Ψάρια, μεζέδες και ούζο στα νότια: 5 νόστιμες στάσεις σε Βάρκιζα, Βάρη και Βούλα

Στη Βάρκιζα, τη Βάρη και τη Βούλα τρώμε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά μεζεδάκια τσουγκρίζοντας ούζο και τσίπουρο. Εβίβα!

Ψάρια, μεζέδες και ούζο στα νότια: 5 νόστιμες στάσεις σε Βάρκιζα, Βάρη και Βούλα

Μπορεί να μην είσαι σε νησί, όμως στις γειτονιές της Βάρκιζας, της Βάρης και της Βούλας θα βρεις ταβερνάκια που σερβίρουν θάλασσα στο πιάτο: ολόφρεσκο ψάρι, χρυσαφένια καλαμαράκια, γαριδομακαρονάδες και ουζομεζέδες που μοσχοβολούν ιώδιο.

Τα δοκιμάσαμε, τα απολαύσαμε και τα προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη.

Ψαράκια & Θαλασσινά

Λεωφ. Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα, τηλ: 21 0965 5951


Αν θες να τιμήσεις τη θαλασσινή κουζίνα και βρεθείς προς Βάρκιζα μεριά, το «Ψαράκια και Θαλασσινά» έχει ό,τι πρέπει και θα σε καλύψει δεόντως, προσφέροντας όμορφη θέα θάλασσα από τα τραπεζάκια του πάνω ορόφου. Ξεκίνα με ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και λεμόνι ή φάβα Φενεού με καραμελωμένα ντοματίνια. Οι κολοκυθοκεφτέδες και οι πατάτες με μυρωδικά πάνε τέλεια με τη σκορδαλιά, ενώ τα ντολμαδάκια της γιαγιάς Ελευθερίας είναι ωραιότατα. Δοκίμασε οπωσδήποτε γαύρο τηγανητό, γόνο καλαμαριού ή γαρίδες σε κουρκούτι panko, κι αν έχεις όρεξη για πιο comfort γεύσεις, η γαριδομακαρονάδα με linguine και αρωματική σάλτσα ντομάτας είναι ιδανική επιλογή. Μην προσπεράσεις το χέλι καπνιστό με μους παντζαριού ή τον τσιρομεζέ. Ούζα και τσίπουρα εμφιαλωμένα συνοδεύουν όπως πρέπει το τσιμπολόγημα, ενώ ο λογαριασμός ξεκινά από 20€ το άτομο αποκλείεται.

Απέραντο Γαλάζιο – ΝΑΟΒΒ

Ανατολική παραλία Βάρκιζας, τηλ: 21 0965 5951

Απόλυτη θαλασσινή εμπειρία χωρίς να φύγεις απ’ την Αθήνα, το Απέραντο Γαλάζιο στον Ναυτικό Όμιλο Βάρης-Βάρκιζας (ΝΑΟΒΒ) είναι ίσως από τα πιο δημοφιλή θαλασσοταβερνάκια της ριβιέρας. Με τραπέζια σχεδόν πάνω στο κύμα και θέα που θυμίζει νησί, ειδικά στο ηλιοβασίλεμα, το εστιατόριο τιμά τη θαλασσινή κουζίνα με απλές, τίμιες γεύσεις. Ξεκίνα με τηγανητά καλαμαράκια, γαύρο ή γαριδάκι, συνέχισε με ψητή σαρδέλα ή γαριδομακαρονάδα, και –αν το λέει το πορτοφόλι σου– δοκίμασε φρέσκο ψάρι ημέρας – περί τα 50€ το κιλό. Η τυροκαυτερή συνοδεύει τέλεια τα πρώτα, ενώ ο παστουρμάς θαλάσσης και τα αχνιστά μύδια είναι γευστική έκπληξη που αξίζει δοκιμής. Το Σαββατοκύριακο καλύτερα να κάνεις κράτηση – η θέα και η τιμιότατη κουζίνα το κάνουν ανάρπαστο. Στα συν του και το άνετο πάρκινγκ, ακριβώς απ’ έξω από το μαγαζί. Για ουζάκια και θαλασσινά, ο λογαριασμός στα 25-30€ το άτομο.

Το Βουλιώτικο Μεζεδοπωλείο

Στρατάρχου Αλεξάνδρου Παπάγου 28, Βούλα, τηλ: 21 1001 7730


Μια από τις πιο αξιόπιστες επιλογές για θαλασσινά στα νότια προάστια, το Βουλιώτικο Μεζεδοπωλείο συνδυάζει ποιοτική κουζίνα, ζεστό περιβάλλον και καλές τιμές. Τα πιάτα είναι γενναιόδωρα και μαγειρεμένα με φροντίδα, από την ταραμοσαλάτα και τα ντολμαδάκια μέχρι την ψαρόσουπα που είναι απλά εξαιρετική. Ο παστουρμάς θαλάσσης ξεχωρίζει, όπως και τα κουτσομούρια, οι τηγανητές σαρδέλες με ντοματούλα, τα καλαμαράκια χωρίς ίχνος περιττού λαδιού και το σαλατούρι Νάξου με σαλάχι στον ατμό. Για κάτι πιο ιδιαίτερο, δοκίμασε τον σολομό με σάλτσα τεριγιάκι και τα ψητά λαχανικά. Οι φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες και η μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι συνοδεύουν τέλεια, ενώ η «Βουλιώτικη» σαλάτα είναι δροσερή και πληθωρική. Στον κατάλογο θα βρεις και αρκετές επιλογές σε ούζο και τσίπουρο (αγαπημένο μας το Μαύρο Ρόδο), ενώ ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25€ το άτομο.

Κεμπάπ και Ψαρομεζέδες – η Βάρκιζα

Λεωφ. Ποσειδώνος 20Α, Βάρη, τηλ: 21 0897 6260

Στην αρχή λες «μα γίνεται να συνδυαστούν κεμπάπ με ψαρομεζέδες;» – και όμως, αυτό το μαγαζί με όμορφη θέα, στη Βάρκιζα, τα καταφέρνει περίφημα. Ο χώρος είναι προσεγμένος και ιδανικός για χαλαρό φαγητό με παρέα. Από τα θαλασσινά, ξεχωρίζουν τα μύδια αχνιστά, με καθαρή γεύση και σωστό μαγείρεμα. Η γαριδομακαρονάδα είναι πλούσια και σωστά μαγειρεμένη, ενώ το μυδοπίλαφο είναι γευστικα ισσορροπημένο. Το χταπόδι σε δύο εκδοχές (ψητό ή ξιδάτο) και ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναι τίμιες, κλασικές επιλογές. Αν θες κάτι πιο απλό, υπάρχουν τηγανητό γαριδάκι, σαρδέλα ψητή και γαύρος, ενώ προσφέρεται και φρέσκο ή κατεψυγμένο καλαμάρι, ανάλογα την προτίμηση. Ο κατάλογος περιλαμβάνει λίγες επιλογές σε ούζα, αλλά θα σε καλύψουν. Έχει και ρακή. Λογαριασμός στα 25€ το άτομο.

Ο Μπάμπης

Λεωφ. Ευελπίδων 143, Βάρη, τηλ: 21 0895 1710


Στην καρδιά μιας γειτονιάς που φημίζεται για τα κρεατικά της, ο Μπάμπης στα Βλάχικα αποτελεί την πιο τίμια και ποιοτική εναλλακτική για φρέσκο ψάρι στα κάρβουνα – και όχι μόνο. Από την πρώτη στιγμή που θα περάσεις την πόρτα του, νιώθεις πως κάνεις ένα ευχάριστο ταξίδι πίσω στο χρόνο. Σε έναν κλασικό, προσεγμένο χώρο, θα επιλέξεις το ψάρι σου μέσα από μια εντυπωσιακή ποικιλία που εκτίθεται πάνω σε πάγο. Μικρά ή μεγάλα, όλα είναι ολόφρεσκα, σωστά ψημένα και σερβιρισμένα όπως πρέπει. Μην παραλείψεις την ψαρόσουπα, που έχει τη φήμη του «must» για κάθε πρώτο πιάτο, αλλά και τις γαρίδες σαγανάκι, τις καραβίδες και τα τηγανιτά καλαμαράκια. Συνοδεία ούζου ή τσίπουρου, χωρίς φρέσκο ψάρι, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 30€ το άτομο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v