Τι συμβαίνει στο Μεταξουργείο; Νέα και παλιά στέκια στην αγαπημένη μας γειτονιά

Καφενέδες βγαλμένοι από τα φοιτητικά μας χρόνια πλάι σε εστιατόρια με αστέρια Michelin, στην πιο… αθηναϊκή γειτονιά της Αθήνας. Το Μεταξουργείο, και οι καλύτερες διευθύνσεις του.

Τι συμβαίνει στο Μεταξουργείο; Νέα και παλιά στέκια στην αγαπημένη μας γειτονιά

Έχει δύο πρόσωπα, γι’ αυτό έχει και δύο ονόματα. Αν θες να καταλάβεις το ποιόν μιας νέας γνωριμίας, κάνεις την απλή ερώτηση «πού είναι οι Σεϋχέλλες; (η ταβέρνα, όχι η χώρα)». Αν σου απαντήσει «στον Κεραμεικό» ξέρεις ότι πρόκειται για άνθρωπο περισσότερο του σαλονιού και λιγότερο του λιμανιού, πιθανότερο να σου κλείσει ραντεβού στο CTC παρά στα Κανάρια. Τίποτα κακό με κάτι από τα δύο, ανάλογα τα γούστα σου, κρίνεις και πράττεις αναλόγως (*).

(*) Να ξέρεις πάντως ότι το κτίριο ακριβώς απέναντι από τις Σεϋχέλλες είναι το ίδιο το μεταξουργείο, αυτό που βάφτισε την γειτονιά, γούστα-γούστα αλλά μην τα ισοπεδώσουμε και όλα.

Επειδή, όμως, όπως και αν προτιμάς να τη λες, αυτή η γειτονιά είναι αφενός μια από τις ωραιότερες της Αθήνας και αφετέρου τα τελευταία χρόνια σε αναβρασμό, με νέα μαγαζιά να κάνουν την εμφάνισή τους καθημερινά, εμείς σου φτιάξαμε μια μικρή αλλά περιεκτική λίστα με παλιές και νέες διευθύνσεις που αξίζει να τιμήσεις. Την χωρίσαμε, δε, με βάση τα δύο πρόσωπα-ονόματα της περιοχής, για να ξέρεις πού θα πας ανάλογα την φάση σου, την διάθεση και την παρέα σου.

Αν είσαι team #Μεταξουργείο…

Για ρακόμελα, παρεΐστικο βάιμπ και πάμφθηνους μεζέδες της κατηγορίας «κάτι να τσιμπολογάμε με το αλκοόλ» θα πας στην Τυφλόμυγα, και θα θυμηθείς τα φοιτητικά σου χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα - Η Τυφλόμυγα είναι η επιτομή του μεταξουργειώτικου καφενέ

Για πεντανόστιμα μεζέδια με έμπνευση από Ρωσία και Πόντο μεριά, θα πιάσεις τραπεζάκι στην Κορόβα, που έχει κι αυτή ατμόσφαιρα φοιτητο-καφενέ αλλά με πραγματικά σπουδαίο φαγητό. Σερβίρει και μια φοβερή ρακή, μην τη χάσεις.

Σπουδαίο αλκοόλ συνοδεία όχι σπουδαίου φαγητού, αλλά με σούπερ κουλ ατμόσφαιρα, σερβίρουν τα Κανάρια, το Sabir, ο Λούης και το Καμπεθόν, το οποίο έχει και μια από τις ωραιότερες αυλές της γειτονιάς, για όταν σταματήσει να κάνει κρύο.


Ο Λούης, ένας θρύλος της γειτονιάς του

Τέλεια αυλίτσα έχει και το Πυρολίκι, που φτιάχνει ωραία μεζεδάκια αλλά και μεγαλύτερα πιάτα με έμπνευση από την Κρήτη, πειραγμένα και μη (δοκίμασε τα σκιουφιχτά με απάκι κοτόπουλο, σάλτσα από πιπεριές Φλωρίνης και μυζήθρα).

Ωραία και φτηνά μεζεδάκια, συχνά συνοδεία ζωντανής μουσικής, έχει ο Μπαχανέζος, αγαπημένο στέκι των πιο κουλ τριαντάρηδων της πόλης.

(*) Σε όλα τα παραπάνω, θα χρειαστεί να προσπαθήσεις πολύ για να κάνεις λογαριασμό που να ξεπερνά τα 15-17€ το άτομο.

Οι Σεϋχέλλες, ο καθοριστικός παράγοντας της εισαγωγής μας, θα μπορούσαν να σταθούν και στις δύο κατηγορίες της λίστας μας, θα τις βάλουμε όμως εδώ λόγω ιστορίας και παλαιότητας. Παπαρδέλες με καβουρμά να δοκιμάσεις, αυτό μόνο θα σου πούμε. Εντάξει και κάτι ακόμα: ότι μπαίνουν άνετα στο τοπ-5 «καλύτερο φαγητό στην Αθήνα, χωρίς φρου φρου κι αρώματα». Λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο, με χύμα κρασί.

Το απόλυτο μπαράκι της γειτονιάς, τώρα που μας άφησε χρόνους το Κεραμείο, είναι ένα, λέγεται Αλμαγέστη, παίζει κυρίως τζαζ, και είναι ό,τι πρέπει για ρομαντικά ραντεβουδάκια. Ανοίγει αυστηρά και μόνο μετά τις 21.00.

Η πιο #καλοκαίρι_για_πάντα εικόνα του Μεταξουργείου, όμως, είναι τα τραπεζάκια στο ημίφως των πεζόδρομων Σφακτηρίων και Σαλαμίνας που απλώνει το έτερο αγαπημένο μας μπαρ, το Άλφαβιλ

Αν είσαι team #Κεραμεικός

Για all day καταστάσεις, ξέρεις: Ο Μπλε Παπαγάλος απλώνει τραπέζια στην πλατεία και σερβίρει ολημερίς καφέδες, μπραντσοτσιμπολογήματα και αλκοόλια, το ίδιο και η Saorsa δίπλα του, που έχει μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες αυλές της περιοχής. Το Beauty Killed the Beast στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο νεοκλασικό και φροντίζει για καφέδες και μπραντς νωρίς, ποτάκια και κοκτέιλ αργότερα.


Τραπεζάκια έξω στον Μπλε Παπαγάλο

Το ολοκαίνουριο Οινομαγειρείο Στου Λου έχει ένα σπουδαίο δημιουργικό μενού εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση (σκέψου τραχανόπιτα με σπανάκι, γραβιέρα Σφακιανή, κρέμα ανθότυρου και φέτα) και λίστα κρασιών που θα ζήλευε το Κολωνάκι. Τιμές, στα 35€ περίπου το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Μια από τις πιο σταθερές αξίες της γειτονιάς, το Rakor σερβίρει εδώ και χρόνια καταπληκτικά, πειραγμένα μεζεδάκια σαν τις κροκέτες «παστίτσιο» με αφρό μπεσαμέλ και κρητική γραβιέρα, σε έναν ωραίο βιομηχανικό χώρο αλλά και σε τραπεζάκια που απλώνει στο πεζοδρόμιο. Με ποτήρι κρασί, ο λογαριασμός βγαίνει γύρω στα 20€ το άτομο.

Το Manu είναι το ψαρο-εστιατόριο της γειτονιάς, και το μοναδικό στην Αθήνα όπου θα φας και φρέσκο ψάρι με το κιλό στα κάρβουνα, και σούσι και σεβίτσε. Θα συνοδεύσεις με ούζο, και θα πληρώσεις γύρω στα 35€ το άτομο.

Διαβάστε περισσότερα - Στο Manu στον Κεραμεικό τρώμε ψάρι με κάθε τρόπο 

Κι άλλο ψαράκι έχει, όμως, η περιοχή: Ο Πελεκάνος είναι ουζερί, έρχεται από την Τήνο, και φέρνει στο τραπέζι μας μικρά ψαράκια και θαλασσινά (στα «οπωσδήποτε» οι γαρίδες Αμβρακικού στα κάρβουνα). Συνοδεύεις προφανώς με ούζο, και πληρώνεις γύρω στα 25-30€ το άτομο.

Διαβάστε περισσότερα - Ο Πελεκάνος φέρνει την κουζίνα της Τήνου στον Κεραμεικό 

Το Σεράμικο είναι το αθηναϊκό αδερφάκι του σαλονικιώτικου θρύλου που λέγεται Σέμπρικο. Σερβίρει ενδιαφέρουσες πειραγμένες γεύσεις (σκέψου προβατίνα στη βέργα με τσιμιτσούρι, πούδρα λεμόνι και γιαούρτι με κουρκουμά) και μια από τις πιο συναρπαστικές λίστες κρασιών της περιοχής. Τιμές με ποτήρι, στα 30€ περίπου το άτομο.


Το Σεράμικο, αδερφάκι του σαλονικιώτικου Σέμπρικο

Το Los V είναι το βήγκαν εστιατόριο που δεν λείπει από καμία χοτ γειτονιά της Αθήνας. Έχει προτάσεις ενδιαφέρουσες όπως τα σουτζουκάκια από ρεβύθια με πουρέ μελιτζάνας, μπύρες από μικροζυθοποιίες και τιμές στα 20€ περίπου το άτομο.

Το Aleria του σεφ Γκίκα Ξενάκη απογειώνει την ελληνική κουζίνα με τέσσερα διαφορετικά fine dining μενού, που περιλαμβάνουν πιάτα όπως το θρυλικό ριζότο «γεμιστά», με ντομάτα, κολοκύθι και δυόσμο. Οι τιμές τους, από 75€ το άτομο, χωρίς το κρασί.

Το CTC του Αλέξανδρου Τσιοτίνη έχει αστέρι Michelin, και αν αυτό δεν σου αρκεί, θα πούμε επίσης πως το «τυφλό» μενού του περιλαμβάνει έντεκα πιάτα-στάδια σε ένα ταξίδι στα αρώματα, τις γεύσεις και τη μαγειρική ιστορία της Ελλάδας. Η τιμή του χωρίς κρασί στα 105€ το άτομο. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v