Στο Manu στον Κεραμεικό τρώμε ψάρι με κάθε τρόπο
Φρέσκο ψάρι με το κιλό στα κάρβουνα, ή μήπως σούσι και σεβίτσε; Γιατί όχι και τα τρία; Το Manu στον Κεραμεικό δεν έχει ψαρο-στεγανά, και πολύ καλά κάνει.
Φρέσκο ψάρι με το κιλό στα κάρβουνα, ή μήπως σούσι και σεβίτσε; Γιατί όχι και τα τρία; Το Manu στον Κεραμεικό δεν έχει ψαρο-στεγανά, και πολύ καλά κάνει.
Κάτω οι ψαρο-διακρίσεις, ισότητα και συμπερίληψη για όλα τα ψάρια. Θέλουμε και φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα, και σούσι από δίπλα. Και σεβίτσε που δεν είχαμε στο χωριό μας, και παραδοσιακό τραχανά με θαλασσινά, που είχαμε. Και ράμεν και ψαράκι αχνιστό με πατάτες. Το Manu στον Κεραμεικό είναι το πρώτο ψαρο-εστιατόριο της Αθήνας που τα έχει όλα.
Φάνκι και φιλόξενο και απολύτως μπλε, από τα βαθυγάλαζα πατώματα μέχρι τις καρέκλες του και το γαλαζωπό πλακάκι στους τοίχους, τους οποίους στολίζει με μπριόζικα έργα τέχνης (η πάπια που καπνίζει είναι το αγαπημένο μας) το Manu υπόσχεται να γίνει στέκι, σε μια γειτονιά που στέκια έχει πολλά, εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά σχεδόν καθόλου.
Ξεκινάμε με σπουδαία, χειροποίητη μπαγκέτα (7€) η οποία έρχεται ζεστή ζεστή, παρέα με μια φανταστική μους ταραμά και βούτυρο γαρίδας, και συνεχίζουμε με ωραιότατο σεβίτσε (14€) με ψάρι ημέρας, μανταρίνι, κόλιανδρο, σίσο, κρεμμύδι εσαλότ, γλυκοπατάτα, τσίλι και κόκκινο κρεμμύδι τηγανητό. Το ψάρι ημέρας που πετύχαμε εμείς ήταν μαγιάτικο, το οποίο θα αναδεικνυόταν καλύτερα με λίγο λιγότερο εσαλότ, και πάλι όμως το αποτέλεσμα ήταν άκρως ικανοποιητικό.
Πολλά από τα πιάτα του μενού (μεταξύ άλλων, το σεβίτσε, το τιραντίτο, τα sushi rolls και το φρικασέ) φτιάχνονται με ψάρια ημέρας, τα οποία θα σου απαριθμήσει αναλυτικά στην αρχή το αψεγάδιαστο σέρβις, για να πολλαπλασιάσει τα διλήμματά σου ως προς το τι θα παραγγείλεις: Σούσι, ας πούμε, με τόνο ή με μαγιάτικο; Κέφαλο ή λαβράκι; Και αν δεν καταφέρεις, όμως, να τα θυμηθείς όλα («με τι είπαμε ότι φτιάχνεται σήμερα ο τραχανάς;») για τίποτα δεν έχεις να ανησυχείς: Όλα τα ψάρια και τα θαλασσινά τους είναι ολόφρεσκα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πάντα πεντανόστιμα.
Συνεχίζουμε δυναμικά με sushi (12€ τα τέσσερα τεμάχια) που έρχονται σε ρολάκια ανάποδα από εκείνα που έχεις συνηθίσει, επάνω ένα γενναίο κομμάτι ψαριού (εμείς πετύχαμε τόνο και λαβράκι) κάτω το ρύζι, συν σάλτσα nikiri, λεμόνι, φρέσκο κρεμμύδι και λεπτοκομμένο τζίντζερ στην άκρη του πιάτου για να αλλάζει η γεύση ανάμεσα στις μπουκιές. Άψογα εκτελεσμένα, κερδίζουν ομόφωνα τις εντυπώσεις.
Η συνέχεια είχε Tiradito (16€) κι αυτό με ψάρι ημέρας, γκρέιπφρουτ, λάϊμ, λεμόνι, πορτοκάλι, κρέμα κάσιους, τραγανό κάσιους και πολύ ιδιαίτερο μέλι κουμαριάς. Κάθε μπουκιά και μια αναπάντεχη, αλλά τόσο ταιριαστή συμφωνία γεύσεων που σκάει σαν μουσική στο στόμα. Κλείσαμε με καταπληκτικό σουβλάκι (18€) με πεσκανδρίτσα, chimichurri, teriyaki, σερβιρισμένο με παραδοσιακά ελληνικά πιτάκια και τραγανά και πολύ ενδιαφέροντα βραχάκια πατάτας. Μοναδική ένσταση η σως μουστάρδας που τα συνόδευε, και η οποία αποδείχθηκε (με τον δύσκολο τρόπο, ενός μικρού δακρύου που έτρεξε) πολύ πιο καυτερή από τα γούστα μας.
Όπως λέγαμε στην αρχή, από τους πιο ενδιαφέροντες νεοτερισμούς του menu του Manu (είδες τι κάναμε εκεί) είναι ότι μπορείς να διαλέξεις αν το φρέσκο ψάρι σου (από 50€ έως 70€ το κιλό) το θέλεις ψημένο στα κάρβουνα, σασίμι ή σούπα, ή έναν συνδυασμό και των τριών επιλογών –ας πούμε, μια 300αριά γραμμάρια σασίμι, και το υπόλοιπο μισό ψητό και μισό σούπα.
Άλλος ενδιαφέρων πειραματισμός που μπορείς να κάνεις, είναι αυτός που λέγεται Επιλογή του Σεφ, όπου πληρώνεις 50€ το άτομο και τον αφήνεις στην ησυχία του να αυτοσχεδιάσει και να σου φέρει ό,τι αποφασίσει.
Πράγματα που μας γυάλισαν αλλά τα αφήσαμε για την επόμενη φορά γιατί πόσα να χωρέσει ένα στομάχι: Η πράσινη σαλάτα (14€) με φρέσκο καλαμάρι στα κάρβουνα, σαλάτα mesclun, λαδολέμονο μυρωδικών, chips παντζάρι, καρύδι και αβοκάντο. Τα sushi rolls (15€ τα έξι κομμάτια) με urumaki, αθηναϊκή σαλάτα με ψάρι ημέρας, καρότο, σέλινο, μαγιονέζα, αβοκάντο, πατάτα και panko. Και ο ξινόχοντρος τραχανάς (19€) με ψαρικά ή θαλασσινά ημέρας με τους ζωμούς τους, φέτα και μυρωδικά.
Συνοδεύσαμε με το φανταστικό, και δυσεύρετο στην Αθήνα ούζο Τρικενέ (8€) αλλά αν προτιμάς υπάρχει και μικρή αλλά ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών με επιλογές σε λευκά, ροζέ, πορτοκαλί, κόκκινα και αφρώδη από όλη την Ελλάδα, και τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 20€ και 40€ το μπουκάλι –κάποια σερβίρονται και σε ποτήρι, στα 5-5,50€.
Και κάτι τελευταίο που πρέπει να ξέρεις, είναι ότι το Manu λειτουργεί με πολιτική μηδενικής σπατάλης, που σημαίνει πως δεν πετιέται τίποτα. Όπως εξηγούν οι άνθρωποί του, «τα υπολείμματα ψαριών που περισσεύουν μετατρέπονται δημιουργικά σε αλμυρούς ζωμούς και πολύ πιο δημιουργικά πιάτα, ενώ τα υπολείμματα λαχανικών βρίσκουν νέα ζωή όχι μόνο στους κάδους κομποστοποίησης αλλά και με άλλους δημιουργικούς τρόπους».