Πάμε μια βόλτα για ψαράκι στα πέριξ του Πειραιά

Απόψε θέλαμε μεζεδάκια που να μυρίζουν θάλασσα και χαρτογραφήσαμε τις γειτονιές στα πέριξ του Πειραιά για της σωστής ψαροφαγίας το ανάγνωσμα.

Πάμε μια βόλτα για ψαράκι στα πέριξ του Πειραιά

Όσο οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες συνεχίζονται τον Οκτώβρη τόσο εμείς συνεχίζουμε την καλοκαιρινή φασούλα μας, η οποία επιτάσσει παραθαλάσσιες βόλτες και φαγάκι που μυρίζει θάλασσα. Είμαστε αποφασισμένοι με λίγα λόγια να γίνει της ψαροφαγίας το κάγκελο για αυτό και αποφασίσαμε να κατευθυνθούμε προς Πειραιά μεριά. Δεν θα μείνουμε ωστόσο κολλημένοι στις γειτονιές του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας αλλά θα επισκεφθούμε και τις παρακείμενες, που φημίζονται για τους ψαρομεζέδες τους.

Ο Καπετάνιος

Τενέδου 4, Λεύκα, Πειραιάς, τηλ.: 210 4206539

Με τέσσερις σχεδόν δεκαετίες στην πλάτη του ο Καπετάνιος είναι πλέον παλιός στα γαστρονομικά κόλπα κι απολαμβάνει τον τίτλο ενός εκ των πλέον αγαπημένων πειραιώτικων ψαροταβερνακίων με εξίσου όμορφο εσωτερικό κι εξωτερικό χώρο.

Εδώ έρχεσαι ξεκάθαρα για το φρέσκο ψάρι που θα το διαλέξεις από τη βιτρίνα, θα το ζυγίσουν μπροστά σου και θα σου το ψήσουν στη σχάρα (στα 36€ το κιλό το φαγκρί, για να έχεις μια ενδεικτική εικόνα) και για τα θαλασσινά, από τα οποία ξεχωρίζουν το ξυδάτο χταπόδι, τα ωραία τηγανισμένα καλαμαράκια και οι ζουμερές γαρίδες. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στις τηγανιτές πατατούλες. Ο λογαριασμός μαζί με τα συνοδευτικά ουζάκια στα 25-30€ το άτομο.

Ο Γιάννης

Λεωφ. Χατζηκυριακού 107, Χατζηκυριάκειο, τηλ.: 2104180160

Θέα στη θάλασσα μπορεί να μην προσφέρει ο Γιάννης, όμως δεν πρόκειται να τα χαλάσουμε εδώ πέρα, ειδικά όταν το τηγάνι του φημίζεται ως ένα από τα καλύτερα όλου του Πειραιά. Τα μικροψαράκια του είναι χάρμα γεύσεων όπως και το πολυπαινεμένο κριθαρότο του με καλαμάρια, μύδια και γαρίδες. Μην τυχόν φύγεις πριν δοκιμάσεις την ταραμοσαλάτα του αλλά και το φρεσκότατο συμιακό γαριδάκι του καταλόγου. Η φάση εδώ είναι oldschool επομένως μην περιμένεις γκουρμεδιές στο μενού και μοντερνιές στη διακόσμηση. Λογαριασμός στα 25€ το άτομο με ουζάκι.

Sparus

Ακτή Θεμιστοκλέους 230, Πειραιάς τηλ.:21 0451 9913

O Sparus της Πειραϊκής με το όνομα προσφέρει μια αυθεντική εμπειρία ψαροφαγίας, υμνώντας την φρεσκάδα και την ποιότητα των θαλασσινών που φτάνουν καθημερινά στην κουζίνα του από έμπειρους ψαράδες. Μπόλικα τραπεζάκια απλωμένα σε δύο επίπεδα ατενίζουν τη θάλασσα ενόσω οι θαμώνες ορέγονται το πολύ ενδιαφέρον μενού. Από αυτό ξεχωρίζουμε την τηγανιτή μελιτζάνα με ταχίνι, τη ρεγγοσαλάτα, τη σουπιά κριθαρότο της παρέας, το απολαυστικό ορζότο (κριθαρότο) με γαρίδες, μύδια και ρεβύθια, τις γαρίδες με μαστίχα, τσάτνεϋ μάνγκο κι αρωματικό ρύζι και την πεσκανδρίτσα με ζυμαρικά ημέρας. Λογαριασμός μαζί με ουζάκι ή κρασάκι και κερασμένο φρουτάκι στο τέλος στα 30€ το άτομο.

Ταξιδεύοντας

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι τηλ.: 210 4324368


Το Ταξιδεύοντας βρίσκεται στα νοητά σύνορα Δραπετσώνας και Κερατσινίου και δεν λείπει από καμία ενημερωμένη λίστα με τις καλύτερες ψαροταβέρνες της Αττικής. Βοηθούμενοι από πολλούς ψαράδες φίλους τους καθώς και από καπεταναίους, με τις φοβερές συνταγές τους, το προσωπικό του Ταξιδεύοντας προσφέρει ό,τι καλύτερο τους δίνει απλόχερα η απεραντοσύνη της γαλάζιας θάλασσας.

Tρώγε και καθόλου μην μιλάς τη μους ταραμά, τις σαρδέλες μπουρδέτο, το καρπάτσιο με ψάρι ημέρας, τη γιουβετσάδα θαλασσινών, τα μύδια σαγανάκι με μουστάρδα, το κουσκουσάκι με σουπιές και το μελάνι τους, και τον μοναδικό παστουρμά θαλάσσης. Ο λογαριασμός μαζί με τα συνοδευτικά ουζάκια και κρασάκια στα 25-30€ το άτομο.

Aν θες να απολαμβάνεις εκπτώσεις και προσφορές στο συγκεκριμένο κατάστημα εστίασης μπορείς να γίνεις μέλος στο In2life Club.

Ο Φάρος

Πλάτωνος 52, Κερατσίνι, τηλ.: 694 543 1387

Ο Φάρος συνεχίζει την παράδοση των εξαιρετικών κερατσινιώτικων ουζερί –στα σύνορα με την έτερη ουζερομάνα Δραπετσώνα. Μην περιμένεις τεράστιο μενού, αφού εδώ πορεύονται με το «λίγα και καλά»- κι άριστα πράττουν, αν κρίνουμε από τη νοστιμιά τους.

Ο γαύρος μαρινάτος, τα τηγανιτά καλαμαράκια, η καβουροσαλάτα, τα καλαμαράκια, οι σαρδελίτσες στη σχάρα, οι δροσερές σαλάτες, οι συνοδευτικές αλοιφές και τα μύδια αχνιστά επιβάλλεται να πιάσουν κουβέντα με τα σαγόνια σου. Λογαριασμός μαζί με κρασάκι στα 15-17€ το άτομο.

Το καπηλειό του Ζάχου

Κομοτηνής 37, Καμίνια, τηλ.: 21 0481 3325

Συμπαθέστατο, μικροσκοπικό, αλανιάρικο κι αρκούντως μυρωδάτο το Καπηλειό του Ζάχου έχει στεγάσει αμέτρητα ψαροτσιμπούσια όλα αυτά τα χρόνια. Στο μενού του ξεχωρίζουν φρεσκότατοι μεζέδες που μυρίζουν θάλασσα (γαριδάκι συμιακό, μύδια σαγανάκι, τηγανητά μπακαλιαράκια, μπακαλιάρος παστός τηγανητός, μικρά ψαράκια ημέρας κ.α.), ενώ must είναι κι η ψαρόσουπά του που καίει καρδιές και ζεσταίνει πεινασμένα στομαχάκια. Ωραιότατη κι η φάβα κι οι κομμένες στο χέρι πατατούλες. Μαζί με ουζάκια ο λογαριασμός θα γράψει περί τα 15-17€ το άτομο.

Μπούσουλας

Σάμου 16 & Ζανέττου, Καμίνια, τηλ: 210 4818171

Έτερο θρυλικό φαγητοστέκι των Καμινίων ο Μπούσουλας στους ψαρομεζέδες είναι πάντα πρώτος, τιμώντας την μυκονιάτικη καταγωγή του μέσα από τα υπέροχα πιάτα του μενού του. Η κουζίνα του εξαιρετική φέρνει στο νου αγαπημένες γεύσεις από το κοσμοπολίτικο κυκλαδονήσι.

Όσο διαβάζεις, εμείς γλυκοκοιτάμε στον κατάλογο τη Μόστρα Μυκόνου με παξιμάδι με ελαιόλαδο, πικάντικη κοπανιστή, τριμμένη φρέσκια ντομάτα και ρίγανη, τη μυκονιάτικη πίτα με τυροβολιά με φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο, τα ψαράκια σε αμπελόφυλλα, την πατατοσαλάτα με σκουμπρί, την τονοσαλάτα με κινόα και τα σοτέ καλαμαράκια με πέστο βασιλικού. Λογαριασμός στα 15-18€ το άτομο μαζί με ουζάκια.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v