Το Λεστόρι στα Βίλια είναι η μονοήμερη του σωστού καλοφαγά
Ψηλά πάνω στις πλαγιές του Κιθαιρώνα, ένα ταβερνάκι φτιάχνει το καλύτερο ίσως κοντοσούβλι που έφαγες ποτέ, και πολλές ακόμα κρεατο-νοστιμιές. Φύγαμε για μονοήμερη;

Ψηλά πάνω στις πλαγιές του Κιθαιρώνα, ένα ταβερνάκι φτιάχνει το καλύτερο ίσως κοντοσούβλι που έφαγες ποτέ, και πολλές ακόμα κρεατο-νοστιμιές. Φύγαμε για μονοήμερη;
Λεστόρι λέγεται μια από τις κορυφές του Κιθαιρώνα, και συγκεκριμένα αυτή στους πρόποδες της οποίας είναι χτισμένο ένα από τα ωραιότερα χωριά του, τα Βίλια. Λεστόρι επίσης λέγεται ένα από τα πολλά σπουδαία ταβερνάκια του χωριού, που ψήνει ρουμελιώτικα κρέατα να γλείφεις τα δάχτυλά σου, και σου τα σερβίρει σε τραπεζάκια με μοναδική θέα στο βουνό. Να πούμε και ότι όλα αυτά απέχουν μόλις μιάμιση ώρα από την πόρτα του σπιτιού σου, ή έχεις φύγει ήδη;
Καταρχάς να σου πούμε, όταν πάρεις τηλέφωνο για κράτηση (αρκετά απαραίτητη τα Σαββατοκύριακα, το μυστικό έχει διαρρεύσει και τα πλήθη συρρέουν) να ζητήσεις ένα από τα τραπέζια πλάι στη μεγάλη τζαμαρία, που έχουν σούπερ θέα στο απέραντο βαθυπράσινο του βουνού, το οποίο κάνει ωραία αντίθεση με τις κεραμιδένιες στέγες του χωριού.
Όταν χορτάσεις υπερθέαμα, παίρνεις κατάλογο και ξεκινάς: Πρώτα απ’ όλα με τη στριφτή χειροποίητη χορτόπιτα (4,50€) που έχει ζύμη τραγανή και μπαμπάτσικη, σαν εκείνες που έπαιζαν στα κυριακάτικα τραπέζια. Μετά, οπωσδήποτε τζόλια (6€) παραδοσιακά χειροποίητα ζυμαρικά που σερβίρονται με τριμμένη μυζήθρα –γκόγκες για τους Πελοποννήσιους, στη Ρούμελη τις λένε τζόλια. Ένα τζατζίκι (4€) φτιαγμένο με ντόπιο γιαούρτι, ιδανικό για ατελείωτες βούτες με τις τηγανιτές πατάτες (3,50€) οι οποίες είναι κομμένες στο χέρι, χρυσαφένιες και άψογα τηγανισμένες. Ευχόμαστε να είστε μεγάλη παρέα, για να δοκιμάσετε και τις πιπεριές Φλωρίνης (5€) που γεμίζονται με κοπανιστή.
Όσο νόστιμα και αν είναι, βέβαια, τα ορεκτικά παίζουν δεύτερο βιολί, καθότι ο βασικός λόγος που είσαι εδώ είναι τα κρέατα. Οπότε χωρίς άλλη καθυστέρηση, περνάμε απευθείας στο ψητό (είδες τι κάναμε εκεί): Το χοιρινό κοντοσούβλι (10€) δεν θα το χάσεις για κανένα λόγο, είναι από τα καλύτερα που έχεις δοκιμάσει ποτέ, ζουμερό και ψημένο έτσι ώστε να αναδεικνύει όλη του την γλύκα –παραλίγο να γράψουμε «την πολυπλοκότητα», λες και μιλάμε για γκουρμεδιά, για να καταλάβεις. Παίζει και σε εκδοχή προβατίνας (επίσης 10€) την οποία ωστόσο εμείς τιμήσαμε σε παϊδάκια (28€ το κιλό) επειδή είμαστε μερακλήδες, και αποζημιωθήκαμε με το παραπάνω από το ολόσωστο ψήσιμο και την γεμάτη (το έψιλον με άλφα) γεύση τους.
Τις εντυπώσεις κέρδισε ομόφωνα το καπνιστό λουκάνικο (8,50€) με τυρί, ονειρεμένα ασυνήθιστος κρεατομεζές, ενώ ωραίο και ζουμερό όπως πρέπει ήταν το χειροποίητο μπιφτέκι (8€) που ήρθε με έξτρα πατατούλες, πάνω στην ώρα που συνεδριάζαμε αν θα ζητήσουμε ή όχι δεύτερη μερίδα. Για την επόμενη φορά αφήσαμε το αρνάκι γάλακτος στη σούβλα (35€ το κιλό) για το οποίο έχουμε ακούσει τα καλύτερα, και το κοκορέτσι (10€) για το οποίο επίσης φημίζεται ως γνωστόν ολάκερη η περιοχή.
Για να τα συνοδεύσεις όλα αυτά, θα βρεις εκλεκτό ντόπιο τσίπουρο (στα 3€ το 50αράκι), μπύρες (στα 3-4€) και κρασάκι χύμα μεν, επώνυμο δε, από το τοπικό οινοποιείο Μπουγιούρη (3,50€ το μισόλιτρο).
Χτισμένα σε υψόμετρο 600 μέτρων, τα Βίλια είναι ένα μεγαλούτσικο χωριό χιλίων και κάτι κατοίκων, με τα δρομάκια του να ελίσσονται ανάμεσα σε σπίτια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές, απολαμβάνοντας φαντασμαγορική θέα στις ελατοσκέπαστες βουνοπλαγιές του Κιθαιρώνα. Αν πετύχεις καλό καιρό, αξίζει μετά το φαγητό να πιάσεις ένα από τα τραπεζάκια που απλώνουν έξω τα café του χωριού, για καφεδάκι ή ποτό με σούπερ θέα.
Στα αξιοθέατα του χωριού ξεχωρίζουν η εκκλησία της Μεταμόρφωσης που σχεδίασε το 1893 ένας παλιός γνωστός σου, ο Ερνέστος Τσίλλερ, και το Λαογραφικό Μουσείο Βιλλίων Μελέτιος Παπακωνσταντίνου, που φιλοξενεί μεταξύ άλλων ένα κομμάτι από το αεροπλάνο του τοπικού ήρωα Ιωάννη Σακελλαρίου, ο οποίος σκοτώθηκε το 1940 σε αερομαχία με ιταλικά μαχητικά στη Ζίτσα Ιωαννίνων.
Η σούπερ θέα στο χωριό από τις μεγάλες τζαμαρίες της ταβέρνας Λεστόρι
Από τα Βίλια ξεκινούν μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μονοπάτια που διασχίζουν τα δάση του Κιθαιρώνα, αλλά και φαντασμαγορικές αυτοκινητο-διαδρομές, σαν αυτή που ανηφορίζει στροφή τη στροφή προς την κορυφή του βουνού, αλλά και την άλλη, που καταλήγει μετά από 16 καρτποσταλικά χιλιόμετρα στη θάλασσα, στο Πόρτο Γερμενό.
Διαβάστε περισσότερα - Μια τέλεια μονοήμερη στον Κιθαιρώνα