Ψαγμένα ψαροφαγικά στέκια στα πειραιώτικα πέριξ

Σαν σωστοί κυνηγοί βρεθήκαμε στα πέριξ του Πειραιά και πιάσαμε θέση στα καλύτερα ταβερνάκια και ουζερί για να ασκήσουμε το ευγενές άθλημα της ψαροφαγίας.

Ψαγμένα ψαροφαγικά στέκια στα πειραιώτικα πέριξ

Μπορεί το καλοκαίρι να είναι αδιαμφισβήτητα η εποχή του, όμως κάθε καλοφαγάς εκεί έξω είναι βέβαιο ότι θα συμφωνήσει πως το ψαράκι είναι παντός καιρού -ειδικά αν ξέρουν να το μαγειρεύουν και να μας το σερβίρουν. Γύρω από τον Πειραιά υπάρχουν μπόλικα ταβερνάκια και ουζερί που διδάσκουν την τέχνη της ψαροφαγίας κι εμείς αποφασίσαμε να «μαθητεύσουμε» ακόμη μια φορά στα μέρη τους, φτιάχνοντας μια αλανιάρικη λίστα που μυρίζει θάλασσα.

Ταξιδεύοντας

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι, τηλ.: 210 4324368


Όνομα και πράμα το Ταξιδεύοντας υπηρετεί εδώ και χρόνια τη μακρά γαστρονομική παράδοση Κερατσινίου και Δραπετσώνας δημιουργώντας μια αυθεντική νησιώτικη ατμόσφαιρα, όσο φέρνει στο πιάτο σου εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες. Από τις τραγανές τηγανιτές ψαρομπουκιές και τις πλούσιες ποικιλίες οστρακοειδών (κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια, κοχυλάκια) μέχρι τον φιλεταρισμένο γαύρο μαρινάτο με πικάντικη σως μουστάρδας, το καρπάτσιο και το φρέσκο σεβίτσε ημέρας, κάθε πιάτο αποτελεί γαστρονομική εμπειρία. Μην παραλείψεις τις σαρδέλες μπουρδέτο, τη γιουβετσάδα θαλασσινών, το κουσκουσάκι με σουπιές και το μελάνι τους, καθώς και τον μοναδικό παστουρμά θαλάσσης.

Ο λογαριασμός, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται φρέσκο ψάρι, θα κυμανθεί στα 22-25€ ανά άτομο, μαζί με τα απαραίτητα ουζάκια.

Τα μέλη του in2life club μπορούν να απολαύσουν εκπτώσεις και προσφορές από το συγκεκριμένο κατάστημα. Γίνε μέλος του in2life εδώ. 

Ψαράκι Μεζέ

Αραχώβης 21, Καμίνια, τηλ.:21 0420 0222

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Ψαράκι Μεζέ (@psarakimeze)


Το Ψαράκι Μεζέ ανοίγει μια νοσταλγική πύλη που σε ταξιδεύει στις αυθεντικές μπακαλοταβέρνες των δεκαετιών του '50 και του '60. Η ρετρό διακόσμηση, μαζί με την εντυπωσιακή τοιχογραφία του Ζήκου, επιβεβαιώνουν την ατμόσφαιρα αυτή, ενώ το μενού υπόσχεται να κερδίσει τους λάτρεις των θαλασσινών. Αν, όμως, προτιμάς το κρέας, μην ανησυχείς – στον κατάλογο θα βρεις επιλογές που θα ικανοποιήσουν και τη δική σου όρεξη.

Αξίζει να δοκιμάσεις χταποδάκι τσιγγελάτο ψητό, φλογέρες καβουριού, γαριδοπιτάκια του γλάρου, αχινοσαλάτα, καλαμαράκια τηγανιτά, καβούρι στο μαντέμι, σαρδέλες φιλέτο πεταλουδάτες, γιουβετσάκι θαλασσινών, μάγουλα σαλάχι, αλλά και φιλετίνια χοιρινά. Ο λογαριασμός; Μόλις 17-20€ ανά άτομο, μαζί με τα απαραίτητα ουζάκια για τη συνοδεία.

Οινοεστιατόριο Αθηνά

Καπετανίδου 71, Δραπετσώνα, τηλ.: 21 0461 2696

Το Οινοεστιατόριο Αθηνά είναι ένα από τα πιο καλά κρυμμένα γαστρονομικά μυστικά της Δραπετσώνας. Πρωτοάνοιξε το 1989 κι έκτοτε έχει έναν καλό ψαρομεζέ και για κάθε καλοφαγά θαμώνα της. Σε ένα σκηνικό πολύ νοσταλγικό, αυτό το γλυκύτατο ψαροταβερνάκι μνημονεύεται από πάμπολλους πελάτες για τη φημισμένη ψαρόσουπά του. Κάθε βδομάδα παραλαμβάνει ψαράκια από το καΐκι που καταφθάνει από το Αγκίστρι, και φτιάχνει εξαιρετικά πιάτα όπως χειροποίητη ταραμοσαλάτα, γαριδομακαρονάδα, ταρτάρ καραβίδας, τα ντολμαδάκια της Λίλυς και καλαμάρι γόνο. Λογαριασμός στα 20-23€ αν αποφύγεις το μεγάλο φρέσκο ψάρι, μαζί με κρασάκι και κέρασμα γλυκό ή παγωτό.

Ψαροταβέρνα ο Βασίλης

Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, τηλ: 21 0432 7213

Δίπλα στις τράτες και τα ρυμουλκά, ο Βασίλης στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου ζει και πάλι μέρες και νύχτες δόξας, προσελκύοντας κόσμο από κάθε γωνιά της Αττικής στα τραπεζάκια του. Το ψαροταβερνάκι, βγαλμένο σαν από καρτ ποστάλ της δεκαετίας του 1960, δεν απογοητεύει ποτέ, χάρη στα εξαιρετικά τηγάνια του που αναδεικνύουν την τέχνη του ψαρέματος και της κουζίνας.

Εδώ θα απολαύσεις ψητό χταπόδι πλοκάμι, σαρδέλα σχάρας, τραγανές κουτσομούρες και μια ποικιλία μικρών ψαριών που συνοδεύουν ιδανικά το κρασί ή το ουζάκι σου. Από μαρίδες και σαρδέλες μέχρι αθερίνες και καλαμαράκια, κάθε πιάτο είναι μια γευστική εμπειρία γεμάτη αυθεντικότητα και νοσταλγία. Λογαριασμός στα 17-20€ το άτομο μαζί με ουζάκι. Πριν πας οπλίσου με υπομονή γιατί κρατήσεις δεν γίνονται κι οι ουρές στο peak του Παρασκευοσαββατοκύριακου φέρνουν σε διαδήλωση.

Χαρτί και Καλαμάρι

Λεωφ. Ειρήνης 33, τηλ: 21 0402 3306

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by XartiKaiKalamari (@xarti_kai_kalamari)


Το Χαρτί και Καλαμάρι βρίσκεται στην μαγκιόρικη γειτονιά του Περάματος κι όπως μαρτυρά και το όνομά εξειδικεύεται στα θαλασσινά, δεν αμελεί όμως και τα κρέατα για τους αντιρρησίες της παρέας. Σε κάθε περίπτωση αμφότερα θα φτάσουν στο πιάτο σου πεντανόστιμα και καλομαγειρεμένα. Εδώ θα δοκιμάσεις εξαιρετικά μύδια αχνιστά, αχινοσαλάτα, ριζότο θαλασσινών, σαρδέλες ψητές, μύδια σαγανάκι, μπαρμπουνάκια ανάλαφρα τηγανιτά, αλλά και χοιρινό ψιλοκομμένο και σερβιρισμένο σαν γύρος, μαζί με πιτούλες και γλυκιά σάλτσα μπάρμπεκιου. Η μπίλια του λογαριασμού θα κάτσει μεταξύ 15-20€ το άτομο μαζί με κρασάκι και κερασμένο γλυκάκι.

Ο Τάκης

Ηπείρου 66, Πέραμα τηλ: 21 0441 4109

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by eatingout.gr (@eatingout.gr)

Παραμένουμε στο Πέραμα και σαν άλλοι κυνηγοί ψαγμένων ψαροφαγικών στεκιών κάνουμε μια προαπαιτούμενη στάση στον Τάκη, ο οποίος φημίζεται για τα πόσα ψάρια πιάνει. Πέρα από το φρέσκο ψαράκι το οποίο και θα βρεις εν αφθονία, στον Τάκη θα βρεις εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες με ενδιαφέροντα γαστρονομικά twists όπως κυδώνια με ροκφόρ, γαρίδες, γυαλιστερές, πετροσωλήνες, κουτσομούρες, καβούρι, γαρίδες ψητές, καλαμαράκια, καραβίδες, αλλά και κριθαράκι και ριζότο θαλασσινών. Σούπερ τίμια κι ενημερωμένη και η κάβα του με αναρίθμητες επιλογές σε ούζα και τσίπουρα από όλη τη χώρα. Ο λογαριασμός στα 20€ το άτομο μαζί με ουζάκια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v