Γιατί τα σύκα είναι σύμμαχος υγείας;

Θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά κάνουν τα σύκα τον απόλυτο διατροφικό θησαυρό. Άσε που είναι και πεντανόστιμα τα άτιμα.

Γιατί τα σύκα είναι σύμμαχος υγείας;

Όχι ότι χρειαζόσουν έναν ακόμα λόγο να αγαπάς τον βασιλιά των φθινοπωρινών φρούτων, αλλά εμείς θα το πούμε: Τα σύκα είναι πολύτιμος σύμμαχος για την υγεία σου, και αν δεν μας πιστεύεις εδώ είμαστε να αναλύσουμε όλους τους τρόπους με τους οποίους το καταφέρνουν αυτό.

Κάλιο 5 και στο χέρι

Τα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο (232 mg ανά γρ. ωμών σύκων, και 680 mg στην αντίστοιχη ποσότητα αποξηραμένων) το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της καρδιοαγγειακής υγείας.

Μίλα μου για φυτικές ίνες

Τα σύκα συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προάγοντας την πέψη και μειώνοντας τη χοληστερίνη. Οι φυτικές τους ίνες βοηθούν στην απορρόφηση του νερού και στην εξάλειψη τοξικών στοιχείων από τον οργανισμό. Πόσες φυτικές ίνες είναι αυτές; 2,9 γραμμάρια ανά 100 γρ. ωμών σύκων, και 12,21 γρ. στην αντίστοιχη ποσότητα αποξηραμένων.

Γλύκα γλύκα, γλυκιά μου

Η κατανάλωση σύκων μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, καθιστώντας τα κατάλληλα για άτομα με διαβήτη. Πώς συμβαίνει αυτό; Καταρχάς χάρη στις φυτικές τους ίνες, οι οποίες επιβραδύνουν την απορρόφηση των σακχάρων από το πεπτικό σύστημα. Αυτό οδηγεί σε πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειώνει τις απότομες αυξήσεις της γλυκόζης μετά τα γεύματα. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ποτά που περιέχουν εκχύλισμα φρούτων σύκων έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) σε σύγκριση με άλλα ποτά. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν σύκα μπορεί να έχει ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μεγαλώνει, μεγαλώνει γερά παιδιά

Η υψηλή περιεκτικότητα των σύκων σε ασβέστιο (35 mg ανά γρ. ωμών σύκων, και 162 mg στην αντίστοιχη ποσότητα αποξηραμένων) βοηθά στην καλή υγεία των οστών και των δοντιών.

Και αντιοξειδωτική δράση έχουμε, για περάστε

Τα σύκα περιέχουν αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και την οξειδωτική βλάβη. Συγκεκριμένα:

Φαινολικές Ενώσεις: Οι φαινολικές ενώσεις είναι γνωστές για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, μειώνοντας έτσι τη φλεγμονή και τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, όπως οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Καροτενοειδή: Τα καροτενοειδή, όπως η βήτα-καροτίνη, είναι επίσης παρόντα στα σύκα και προσφέρουν προστασία κατά της οξειδωτικής βλάβης. Αυτές οι ενώσεις συμβάλλουν στην υγεία των ματιών και ενδέχεται να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων.

Βιταμίνες (A, C, K): Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προάγει την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη A υποστηρίζει την όραση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη K έχει ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος και στην υγεία των οστών.

Και τι ακριβώς κάνουν αυτά τα αντιοξειδωτικά;

Εξουδετέρωση Ελεύθερων Ριζών: Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά δεσμεύουν αυτές τις ρίζες, μειώνοντας έτσι τη ζημία που προκαλούν.

Μείωση Φλεγμονής: Πολλές χρόνιες παθήσεις σχετίζονται με φλεγμονώδεις διαδικασίες. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό.

Προστασία Κυττάρων: Οι φαινολικές ενώσεις και τα καροτενοειδή προστατεύουν τα κύτταρα από την οξειδωτική βλάβη, προάγοντας την υγιή γήρανση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v