Πού να φας στη Βυτίνα και τη Δημητσάνα
Τα δύο δημοφιλέστερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας έχουν φοβερό φαγητό για όλα τα γούστα. Ακολούθησέ μας, σε μια βόλτα στα καλύτερα.

Τα δύο δημοφιλέστερα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας έχουν φοβερό φαγητό για όλα τα γούστα. Ακολούθησέ μας, σε μια βόλτα στα καλύτερα.
Είσαι εκδρομή στο Μαίναλο; Σε ζηλεύουμε. Επειδή όμως είμαστε άνθρωποι μεγαλόψυχοι, θα κατευθύνουμε τη ζήλεια μας σε κάτι δημιουργικό, και θα σου φτιάξουμε τη λίστα με τις καλύτερες ταβέρνες και εστιατόρια στη Βυτίνα και τη Δημητσάνα, για να φας και να πιείς κι ένα κρασάκι στην υγειά μας.
Παραδοσιακή ταβέρνα Ο Παντελής
Στη Βυτίνα, χάρτης εδώ
Ξακουστή και κοσμαγάπητη ταβέρνα της Βυτίνας, απλώνει τραπεζάκια πλάι στο αναμμένο τζάκι, αλλά και έξω στις λιακάδες που όπου να ‘ναι έρχονται, και σερβίρει μαστόρικα ψημένα κρέατα στη σχάρα, αλλά και πιο πρωτότυπες λιχουδιές όπως το σουβλάκι αρνί μαριναρισμένο σε πάστα μυρωδικών και σερβιρισμένο με πίτες και τζατζίκι, το κοτόπουλο με πουρέ γλυκοπατάτας και σάλτσα λιαστής ντομάτας, και το συκώτι σοτέ σβησμένο με κόκκινο κρασί, πορτοκάλι και κύμινο. Οι λάτρεις των μαγειρευτών, μη χάσετε τον κοκκινιστό κόκορα με χυλοπίτες. Με τα απαραίτητα κρασάκια ή τσίπουρα, ο λογαριασμός θα κυμανθεί στα 25€ το άτομο.
Το στέκι του Μάνθου
Στη Βυτίνα, χάρτης εδώ
Πέτρινοι τοίχοι, ξύλινα ταβάνια και υφασμάτινα τραπεζομάντηλα φτιάχνουν ατμόσφαιρα σε αυτό το παραδοσιακό ταβερνάκι που ό,τι κάνει το κάνει καλά, και είναι και πολύ value for money. Εδώ θα δοκιμάσεις οπωσδήποτε παϊδάκια προβατίνας, ντόπιο λουκάνικο Γορτυνίας, κοντοσούβλι στη σχάρα, και από τα ορεκτικά σίγουρα το τυροπιτάρι με φέτα, ντομάτα, πιπεριές, κρεμμύδι και άνιθο, και το παστό με αυγά, λουκάνικο και πιπεριά. Αν την πετύχεις στο μενού της ημέρας προφανώς και θα πάρεις γουρουνοπούλα, ενώ πολύ καλό είναι και το αρνάκι λαδορίγανη που παίζει συχνά πυκνά. Λογαριασμός με κρασί, γύρω στα 20€ το άτομο.
Κληματαριά
Στη Βυτίνα, χάρτης εδώ
Μετράει τα χρόνια της σε δεκαετίες, σύντομα και σε αιώνες, καθότι βαστά από το 1931. Είναι πανέμορφη, διακοσμημένη με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες και άλλα κειμήλια του χωριού, απλώνει και τραπεζάκια σε μια γλυκύτατη πλακόστρωτη αυλή όταν ο καιρός το επιτρέπει. Σερβίρει νοστιμιές που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα, και περιλαμβάνουν προτάσεις όπως το γουρουνόπουλο στον φούρνο με πορτοκάλι, το αρνάκι με πατάτες στη χόβολη, το λεμονάτο μοσχαράκι στη γάστρα και το πρόβατο με μακαρόνια. Με το απαραίτητο αλκοόλ, ο λογαριασμός θα βγει μεταξύ 20€ με 25€ το άτομο.
Ο Δρυμώνας
Στη Δημητσάνα, χάρτης εδώ
Ίσως το δημοφιλέστερο ταβερνάκι της Δημητσάνας, ταΐζει εδώ και δεκαετίες ορδές πεινασμένων εκδρομέων, σε έναν φανταστικό χώρο με πέτρινους τοίχους και νοσταλγική διακόσμηση που αφηγείται μέσα από αντικείμενα την ιστορία του χωριού. Στο μενού του, θα βρεις άψογα εκτελεσμένα παραδοσιακά μαγειρευτά (σκέψου μοσχαράκι κοκκινιστό, χοιρινό κρασάτο και κόκορα κοκκινιστό) αλλά και πιο ιδιαίτερες προτάσεις, σαν τα σουτζουκάκια αγριογούρουνου. Για τους αντιφρονούντες, υπάρχουν και ωραιότατα ψητά της ώρας, από τα οποία ξεχωρίζουν τα μπιφτέκια αγριογούρουνο. Με τα κρασάκια σου και τα ωραία σου, θα πληρώσεις γύρω στα 20-22€ το άτομο.
Τεύθις
Στη Δημητσάνα, χάρτης εδώ
Καταρχάς, ευχόμαστε να πετύχεις μεσημέρι με λιακάδα αν ξεκινήσεις για εδώ. Όχι γιατί μέσα δεν είναι ωραία (αντιθέτως, πέτρινοι τοίχοι και αναμμένο τζάκι, συνδυασμός που κερδίζει) αλλά γιατί τα τραπεζάκια που απλώνει έξω απολαμβάνουν απίστευτη θέα στο χωριό και στις ελατοσκέπαστες πλαγιές του Μαινάλου. Τι τρώμε εδώ; Φοβερά και τρομερά κρέατα στη σχάρα, από τα οποία ξεχωρίζουν το λουκάνικο αγριογούρουνο, τα ζουμερά παϊδάκια (αρνίσια ή πρόβατο, αν είσαι μερακλής) και η χοιρινή πλεξούδα, αλλά και ωραία μαγειρευτά που αλλάζουν ανάλογα την ημέρα –αν πετύχεις φασολάδα μην τη χάσεις, ενώ πολύ καλός είναι και ο κοκκινιστός κόκορας. Λογαριασμός στο τέλος, γύρω στα 22€ το άτομο, με κρασί.