Πάμε μια μονοήμερη στο Μαρμάρι της Εύβοιας;

Μιάμιση ώρα από τη Ραφήνα, το Μαρμάρι έχει σούπερ παραλίες, καλό φαγητό και βόλτες που φτάνουν και περισσεύουν για μια γεμάτη μονοήμερη –και ένα ολόκληρο ΣΚ αν βγαίνει το μπάτζετ.

Πάμε μια μονοήμερη στο Μαρμάρι της Εύβοιας;

Το πρώτο πλοίο φεύγει τις Κυριακές από τη Ραφήνα για το Μαρμάρι στις 10.00 το πρωί, και το τελευταίο επιστρέφει από το Μαρμάρι στις 21.00 το βράδυ, αφήνοντάς σου άπλετο χρόνο για μια υπερ-γεμάτη (και την άλλη λέξη, με α αντί για ε) μονοήμερη, χωρίς να χρειαστεί να οδηγήσεις με τις ώρες ή να πληρώσεις ένα σωρό λεφτά για βενζίνες. Μιλώντας για λεφτά, το εισιτήριο του πλοίου κοστίζει 12€ το άτομο, και 27€ για το αυτοκίνητο (αν έχεις μηχανή προτίμησέ την, ταξιδεύει με 10€) και το ταξίδι διαρκεί γύρω στη μιάμιση ώρα.

Μαρμάρι, τι είναι;

Παραθαλάσσιο χωριό της Νότιας Εύβοιας, πολύ κοντά στην Κάρυστο (13 χιλιόμετρα, για να ακριβολογούμε), στον χάρτη το βρίσκεις εδώ. Έχει περίπου 2.500 κατοίκους, ωραία νησιώτικη αρχιτεκτονική, και μια παραλιακή περαντζάδα ιδανική για απογευματινές βόλτες με φόντο τα ακατοίκητα νησάκια των Πεταλιών που χρυσαφίζουν στο ηλιοβασίλεμα. Σε αυτή την παραλιακή περαντζάδα απλώνουν τα τραπέζια τους café, ταβερνάκια και ουζερί που σερβίρουν φρέσκο ψάρι και θαλασσινά πλάι στο κύμα.

@in2life_gr Νότια Εύβοια έχεις πάει; #evia #greece #fyp #island #greektiktok #παραλία #ελληνικοτικτοκ🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷 #greecetraveltips ♬ POLAROID FILM - KAYDEN

Πού βουτάμε εδώ;

Οι παραλίες είναι το δυνατό χαρτί του Μαρμαρίου: Θα ξεκινήσουμε από την σούπερ σταρ Μεγάλη Άμμο, ένα μισάωρο με τα πόδια από το λιμάνι ή ένα 5λεπτο με το αυτοκίνητο, που είναι… αυτό που λέει το όνομά της. Την αγαπούν πολύ οι σέρφερ (πράγμα που σημαίνει ότι την πιάνει πολύ ο αέρας) και την έχεις δει να πρωταγωνιστεί στις μισές φωτογραφίες της Νότιας Εύβοιας, χάρη στο ασυνήθιστο σχήμα της, που αλλάζει ανάλογα τον αέρα.

Εντελώς απάνεμη είναι η –υποκειμενικά αγαπημένη μας– Ζάστανη, 8 λεπτά με το αυτοκίνητο από το λιμάνι, κι αυτή απολύτως απαλλαγμένη από ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά με φυσική σκιά από τα επιβλητικά της βράχια, κρυστάλλινα νερά και μεσαίου μεγέθους βοτσαλάκι.

Επίσης προστατευμένη από τον αέρα είναι η παραλία του Κοκκίνη, από την άλλη πλευρά του λιμανιού, στο δρόμο που πηγαίνει προς τα Στύρα. Βοτσαλάκι τόσο ψιλό που το λες και χοντρή άμμο, φανταστικά νερά, δύο ήσυχα beach bar με ξαπλώστρες και ομπρέλες, και θέα σε ένα εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα είναι τα δυνατά χαρτιά της.

Αν δεν βαριέσαι να οδηγήσεις λίγο παραπάνω, στα 15 λεπτά με το αυτοκίνητο θα βρεις δίπλα στην Κάρυστο την παραλία Γαλλίδα, όπου ένα παλιό 040 (ναι, το λεωφορείο που έκανε τη διαδρομή Πειραιάς-Σύνταγμα) εκτελεί χρέη beach bar, και παίζει τέλειες ροκιές σε όχι εκκωφαντική ένταση. Η παραλία έχει αμμουδιά και πρασινογάλαζα νερά που βαθαίνουν αργά, λίγες ξαπλώστρες και ομπρέλες και άφθονο ελεύθερο χώρο να απλώσεις τις ψάθες και τις πετσέτες σου.

Και από φαγητό;

Η Αυλή απλώνει τραπεζάκια κυριολεκτικά επάνω στο κύμα, αλλά και σε μια συμπαθέστατη αυλίτσα απέναντι αν δεν τα προλάβεις, και σερβίρει φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, αλλά και πεντανόστιμα μαγειρευτά από τα οποία ξεχωρίζουν ο μουσακάς και το κοκκινιστό μοσχαράκι. Με ουζάκι ή κρασί, ο λογαριασμός θα κυμανθεί από 20€ έως 30€, αναλόγως αν επιλέξεις να κινηθείς στεριανά ή θαλασσινά. Τραπεζάκια στην παραλιακή περαντζάδα απλώνει το 50ράκι του Ξενία, το μενού του οποίου μοιράζονται ισόποσα θαλασσινά και κρεατικά –θα βρεις από μαμαδίσια κεφτεδάκια μέχρι tomahawk γίγας και από μαρινάτο γαύρο μέχρι φρέσκο ψάρι ημέρας. Τιμές στα 25-30€ περίπου το άτομο με κρασί.

Οι λάτρεις των κρεατικών, αξίζει να οδηγήσουν ένα τέταρτο ως το ορεινό χωριουδάκι που λέγεται Παραδείσι, για να πιάσουν τραπέζι στον Πλάτανο, και να το γλεντήσουν με κοντοσούβλια, κοκορέτσια, παϊδάκια, προβατίνες και δε συμμαζεύεται. Μην χάσεις όμως και τις κουρκουμπίνες, παραδοσιακό χειροποίητο ζυμαρικό που μοσχοβολάει βούτυρο. Τιμές, στα 20-25€ το άτομο με κρασί.

Τι άλλο έχει να κάνουμε εδώ;

Πολλά και διάφορα: Να ανηφορίσεις, ας πούμε, στο Κοκκινόκαστρο της Καρύστου, το καλοδιατηρημένο κάστρο που έχτισαν οι Λομβαρδοί το 1216 και απολαμβάνει τέλεια θέα από ψηλά. Να κλείσεις μια ξενάγηση στο Κτήμα Μοντοφώλι, για να δοκιμάσεις φανταστικά κρασιά μέσα στον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιάς Χώρας της Καρύστου. Να οδηγήσεις ένα μισάωρο από το Μαρμάρι ως τα Στύρα, αφενός για να εξερευνήσεις τα περίφημα δρακόσπιτα στις πλαγιές του όρους Όχη και αφετέρου για να πιάσεις τραπεζάκι για ούζα και μεζέδες –συχνά με ζωντανή μουσική– κάτω από τα πλατάνια στο Στέκι των Δειπνοσοφιστών

Διαβάστε περισσότερα - Άσε την Κάρυστο να σε εκπλήξει | Μια τέλεια (και πάμφθηνη) μονοήμερη στα Στύρα της Εύβοιας 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v