Το Αρχοντικό της Ζάχολης: Μια μονοήμερη αυστηρά για καλοφαγάδες

Ξέρουμε πού θα φας το καλύτερο κοντοσούβλι της Πελοποννήσου. Σε ένα χωριουδάκι της Ορεινής Κορινθίας, δίπλα στο υπέροχο Ρέμα των Μύλων.

Το Αρχοντικό της Ζάχολης: Μια μονοήμερη αυστηρά για καλοφαγάδες

Η Ζάχολη, αλλιώς γνωστή και ως Ευρωστίνα, είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά χωριουδάκια της Ορεινής Κορινθίας, και κρύβει δύο μεγάλες εκπλήξεις: Το πανέμορφο Ρέμα των Μύλων, που είναι η τέλεια χαλαρή πεζοπορία στην φύση, και το Αρχοντικό της Ζάχολης, που είναι το ιδανικό ταβερνάκι για να αναπληρώσεις τις χαμένες σου θερμίδες μετά. Και τα δύο μαζί, κάνουν την τέλεια μονοήμερη, ούτε μιάμιση ώρα από την Αθήνα.

Update σχετικά με τις φωτιές: Όπως μας ενημέρωσαν οι ιδιοκτήτες του Αρχοντικού της Ζάχολης την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, οι εφιαλτικές πυρκαγιές που έπληξαν τις τελευταίες μέρες την περιοχή δεν έφτασαν τελικά μέσα στο χωριό, ούτε πλησίασαν το Ρέμα των Μύλων. Η Παναγία των Καταφυγίων, που βρίσκεται κοντά στο χωριό, υπέστη ζημιές από την φωτιά. Από την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου, το Αρχοντικό της Ζάχολης θα λειτουργεί κανονικά.

Μίλα μου για κοντοσούβλι

Δεν είναι τυχαίες όλες αυτές οι διθυραμβικές κριτικές που βλέπεις στο Google Maps: Το Αρχοντικό της Ζάχολης φτιάχνει το καλύτερο ίσως κοντοσούβλι της Πελοποννήσου όλης, και το σερβίρει σε δύο εκδοχές, χοιρινό ή κοτόπουλο, στην πανέμορφη, πλακόστρωτη αυλή του δυο βήματα από το Ρέμα των Μύλων, ή πλάι στο αναμμένο τζάκι με το που πάρει να ψυχραίνει ο καιρός. Αυτό, όμως, είναι μόνο η αρχή.

Γιατί εδώ μιλάμε για ένα αληθινό φεστιβάλ κρεατοφαγίας, αντάξιο των ορεινών χωριών στα οποία σε τραβολογούσαν μικρό/η οι γονείς σου τους χειμώνες για να φάνε προβατίνα, κι εσύ καθόσουν κι έσκιζες τα χάρτινα τραπεζομάντιλα. Η οποία προβατίνα, δεν ξέρουμε αν έχεις προσέξει, αλλά κάνει τα τελευταία χρόνια δυναμικό καμπάκ. Εννοείται πως θα την βρεις κι εδώ, σε παϊδάκια λουκούμι, να κάνει παρέα με σταβλίσιες σπαλομπριζόλες, ζουμερά χειροποίητα μπιφτέκια, λουκάνικα από αγριογούρουνο, και κοκορέτσια για τους μερακλήδες.

Τα μαγειρευτά εναλλάσσονται στον κατάλογο ανάλογα τη μέρα και τα κέφια της μαγείρισσας, για να είναι πάντα λίγα και καλά. Αν πάντως το πετύχεις, δεν πρέπει για κανένα λόγο να χάσεις το αγριογούρουνο στιφάδο. Τα ορεκτικά παίζουν στα γνώριμα μονοπάτια της κλασικής κρεατοταβέρνας: Ωραίες, φρεσκοκομμένες πατάτες και κολοκυθάκια τηγανιτά, τυροπιτάρι με μέλι και μαυροσούσαμο, χειροποίητο τζατζίκι, μελιτζάνες σαγανάκι σε πήλινο με σάλτσα ντομάτας και τυριά, πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με φέτα, και ένα ωραίο ντόπιο αιγοπρόβειο τυρί που λέγεται Φλαμπουρίτσα και ψήνεται στα κάρβουνα.

Με τα κρασάκια/ τσιπουράκια σου και τα ωραία σου, ο λογαριασμός θα βγει γύρω στα 25-30€ το άτομο, αναλόγως και πόσο μεγάλη παρέα θα είστε. Για να έχεις μια ξεκάθαρη εικόνα, τα παϊδάκια προβατίνας κάνουν 26€ το κιλό, το κοντοσούβλι 11,50€, η σταβλίσια για δύο άτομα 14€, οι πατάτες 5€, οι γεμιστές πιπεριές 6,50€.

@in2life_gr Replying to @cherokeepapadopoulos Το Αρχοντικό της Ζάχολης είναι έρωτας με την πρώτη μπουκιά #μονοημεροταξιδι #κορινθια #ρεματωνμυλων #ευρωστινα #ευρωστιναζαχολη #εκδρομές #ελληνικοτικτοκ #μπεςφοργιουγαμω #fyp #πελοποννησος #τιτρωμε #φαγητο #αγριογούρουνο #κοντοσουβλι ♬ Mia - Yailin La Mas Viral

Το υπέροχο Ρέμα των Μύλων και οι πάπιες του

Κυριολεκτικά λίγα βήματα, ή μια μικρή κατηφόρα, από το Αρχοντικό της Ζάχολης, το Ρέμα των Μύλων είναι ένα τοπίο μαγικό, όλο καταρρακτάκια και τρεχούμενα νερά, μέσα στα οποία κολυμπούν αμέριμνες ολόκληρες οικογένειες παπιών –το θέαμα ενθουσιάζει τα πιτσιρίκια, μικρά τε και μεγάλα. Όλες οι χωμάτινες διαδρομές γύρω από το ρέμα είναι άνετες και επίπεδες, απολύτως κατάλληλες ακόμα και για παιδιά ή/και για ενήλικες που ψιλοβαριούνται τις πεζοπορίες. Τα μονοπάτια είναι άψογα σηματοδοτημένα, περνούν δε πάνω από ξύλινα γεφυράκια και κάτω από θεόρατα πλατάνια που σε λίγο καιρό θα αρχίσουν να χρυσαφίζουν, κάνοντας το όλο τοπίο ακόμα πιο φαντασμαγορικό.

Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στο Ρέμα των Μύλων 

@in2life_gr Μια έκπληξη σε περιμένει στην Ευρωστίνα της Ορεινής Κορινθίας #μονοημεροταξιδι #κορινθια #ρεματωνμυλων #ευρωστινα #ευρωστιναζαχολη #εκδρομές #ελληνικοτικτοκ #μπεςφοργιουγαμω #fyp #πεζοπορια #πελοποννησος ♬ Little Life - Cordelia

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v