Η διατροφική αξία του μανταρινιού

Ένα μανταρίνι την ημέρα τον γιατρό κάνει πέρα θα μπορούσε να λέει μια λαϊκή παροιμία, αν ήξερε τα πάντα για τη διατροφική του αξία.

Η διατροφική αξία του μανταρινιού

Τα μανταρίνια είναι από τα πιο θρεπτικά φρούτα της εποχής και μια εξαιρετική επιλογή για καθημερινή κατανάλωση ειδικά αν ψάχνεις επιλογές για να αυξήσεις τα γεύματά/τσιμπολογήματά σου κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προσφέρουν ποικιλία θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν την υγεία σου και σε προστατεύουν από ιώσεις και κρυολογήματα, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μια χαμηλή σε θερμίδες και υψηλής διατροφικής αξίας επιλογή.

Εμείς συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την διατροφική αξία του ταπεινού μα πάνω από όλα τίμιου μανταρινιού κι ελπίζουμε να μην το προσπεράσεις αδιάφορα την επόμενη φορά που θα το αντικρύσεις σε πάγκους λαϊκής ή σούπερ μάρκετ.

Ένα μεσαίου μεγέθους μανταρίνι περιέχει περίπου 40-50 θερμίδες, που το καθιστούν ιδανικό σνακ για όταν θέλεις κάτι ελαφρύ αλλά χορταστικό. Το μανταρίνι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, και βιταμίνη C.

Συστατικό           Ποσότητα (σε 100 γρ.)

Θερμίδες             47 kcal

Υδατάνθρακες    12 γρ.

Φυτικές Ίνες       1,8 γρ.

Πρωτεΐνες           0,8 γρ.

Βιταμίνη C          26 mg

Βιταμίνη C: Η ασπίδα του ανοσοποιητικού

Η βιταμίνη C, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, προστατεύει τον οργανισμό σου και υποστηρίζει την παραγωγή κολλαγόνου, που είναι απαραίτητο για υγιές δέρμα και οστά. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η κατανάλωση ενός ή δύο μανταρινιών την ημέρα μπορεί να καλύψει το 50-70% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C.

Φυτικές Ίνες: Για καλύτερη πέψη και κορεσμό

Αν θέλεις να διατηρήσεις την υγεία του εντέρου σου, οι φυτικές ίνες που περιέχει το μανταρίνι θα σε βοηθήσουν. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και συμβάλλουν στο να αισθάνεσαι πιο χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν προσπαθείς να ελέγξεις το βάρος σου.

Κάλιο: Για καλή υγεία της καρδιάς

Το μανταρίνι είναι πηγή καλίου, που είναι απαραίτητο για την υγεία της καρδιάς και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει την καρδιά, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται σε ισορροπία με το νάτριο.

Άλλα οφέλη και ιδιότητες του μανταρινιού

Ενίσχυση της Ενέργειας: Τα φυσικά σάκχαρα και οι υδατάνθρακες που περιέχονται στο μανταρίνι σου προσφέρουν άμεση ενέργεια.

Αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή: Τα μανταρίνια περιέχουν και φλαβονοειδή, όπως η ναρινγίνη και η εσπεριδίνη, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας τα κύτταρα από τη φθορά.

Στήριξη του μεταβολισμού: Η βιταμίνη Β6, αν και σε μικρές ποσότητες, συμβάλλει στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια και στη διατήρηση υγιών νεύρων και κυττάρων αίματος.

Πώς το τρώμε το μανταρίνι αδερφέ μου;

Για να απολαύσεις τη μέγιστη θρεπτική αξία του μανταρινιού, δοκίμασε να το καταναλώνεις φρέσκο, είτε ως σνακ είτε προσθέτοντάς το σε σαλάτες και επιδόρπια. Μπορείς κάλλιστα να δοκιμάσεις μανταρίνι και σε φρέσκο χυμό, αν και καλό είναι να διατηρείς τη φλούδα και τις ίνες, για να επωφεληθείς πλήρως από τα θρεπτικά συστατικά.

Ποια μανταρίνια να αγοράζω πιο συχνά Μανωλιό μου;

Επίλεξε μανταρίνια που είναι σφιχτά και έχουν έντονο χρώμα, χωρίς μαλακά σημεία. Φύλαξέ τα στο ψυγείο για να διατηρηθούν φρέσκα για έως και δύο εβδομάδες. Σκέψου ότι όσο πιο φρέσκα είναι τα μανταρίνια, τόσο υψηλότερη είναι και η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v