Στην Άρτεμη στη Βραυρώνα τρώμε ψάρι και τον χειμώνα

Στην καρδιά του υδροβιότοπου της Βραυρώνας, η Άρτεμις αγναντεύει την θάλασσα από τις μεγάλες τζαμαρίες της και σερβίρει φρέσκο ψάρι σε ασυναγώνιστες τιμές.

Στην Άρτεμη στη Βραυρώνα τρώμε ψάρι και τον χειμώνα

Είναι γεγονός πως, στην πλειοψηφία τους, οι ψαροταβέρνες σε παραθαλάσσια μέρη αποπνέουν μια εικόνα δυστυχίας τον χειμώνα, τυλιγμένες σε αυτά τα πλαστικά «προστατευτικά» που δεν εξασφαλίζουν ούτε προστασία από το κρύο, ούτε θέα στην θάλασσα, θολωμένα όπως είναι από το αλάτι και την υγρασία. Σε αυτό τον ολίγον θλιβερό κανόνα, σου βρήκαμε την τέλεια εξαίρεση, μισή ώρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας.

Η Άρτεμις στη Βραυρώνα, πάλαι ποτέ μυστικό των ντόπιων που ευτυχώς διέρρευσε τα τελευταία χρόνια, βρίσκεται στο τέλος ενός χωματόδρομου (μην τρομάζεις, λίγων μόνο μέτρων) που οδηγεί στην καρδιά του υδροβιότοπου. Αφήνεις το αυτοκίνητο σε μια μεγάλη αλάνα, από τη μια η θάλασσα από την άλλη τα σκαλάκια που οδηγούν στην υπερυψωμένη αυλή, και από εκεί στον εσωτερικό χώρο της ταβέρνας.

Τα ηλιόλουστα μεσημέρια, πολλοί γενναίοι πιάνουν τραπεζάκι έξω, απ’ όπου η θέα στην θάλασσα και τον υδροβιότοπο είναι φαντασμαγορική. Αν όμως δεν θέλεις να τρως με το μπουφάν, το ίδιο πανόραμα απολαμβάνεις και από μέσα, χάρη στις μεγάλες τζαμαρίες που αγκαλιάζουν την σάλα από δύο πλευρές, εξασφαλίζοντας και σούπερ θέα και άφθονο φυσικό φως. Ξύλινα πατώματα, χαριτωμένα φωτιστικά σε σχήμα ψαριών, φάνκι ξύλινες καρέκλες και καναπεδάκια ολοκληρώνουν το παζλ του χώρου.

Και περνάμε στο ψητό (κυριολεκτικά και μεταφορικά) τον βασικό λόγο που είσαι εδώ χειμωνιάτικα, ο οποίος δεν είναι άλλος από το φρέσκο ψάρι, το οποίο το διαλέγεις από τη βιτρίνα, σου το ψήνουν επιτόπου, και την ώρα που είναι σχεδόν έτοιμο, έρχονται να σε ρωτήσουν αν θέλεις και να σου το καθαρίσουν, και να το φέρουν στο τραπέζι σου ανοιγμένο στα δύο και χωρίς ούτε ένα τόσο δα κοκαλάκι. Δάκρυα χαράς για τους ψαροφάγους που βαριούνται θανάσιμα την διαδικασία του ξεκοκαλίσματος. Το ψήσιμο είναι αριστοτεχνικό, όπως και το λαδολέμονο που έρχεται σε αφθονία για να βάλεις όσο θες, η ψαριά της ημέρας έχει κατά κανόνα επιλογές για όλα τα γούστα, και οι τιμές είναι ωραιότατες: Στα 52€ το κιλό το φαγκρί, στα 47€ η κουτσομούρα, 49€ η τσιπούρα και στα 55€ το κιλό η σφυρίδα.

Εννοείται πως για ορεκτικό θα πάρεις οπωσδήποτε καλαμαράκια (32€ το κιλό) και πατάτες (3,80€) αμφότερα μαστόρικα τηγανισμένα. Για βούτες ενδείκνυται η χειροποίητη τυροκαυτερή (4,50€) με μεγάλα κομμάτια φέτα, ενώ ωραία μεζεδάκια είναι και οι πιπεριές Φλωρίνης (3,80€) και τα τηγανιτά κολοκυθάκια (4€). Οι γαριδοφάγοι θα τιμήσουν δεόντως το γαριδάκι στο τηγάνι (8€) ή τις μεγάλες γαρίδες (50€ το κιλό) που γίνονται είτε στη σχάρα είτε τηγανιτές.

Το ψάρι και η θάλασσα σηκώνουν το ουζάκι τους, κι ας είναι καταχείμωνο (μια παλιά παροιμία που μπορεί μόλις να εφηύραμε αλλά μπορεί και όχι, λέει πως αν προσποιείσαι πως είναι άνοιξη, αυτή έρχεται νωρίτερα) και στην Άρτεμη θα βρεις ωραιότατη ποικιλία σε ετικέτες σαν το δικό μας αγαπημένο Μπαμπατζίμ, το Καζανιστό, το Ματαρέλλη, το Βαρβαγιάννη και άλλα ωραία στα 8-9€, αλλά και χύμα από την ποτοποιία Λίζας που ξεκίνησε από τον Πάρνωνα και πλέον εδρεύει στην Αττική, στα 5€ το 200άρι. Για τους αντιφρονούντες, υπάρχει ωραιότατο κρασί στα 8€ το λίτρο, αλλά και τσίπουρα σε εξίσου ενδιαφέρουσα ποικιλία.

Η ταβέρνα Άρτεμις λειτουργεί τους χειμερινούς μήνες από τις 12.30 ως τις 20.00, όλες τις μέρες της εβδομάδας. Προσοχή στις οδηγίες του Google Maps, θα προσπαθήσει να σε βάλει σε αδιέξοδο, εδώ είναι το σωστό σημείο για να στρίψεις από τη λεωφόρο Βραυρώνος και να ακολουθήσεις για λίγα μέτρα τον χωματόδρομο που θα σε φέρει στην ταβέρνα.

 

Ταβέρνα Άρτεμις
Λεωφόρος Βραυρώνος 30, Βραυρώνα
Τηλ. 2294 048473

Δευτέρα-Κυριακή 12.30-20.00

Facebook | Google Maps 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v