Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο ψάρι; Ποια «σημάδια» το μαρτυρούν; Όσα πρέπει να ξέρεις και τι πρέπει προσέξεις.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Ο καιρός σηκώνει φρέσκο ψαράκι και για όσους εξ ημών δεν θέλουμε να το απολαύσουμε με θέα θάλασσα, αλλά να το ετοιμάσουμε σπίτι, υπάρχει και η εναλλακτική του ψαράδικου ή της ψαραγοράς.
Πώς θα καταλάβεις όμως ότι είναι όντως φρέσκο; Εδώ σε θέλουμε.
Άσε μας να σε κατατοπίσουμε καταλλήλως λοιπόν.
Ξεκινάμε με μια σπάνια ένδειξη, αλλά ακλόνητη: Αν δεις κάτι που μοιάζει με σάλιο γύρω από το ψάρι τότε να είσαι ευχαριστημένος μιας και το ζωντανό είναι ένα στάδιο πριν τη νευρική ακαμψία- ήτοι πιο φρέσκο δε γίνεται.
Σημείωσε πως τη γλίτσα αυτή την κρατάνε για περισσότερες ημέρες (τρεις και) οι γλώσσες και το καλκάνι.
Όσον αφορά τη σάρκα του, όταν το ζουλήξεις πρέπει να επανέρχεται προς τα έξω και να μην παραμένει μέσα.
Τα μάτια του τώρα, πρέπει να είναι «ζωντανά» και όχι «θολά». Εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα φρεσκάδας, ο αγαπητός μας μπακαλιάρος του οποίου τα μάτια δε γυαλίζουν πάντα, και μπορεί να είναι θολά, παρά το γεγονός ότι είναι φρέσκος.
Πάμε στα βράγχια; Tα βράγχια του φρέσκου ψαριού έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα ή ροζ. Eίναι υγρά και όχι στεγνά.
Για ένα ασφαλέστερο «τεστ» φρεσκάδας, κάνε το εξής: Πιάσε το ψάρι από το κεφάλι και κράτα το ευθεία στον αέρα, παράλληλα με το έδαφος. Αν είναι σκληρό και η ουρά του «σούζα» προς τα πάνω ή ευθεία τότε είναι φρέσκο.
Αν όμως η ουρά του κρέμεται προς τα κάτω τότε… μάλλον δεν είναι και τόσο.
Τέλος, έχε κατά νου ότι αυτά που εννοούμε ως «φρέσκα» ψάρια της αγοράς, είναι συνήθως ψαρεμένα προ τριών ημερών, ενώ τα ελληνικά ιχθυοκαλλιέργειας συνήθως δύο.
Αν τέλος θες να ψαχτείς παραπάνω, μπορείς να τσεκάρετε το FAO. Πρόκειται για τη ζώνη αλίευσης του ψαριού και υποχρεωτικά πρέπει να αναγράφεται από το ψαράδικο.
Αναζήτησε με βάση το νούμερο του κάθε ψαριού τη ζώνη του, κάνοντας κλικ εδώ.