναούς. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στον πάντα έγκυρο Καστρολόγο, από την πεντάκλιτη βασιλική του 5ου αι. μ.Χ. με το ψηφιδωτό της δάπεδο, απομεινάρια της οποίας σώζονται δίπλα στο νεότερο μικρό εκκλησάκι της Παναγίας. Στην ύστερη μεταβυζαντινή περίοδο ο χώρος της ακρόπολης φιλοξένησε μοναστήρι, από το οποίο σήμερα επιβιώνουν τα ερείπια κελιών καθώς και το καθολικό, ο μικρός ναός του Αγίου Γεωργίου. Πέραν αυτών, εδώ θα δεις τα τείχη του κάστρου, μερικούς από τους πύργους του, υπολείμματα της Ακρόπολης, και βέβαια τη φαντασμαγορική θέα στην θάλασσα και τη γύρω περιοχή, που είναι αιώνια.

Το Κάστρο των Αιγοσθένων το βρίσκεις στον χάρτη εδώ, και είναι εύκολα προσβάσιμο με το αυτοκίνητο, αν μας ρωτάς όμως εμείς λέμε ότι είναι καλύτερη ιδέα να παρκάρεις στον παραλιακό δρόμο του Πόρτο Γερμενού, και να ανηφορίσεις με τα πόδια το σύντομο αλλά όμορφο μονοπάτι που θα σε φέρει στο κάστρο.

Και τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα εκτιμήσουν δεόντως τα μονοπάτια που ξεκινούν από τα Βίλια και διατρέχουν τις πλαγιές του Κιθαιρώνα, ενώ εκείνοι της περιπέτειας θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στις πτήσεις με αλεξίπτωτο πλαγιάς (κατά κόσμον παραπέντε) που ξεκινούν από τις Πλαταιές. Αν, τέλος, ο καιρός συνεχίσει με 30άρια όπως την προηγούμενη εβδομάδα, οπωσδήποτε θα κάνεις και τις βουτιές σου στο Πόρτο Γερμενό και το υπέροχο Προσήλι του.

Λεπτομέρειες για όλα έχουμε εδώ - Μια τέλεια μονοήμερη στον Κιθαιρώνα | Στην Ψάθα και το Πόρτο Γερμενό οι βουτιές δεν σταματούν ποτέ 

Πού θα φάμε μετά;

Για θαλασσινά πλάι στην θάλασσα και ουζάκια στη λιακάδα, θα πας γραμμή στο Πόρτο Γερμενό, να πιάσεις τραπεζάκι στο Μαραμπού και να το γλεντήσεις με φρέσκο μπακαλιάρο, τηγανιτά καλαμαράκια, γαρίδες σαγανάκι, και δε συμμαζεύεται (λογαριασμός στα 30€ περίπου το άτομο). Αν πάλι είσαι του κρέατος ή/ και του βουνού, στα Βίλια θα πας, το χωριό-σταρ του Κιθαιρώνα, για να βρεις το Λεστόρι και να του δώσεις να καταλάβει με κοντοσούβλια, κοκορέτσια, αρνάκι στη σούβλα, και τρομερά παϊδάκια –πάρε και τα παραδοσιακά στερεοελλαδίτικα ζυμαρικά που λέγονται τζοτζίλιες και σερβίρονται με τριμμένη μυζήθρα για το ξεκάρφωμα (στα 20-25€ το άτομο σύνολο με κρασί).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v