Για τσίπουρα, μεζέδες και ούζα σε Κουκάκι, Μεταξουργείο και Εξάρχεια

Το τσίπουρο ρέει, το ίδιο και το ούζο καθώς πιάνουμε τραπέζι σε μεζεδοπωλεία, καφενεία και λοιπά νόστιμα στέκια στις όμορφες γειτονιές της Αθήνας.

Για τσίπουρα, μεζέδες και ούζα σε Κουκάκι, Μεταξουργείο και Εξάρχεια

Από τους πεζοδρόμους και τις αυλές του Κουκακίου, μέχρι τα χαλαρά καφενεία των Εξαρχείων και από εκεί στα παρεϊστικα στέκια του Μεταξουργείου τα πράγματα είναι απλά: τα τσίπουρα ρέουν, το ίδιο και τα ούζα και δίνουν πάσα σε νόστιμους μεζέδες να προσγειωθούν στο τραπέζι μας για να τα συνοδεύσουν.

Κούβελος

Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι, τηλ: 2114052418

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Kouvelos (@kouvelosrestaurant)


Η αυλή του διατηρεί άρωμα άλλης εποχής, με τα άσπρα τραπέζια πάνω στο χαλίκι και τις μουριές να θυμίζουν νησάκι των Κυκλάδων. Ο κατάλογος είναι μικρός και προσεγμένος, με πιάτα γευστικά, όπως κολοκυθοκεφτέδες, πιτάκια Καισαρείας, χιουνκιάρ μπεγιεντί, μπιφτέκι βουβαλίσιο, ντολμάδες με σέσκουλα, καπνιστή χοιρινή μπριζόλα φάρμας, μοσχαράκι κοκκινιστό τύπου «ροσμπίφ», αλλά και κουρκουμπίνες ήτοι χειροποίητα ζυμαρικά Καρύστου με κρέμα λευκών ελληνικών τυριών. Ούζα και τσίπουρα διατίθεται σε ικανοποιητική ποικιλία, ενώ ο λογαριασμός θα έρθει στα 25€ το άτομο.

Λόλος

Γ. Ολυμπίου 5, Κουκάκι, τηλ.: 21 0921 7266

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ο ΛΟΛΟΣ (@o.lolos)


Στον πεζόδρομο της Ολυμπίου, ο Λόλος είναι από εκείνα τα τσιπουράδικα που μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο. Απροσποίητο, παρεϊστικο, με σβέλτο σέρβις, ενδείκνυται για μεσημεριανά φαγοπότια με γεύσεις της θάλασσας και της στεριάς. Δοκίμασε καλαμαράκια στο τηγάνι, μπακαλιάρο σκορδαλιά, κουτσομουράκια, μύδια αχνιστά, αλλά και σπιτικά κεφτεδάκια που μοσχοβολάνε δυόσμο, μπριζολάκια χοιρινά και κυπριακές σεφταλιές. Αν πετύχεις λαχανοντολμάδες στα πιάτα ημέρας, τσάκισέ τους χωρίς δεύτερη σκέψη. Λογαριασμός με τα ανάλογα τσίπουρα ή ούζα, στα 15-20€ περίπου το άτομο.

Μεζεδόφωνο

Ερεχθείου 2, Κουκάκι, τηλ: 21 1408 3103

Στο τέλος του πεζόδρομου της Δράκου, το Μεζεδόφωνο είναι ένα διαμαντάκι της περιοχής για καλό μεζέ και καλές ρακές/τσίπουρα με την παρέα. Βγάζει τραπεζάκια κι έξω σε παρεϊστικο κλίμα, και σερβίρει κλασικά πιάτα για τη μέση, νοστιμότατα, σε ικανοποιητική ποικιλία γεύσεων. Δοκίμασε ντάκο, φάβα, τηγανιτά κολοκυθάκια, σαγανάκι, κεφτεδάκια της γιαγιάς, κοτόπουλο α λα κρεμ, πανσέτα, κατσικάκι στην κατσαρόλα με πατάτες, αλλά και ωραία ποικιλία για 2-4 άτομα με κρεατικά σχάρας και πατάτες. Στα του αλκοόλ, έχει ωραίο τσίπουρο, ρακή και ούζα. Λογαριασμός για τσιμπολόγημα με τσίπουρα στα 15€ το άτομο, περίπου.

Συγγρουόμενο

Φαλήρου 57, Κουκάκι, τηλ: 21 0922 7270


Κλασσικό συνεργατικό μεζεδοπωλείο στην Συγγρού Φιξ, το Συγγρουόμενο παραμένει εδώ και χρόνια σταθερή αξία για τσιπουροκαταστάσεις σε λογικές τιμές, χωρίς πρωτοτυπίες και φιοριτούρες. Το περιβάλλον είναι μίνιμαλ, με μερικά τραπεζάκια στη Φαλήρου να βλέπουν έναν ωραίο συνοικιακό κήπο, ενώ ο κατάλογος περιλαμβάνει «παρεΐστικα» πιατάκια όπως ντάκος, φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια, ταμπουλέ, πλιγουροκεφτέδες, ντολμαδάκια, λουκάνικο Μυκόνου, χοιρινό απάκι, καβουρμά Έβρου με φέτα και ντομάτα, κεμπαπάκια γιαουρτλού, γαύρο μαρινάτο και ποικιλίες τυριών και αλοιφών. Λογαριασμός για μεζέδες και τσίπουρα στα 15€ το άτομο.

Μουριά

Χαριλάου Τρικούπη 87, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3812607

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Yiannis Vasalakis (@yiannisvasal)


Ένα από τα μακροβιότερα αθηναϊκά καφενεία, μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής και συνεχίζει ακάθεκτο σε πείσμα των καιρών να σερβίρει παραδοσιακό ελληνικό καφέ, αλλά και τσίπουρα και κάποια απλά μεζεδάκια αργότερα, μέχρι να νυχτώσει, όπως ποικιλίες με κεφτεδακια, λουκάνικα, ντολμαδάκια, τυράκια και λοιπά αλλαντικά. Το φαγητό δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, όμως η όλη ατμόσφαιρα θα σε συναρπάσει. Αξίζει να δώσεις βάση στο όμορφο εσωτερικό, το οποίο κοσμούν δεκάδες έργα που καλλιτέχνες δώρισαν στο μαγαζί. Λογαριασμός για τσιπουροκατάσταση στα 15-20€ το άτομο.

Άμα λάχει

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, τηλ: 2103845978


Στην αυλή του κάποτε αλώνιζαν πιτσιρίκια, πλέον στο Άμα Λάχει που στεγάζεται σε ένα παλιό σχολείο αλωνίζουν μοντέρνοι μεζέδες και δίσκοι που φέρνουν στα τραπέζια τσίπουρα, κρασιά και λοιπά αποστάγματα για να τους συνοδεύσεις. Δοκίμασε μπριζόλα καπνιστή με σάλτσα καπνιστής πάπρικας, οσπριάδα με φύλλα βαλεριάνας, κρέμα φέτας και λιαστή ντομάτα, μαστέλο Χίου με μαρμελάδα, λουκουμάδες φέτας με μαύρο και λευκό σουσάμι, καβουρμά με χούμους και γιαούρτι με λάιμ, και καπνιστή τυροκαυτερή όσο πικάντικη πρέπει. Λογαριασμός για μεζέδες και αλκοόλ, στα 20€ το άτομο.

Λέσβος

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ: 210 3814 525

Με πάνω από 50 χρόνια ιστορίας, η Λέσβος είναι από τα παλαιότερα ουζερί της πόλης και αντέχει ακόμα έχοντας αποκτήσει ανά τα έτη φανατικό κοινό που τσουγκρίζει ούζα και τσίπουρα ενώ τσιμπολογάει ψαρομεζέδες. Βγάζει λίγα τραπεζάκια στη Μπενάκη, και σερβίρει κλασικούς μεζέδες όπως σκουμπρί καπνιστό, παστό κολιό, κουτσομούρα με ντομάτα, γόπα, σκουμπρί ψητό, γαύρο στο τηγάνι, σουπιές τηγανιτές με λεμονάκι, χταπόδι κρασάτο, γαρίδες τηγανιτές ή ψητές και καλαμάρι φρέσκο. Συνοδεία ούζου ή τσίπουρου, ο λογαριασμός στα 20-25€ το άτομο.

Cachou

Σφακτηρίας 20, Μεταξουργείο τηλ.: 21 6900 7025


Η αυλή του, στρωμένη με λεπτό χαλικάκι και γεμάτη με φερ φορζέ καρεκλίτσες είναι ό,τι πρέπει για τις ηλιόλουστες μέρες που ακόμα μας χαρίσει ο Οκτώβρης, ενώ οι γεύσεις του καλύπτουν πλήρως κάθε ουρανίσκο. Στο Cachou θα τσιμπολογήσεις λουκουμάδες με τυρί και σάλτσα ντομάτας, μανιτάρια με κρέμα τρούφας, χοιρινό με αχλάδι και μανιτάρια κοτόπουλο φιλέτο με μπαχαρικά και τσιγαριαστο μοσχάρι, μεταξύ άλλων. Στα των αποσταγμάτων θα βρεις ωραίο τσίπουρο και ούζο, ενώ ο λογαριασμός στο τέλος θα έρθει περί τα 20€ με κέρασμα πορτοκαλόπιτα.

Πυρολίκι

Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 3420293


Στα σύνορα Μεταξουργείου  - Κεραμεικού, το Πυρολίκι έχει φιλοξενήσει στην κρυφή του αυλή ανά τα χρόνια δεκάδες χιλιάδες μεζεδο-τσιπουρολάτρεις, φιλεύοντάς του νοστιμότατα πιατάκια αλλά και ωραία αποστάγματα. Εδώ θα δοκιμάσεις μπουγιουρντί με κατσικίσιο τυρί και σάλτσα Bloody Mary, σφακιανή πίτα με μέλι και σουσάμι, πατάτες baby με παστό χοιρινό, ντομάτα και αυγό ποσέ, μπιφτέκι προβατίνας με οφτή πατάτα, ψητή ντομάτα και τηγανητό κρεμμύδι και σκουφιχτό με απάκι κοτόπουλο, σάλτσα από πιπεριά Φλωρίνης και μυζήθρα. Λογαριασμός με τσίπουρο ή κρασί στα 20-25€ το άτομο.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v