Οι πιο νοσταλγικές ψαροταβέρνες του ντουνιά

Εκεί που ο χρόνος σταμάτησε ξεφυτρώνουν παραδοσιακά ψαροταβερνάκια που πάντοτε θα σε τρατάρουν πεντανόστιμα θαλασσινά μεζεδάκια.

Οι πιο νοσταλγικές ψαροταβέρνες του ντουνιά

Τώρα που άνοιξε ο καιρός, οι αφορμές να πάμε μια βόλτα για ψαράκι πλήθυναν. Όχι φυσικά πως χρειαζόμασταν ιδιαίτερη αφορμή του λόγου μας για να πιάσουμε θέση στα αγαπημένα ψαροταβερνάκια μας. Τουναντίον, αφού είμαστε τακτικοί θαμώνες σε εκείνα τα νοσταλγικά μαγαζιά που ακόμη το κρατάνε αληθινό, σερβίροντας εκλεκτά θαλασσινά μεζέδια στο πιστό πελατολόγιό τους. Ετοιμάσαμε και σχετική λίστα σένια και πεντανόστιμη για να μην ψάχνεις τις διευθύνσεις τους τελευταία στιγμή.

Ο Φάρος

Γρηγορίου Λαμπράκη 44, Δραπετσώνα, τηλ.: 694 543 1387

Στην Δραπετσώνα τα ουζερί και τα ψαροταβερνάκια, παίζουν μεγάλη μπαλίτσα αφού αποτελούν την συνέχεια όλων των θρυλικών στεκιών που φιλοξενήθηκαν στη γειτονιά της. Ο Φάρος είναι ένα από τα εξέχοντα δραπετσωνίτικα ουζερί με θαλασσινά της περιοχής και με τα χρόνια έχει χτίσει ένα φανατικό κοινό που υποκλίνεται στα πεντάφρεσκα μεζεδάκια του που μυρίζουν αρμύρα και την παραδοσιακή ρετρό του διακόσμηση.

Ο γαύρος μαρινάτος, τα τηγανιτά καλαμαράκια, η καβουροσαλάτα, τα καλαμαράκια, οι σαρδελίτσες στη σχάρα, οι δροσερές σαλάτες, οι συνοδευτικές αλοιφές, τα μύδια αχνιστά κι οι φρεσκοκομμένες τηγανιτές πατατούλες συγκαταλέγονται στα must του καταλόγου. Μαζί με τα ουζάκια σου ο λογαριασμός θα κυμανθεί περί τα 17 έως και 20€ το άτομο.

Λαγουδέρα

Λεωφ. Δημοκρατίας 33, Πέραμα, τηλ.: 21 0441 4154

Η Λαγουδέρα βρίσκεται στο Πορθμείο του Περάματος κι έχει μάθει όλα αυτά τα χρόνια να βλέπει τα πλοία να περνούν μεταφέροντας πολύ κόσμο από και προς τη Σαλαμίνα που βρίσκεται απέναντι. Ανέγγιχτο στον χρόνο αυτό το ψαροταβερνάκι καλοταΐζει με θαλασσινούς γευστικούς θησαυρούς τους θαμώνες του, ενώ οι ουζο-προπόσεις δίνουν και παίρνουν μέχρι να ετοιμαστούν οι παραγγελίες τους.

Η διακόσμηση είναι λιτή, παραδοσιακή κι αιγαιοπελαγίτικη κι από τα καλούδια του καταλόγου ο τσιπουρομεζές, το καβούρι, η ψητή σαρδέλα, η φάβα αλλά και το μαστιχωτό χταποδάκι πρέπει να κάνουν μια περασιά από το τραπέζι σου. Μαζί με τα συνοδευτικά ουζάκια ο λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15-18€ το άτομο.

Ταξιδεύοντας

Πλάτωνος 72, Κερατσίνι τηλ.: 210 4324368

Εκεί στη συνοριογραμμή Κερατσινίου και Δραπετσώνας, θα ακούσεις πολλούς να μιλούν για το πιο ονομαστό ταβερνάκι της περιοχής που δεν είναι άλλο από το Ταξιδεύοντας. Μπαίνοντας στον χώρο κάνεις ένα νοητό ταξίδι στον χρόνο που γυρνάει πίσω κι ακουμπά τις πρώτες νησιώτικες διακοπές σου.

Όσο εσύ χρονοταξιδεύεις, οι καπεταναίοι αφήνουν την πραμάτεια τους στα έμπειρα χέρια των μαγείρων της κουζίνας, οι οποίοι ευγνώμονες ως είναι για την γενναιοδωρία της θάλασσας, βάζουν τα δυνατά τους στις συνταγές που ετοιμάζουν.

Oι τηγανιτές ψαρομπουκιές, οι ποικιλίες οστρακοειδών (κυδώνια, γυαλιστερές, μύδια, κοχυλάκια), ο φιλεταρισμένος γαύρος μαρινάτος μαγειρεμένος με πικάντικη σως μουστάρδας, το καρπάτσιο αλλά και το σεβίτσε με ψάρι ημέρας, οι σαρδέλες μπουρδέτο, η γιουβετσάδα θαλασσινών, το κουσκουσάκι με σουπιές και το μελάνι τους και ο μοναδικός παστουρμάς θαλάσσης δεν πρέπει να λείψουν από το τραπέζι σου. Ο λογαριασμός θα κυμανθεί μεταξύ 22-25€ ουζακίων συμπεριλαμβανομένων εφόσον δεν επιλέξεις το φρέσκο ψαράκι.

Λέσβος

Εμμανουήλ Μπενάκη 38, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3814525

Η Λέσβος ξυπνά θύμησες παλιάς Αθήνας σε όσους βρεθούν στα τραπεζάκια της για να απολαύσουν τις ψαρονοστιμιές της. Όπως μπορείς να καταλάβεις κι από το όνομα τα αρώματα κι η γευστική παράδοση της Λέσβου, παραμένει αναλλοίωτη σε αυτό το νοσταλγικό ταβερνάκι που στέκει αγέρωχο ακόμη στο αθηναϊκό κέντρο.

To θρυλικό εξαρχειώτικο ψαροστέκι στη Μπενάκη, γεμίζει θαλασσινά εδέσματα που φέρνει καθημερινά στη Λέσβο το καΐκι, από ψαράκι και χταπόδι στα κάρβουνα, μέχρι γαριδούλες στο τηγάνι, ξυδάτες σουπιές και εξαιρετικά τηγανισμένες κουτσομούρες. Τα τηγάνια του παίρνουν φωτιά όσο διαλέγουμε κάποιο από τα κλασικά συνοδευτικά (σαλάτες, χόρτα, φάβα) για τη μέση. Υπολόγισε περί τα 15-17€ το άτομο για πλήρες γεύμα, συνοδεία κάποιου εκλεκτού αποστάγματος, που θα βρεις στον κατάλογό της.

Ημεροβίγλι

Ακτή Θεμιστοκλέους 56, Πειραιάς, τηλ.: 2104523382

Με απέραντη θέα του Σαρωνικού από ψηλά, σ’ ένα χώρο που κυριαρχεί η νησιώτικη αύρα  και  η καλαίσθητη διακόσμηση, στο Σαντορινιό Ημεροβίγλι θα ζήσεις μια αλλιώτικη γευστική εμπειρία. Στον κατάλογό του θα βρεις απαράμιλλους μεζέδες θαλασσινών, ολόφρεσκα ντόπια ψάρια ανοιχτής θάλασσας που φτάνουν στο τραπέζι σου απευθείας από τις τράτες των ψαράδων την ώρα που η ατμόσφαιρα του ουζομεζεδοπωλείου είναι όσο νησιώτικη χρειάζεσαι για να ξεσκάσεις λίγο από την τσιμεντένια πόλη.

Επιβάλλεται να δοκιμάσεις θαλασσινή με μπάχαλο τσίρου, λακέρδας, γαύρου ξιδάτου και Χιώτικου χταποδιού, τσιροσαλάτα, πουγκί θαλασσινών, γαρίδες σαγανάκι, μπακαλιαρομπουκιές, χταποδοκεφτέδες, μύδια αχνιστά, κυδώνια, γούνα και καραβιδόψιχα. Ο λογαριασμός στα 20€ κατ’ άτομο μαζί με ουζάκι, αν αποφύγεις το φρέσκο ψάρι.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v