H διατροφική αξία του αχλαδιού

Kηρύσσουμε επίσημα την «χρυσή» εποχή του αχλαδιού αναλύοντας όλα τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και στη διατροφή μας το αγαπημένο φρούτο.

H διατροφική αξία του αχλαδιού

Ένα αχλάδι την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα, θα μπορούσε να λέει μια παροιμία του θυμόσοφου λαού μας, αλλά δεν το λέει, για αυτό κι εμείς αποφασίσαμε να γράψουμε ένα άρθρο ώστε να εξάρουμε τη διατροφική αξία του αγαπημένου μας αυτού φρούτου. Βλέπεις, το αχλάδι είναι ένα φρούτο που, εκτός από την υπέροχη γεύση του, προσφέρει πλούσια διατροφικά οφέλη για την υγεία σου. Εμείς τα συγκεντρώσαμε όλα αυτά και ξεκινήσαμε να δαγκώνουμε αχλαδάκια σαν να μην υπάρχει αύριο.

Θρεπτικά συστατικά του αχλαδιού

Τα αχλάδια είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά, ενώ έχουν χαμηλές θερμίδες. Σε 100 γραμμάρια αχλαδιού, περιέχονται περίπου:

Θερμίδες: 57

Υδατάνθρακες: 15 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 3.1 γραμμάρια

Πρωτεΐνες: 0.4 γραμμάρια

Λίπη: 0.1 γραμμάρια

Βιταμίνες και μέταλλα

Τα αχλάδια είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, τα οποία συμβάλλουν σε πολλές ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού:

Βιταμίνη C: Το αχλάδι περιέχει περίπου 7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης C, που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου συστήματος και στην αναγέννηση του δέρματος.

Κάλιο: Είναι πλούσιο σε κάλιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς.

Βιταμίνη Κ: Συμβάλλει στην υγεία των οστών και στην καλή πήξη του αίματος.

Χαλκός: Το αχλάδι περιέχει επίσης χαλκό, που προάγει την παραγωγή ενέργειας και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

Φυτικές ίνες

Τα αχλάδια είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και προάγουν την υγεία του εντέρου. Επίσης, οι διαλυτές φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, γεγονός που συμβάλλει στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αντιοξειδωτικά

Το αχλάδι είναι γεμάτο με αντιοξειδωτικά, όπως οι φλαβονοειδείς ενώσεις. Αυτά τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρά σου από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Οφέλη για την υγεία

Βοηθά την πέψη

Η υψηλή περιεκτικότητα του αχλαδιού σε φυτικές ίνες βοηθά στη βελτίωση της πέψης και στην αποφυγή της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες βελτιώνουν επίσης την υγεία των εντέρων, διευκολύνοντας την καλή κινητικότητα και την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό σου.

Συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία

Το κάλιο που περιέχει το αχλάδι βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Παράλληλα, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της «κακής» χοληστερόλης (LDL), μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης και εμφραγμάτων.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, προλαμβάνοντας την οξείδωση των κυττάρων και συμβάλλοντας στη γρήγορη ανάρρωση από ασθένειες.

 

Καταπολεμά τις φλεγμονές

Τα αχλάδια περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που μπορούν να μειώσουν την επίδραση των φλεγμονών στον οργανισμό σου. Αυτό βοηθά στην καταπολέμηση παθήσεων που συνδέονται με φλεγμονές, όπως η αρθρίτιδα και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν, πρέπει να ενσωματώσεις το αχλάδι στη διατροφή σου

Είναι εξαιρετικά εύκολο να προσθέσεις το αχλάδι στη διατροφή σου. Μπορείς να το καταναλώσεις ωμό, να το προσθέσεις σε σαλάτες, να το χρησιμοποιήσεις σε γλυκά ή ακόμα και σε αλμυρά πιάτα. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για σνακ, ειδικά αν θέλεις κάτι γλυκό και υγιεινό.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v