Γιατί με πονάει η πατούσα μου;

Αν έχεις πόνους στην πατούσα και ψάχνεις να βρεις όλους τους αναθεματισμένους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό, τότε ήρθες στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή.

Γιατί με πονάει η πατούσα μου;

Ήξερες ότι τα πέλματα απορροφούν τους κραδασμούς σε κάθε μας βήμα, σηκώνοντας 1,5 φορές το σωματικό βάρος μας όταν βαδίζουμε; Μάλλον όχι και καιρός είναι πλέον να το μάθεις για να καταλάβεις τη σημασία τους. Για αυτόν τον λόγο κάθε αναθεματισμένος πόνος στην πατούσα καταντά εξαιρετικά ενοχλητικός βάζοντας μικρά ή και μεγαλύτερα εμπόδια όχι μόνο στο περπάτημά σου αλλά γενικώς στην καθημερινότητα σου. Βρήκαμε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που υπήρχαν εκεί προκειμένου να απαντήσουμε στο ερώτημα που σε ταλανίζει το τελευταίο διάστημα «Γιατί με πονάει η πατούσα μου»; Διάβασέ το και πήγαινε και σε κανένα γιατρό ε;


 [d1]Κλαίω ρε μλκα

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για πόνο στην πατούσα είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Αυτή είναι μια φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης, που είναι ένας ινώδης ιστός που διατρέχει την καμάρα του ποδιού σου ενώνοντας το οστό της φτέρνας με τα δάκτυλα.. Ο πόνος εμφανίζεται συνήθως στην περιοχή της φτέρνας και είναι έντονος το πρωί όταν σηκώνεσαι από το κρεβάτι.

Τι μπορείς να κάνεις:

Κάνε διατάσεις της πελματιαίας απονεύρωσης και της γάμπας.

Χρησιμοποίησε ειδικούς πάτους για να στηρίζεις την καμάρα του ποδιού.

Χρησιμοποίησε πάγο στην περιοχή για να μειώσεις τη φλεγμονή.

Μεταταρσαλγία

Η μεταταρσαλγία είναι πόνος που εμφανίζεται στην περιοχή των μεταταρσίων οστών, τα οποία βρίσκονται στο μπροστινό μέρος της πατούσας. Μπορεί να προκληθεί από υπερβολική πίεση λόγω μακράς ορθοστασίας, άσκησης ή χρήσης στενών παπουτσιών. Η μεταταρσαλγία (metatarsalgia) μπορεί να έχει πολλούς αιτιολογικούς παράγοντες, αλλά συνήθως σχετίζεται με ανατομικά προβλήματα του άκρου πόδα και του αστραγάλου. Είναι πιο συχνή σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, όπως στους δρομείς (ειδικά όταν προπονούνται φορώντας ακατάλληλα υποδήματα), στα άτομα άνω των 40 ετών, στα παχύσαρκα άτομα, στους πάσχοντες από αρθρίτιδα, σε όσους έχουν βράχυνση του αχιλλείου τένοντα κ.λπ.

Τι μπορείς να κάνεις:

Προτίμησε άνετα παπούτσια με καλή απορρόφηση κραδασμών.

Χρησιμοποίησε μαλακούς πάτους για να μειώσεις την πίεση στο μπροστινό μέρος του ποδιού.

Το σύνδρομο του ταρσιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του ταρσιαίου σωλήνα (tarsal tunnel syndrome) εκδηλώνεται όταν συμπιεστεί από οστό ή ιστό ένα κύριο νεύρο του ποδιού, το οποιο λέγεται οπίσθιο κνημιαίο νεύρο. Η κατάσταση αυτή είναι αντίστοιχη με το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα στο χέρι.

Τι μπορείς να κάνεις:

Η θεραπεία συμπεριλαμβάνει ανάπαυση, παγοθεραπεία, ακινητοποίηση και  φυσικοθεραπεία που μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες να βελτιώσουν την λειτουργικότητά τους και να ανακτήσουν ταχύτερα τις δραστηριότητές τους.

Άκανθα φτέρνας

Η άκανθα φτέρνας είναι μια οστική προεξοχή που σχηματίζεται στην πτέρνα και προκαλεί πόνο, ιδιαίτερα κατά το περπάτημα ή την ορθοστασία. Συχνά συνοδεύει την πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Τι μπορείς να κάνεις:

Χρησιμοποίησε πάτους με ενίσχυση στη φτέρνα.

Κάνε διατάσεις για να χαλαρώσεις την πελματιαία απονεύρωση και τον αχίλλειο τένοντα.

Εφάρμοζε πάγο στην περιοχή για μείωση της φλεγμονής.

Οπίσθια κνημιαία τενοντίτιδα

Η οπίσθια κνημιαία τενοντίτιδα (posterior tibial tendonitis) μπορεί να προκληθεί από οξύ τραυματισμό (π.χ. μια πτώση) που θα προκαλέσει ρήξη (μικρή ή μεγάλη) ή φλεγμονή στον τένοντα του οπίσθιου κνημιαίου μυός. Ο μυς αυτός εκτείνεται στο εσωτερικό τμήμα της κνήμης και ενώνεται με τα οστά του πέλματος κοντά στην ποδική καμάρα.

Τι μπορείς να κάνεις:

Και σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται ανάπαυση, ψυχρά επιθέματα, ορθωτικά πέλματα (πάτοι) στα παπούτσια και ειδική φυσικοθεραπεία, αλλά η αποθεραπεία μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό (όπως συμβαίνει με όλες τις τενοντίτιδες, ειδικά όταν εμπεριέχουν ρήξη του τένοντα).

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι φλεγμονή που επηρεάζει το πέλμα του ποδιού, συνήθως την περιοχή μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου δακτύλου. Η αίσθηση που αναφέρουν οι περισσότεροι ασθενείς με νευρίνωμα Morton είναι ότι πατούν σε ένα βότσαλο. Στο νευρίνωμα Morton αναπτύσσεται μια πάχυνση του ιστού γύρω από ένα από τα νεύρα που οδηγούν στα δάχτυλα των ποδιών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αιχμηρό, καυστικό πόνο στο πέλμα.

Τι μπορείς να κάνεις:

Προτίμησε παπούτσια με ευρύ μπροστινό μέρος για να μην πιέζονται τα δάχτυλα.

Αν χρειαστεί, χρησιμοποίησε ειδικά μαξιλαράκια για την ανακούφιση της πίεσης στο νεύρο.

Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφθείς γιατρό;

Εάν ο πόνος στην πατούσα διαρκεί για περισσότερο από λίγες εβδομάδες ή αν γίνεται τόσο έντονος που σε εμποδίζει στην καθημερινή σου δραστηριότητα, είναι σημαντικό να επισκεφτείς έναν ειδικό, όπως έναν ορθοπαιδικό. Ο γιατρός μπορεί να σου δώσει μια σωστή διάγνωση και να προτείνει κατάλληλη θεραπεία, που μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, φυσιοθεραπεία ή ακόμη και επεμβατικές μεθόδους σε σοβαρές περιπτώσεις.

Με πληροφορίες από το iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v