Η κατάλληλη διατροφή για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Ταλαιπωρείσαι από παλινδρομήσεις; Δες τι τις επιβαρύνει και πώς μπορείς να ανακουφιστείς με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές.
Ταλαιπωρείσαι από παλινδρομήσεις; Δες τι τις επιβαρύνει και πώς μπορείς να ανακουφιστείς με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές.
H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, αφού περίπου 4 στους 10 Έλληνες την παρουσιάζουν.
Αν ανήκεις σε αυτήν την κατηγορία και ταλαιπωρείσαι, τότε ίσως χρειαστεί να κάνεις ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σου, αλλά και να έρθεις σε επαφή με κάποιον ειδικό αν δεις ότι το πρόβλημα επιμένει για καιρό.
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τι είναι;
Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αφορά στην άνοδο των στομαχικών υγρών στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια του φαγητού ή μετά από αυτό και επειδή τα υγρά αυτά είναι όξινα, δημιουργούν το αίσθημα του καψίματος ή/ και της ξινής επίγευσης. Εμφανίζονται επίσης μετά την (υπερ)κατανάλωση αλκοολούχων ποτών ή ακόμα και στη διάρκεια του ύπνου και την κατάκλιση, ενώ μπορεί να διαρκέσουν και κάποιες ώρες.
Μπορεί να εμφανιστεί και σε φάσεις έντονου άγχους, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε υπέρβαρα άτομα ή και μετά από κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις, καθώς επίσης σε άτομα με διαφραγματοκήλη.
Και πώς την επιβαρύνω;
Κάνοντας μεγάλα ή πολύ λιπαρά γεύματα, καταναλώνοντας τηγανιτά φαγητά και λιπαρές σάλτσες, με μεγάλες, αμάσητες μπουκιές. Καταναλώνοντας υγρά μαζί με το φαγητό, ιδίως αεριούχα και κάνοντας γεύματα αργά το βράδυ, ιδίως πάλι υγρά, όπως οι σούπες ή το γάλα.
Η παλινδρόμηση επίσης οξύνεται με τη σοκολάτα, τον καφέ, το τσάι και το αλκοόλ, με τα όξινα φρούτα και τους χυμούς τους, ιδίως με άδειο στομάχι και με τα μπαχαρικά. Μη διατροφικοί παράγοντες είναι η κατάκλιση, το σκύψιμο ή και η ανύψωση αντικειμένων μέσα σε 2 ώρες μετά το γεύμα, τα στενά ρούχα και το σφίξιμό τους κοντά στην κοιλιά, το κάπνισμα και το υπερβάλλον βάρος.
Οδηγίες προς ανακούφιση
Με βάση τα παραπάνω, έχουμε μια εικόνα του τι πρέπει να κάνουμε διατροφικά για να μην ταλαιπωρηθούμε. Συγκεκριμένα, την παλινδρόμηση ανακουφίζουν:
* Τα μικρά, συχνά γεύματα, ελαφριά σε λιπαρά και θερμίδες
* Το αργό φαγητό, όπου μασάμε καλά και αργά κάθε μπουκιά, πάνω από 15 φορές
* Η αποφυγή υγρών κατά τη διάρκεια του γεύματος αλλά και για 45 λεπτά μετά
* Η αποφυγή όξινων τροφών
* Ο περιορισμός στη σοκολάτα, τα σιροπιαστά υγρά, το αλκοόλ, το τσάι, τη μέντα και την καφεΐνη
* Ο περιορισμός των χυμών φρούτων και
* Ο περιορισμός των μπαχαρικών
Ενδεικτικό ημερήσιο διαιτολόγιο
Πρωινό: Γάλα 1,5% με δημητριακά χωρίς ζάχαρη ή ασπράδια με κουάκερ και λίγη κανέλα
Δεκατιανό: Μπανάνα με γιαούρτι 2%
Μεσημεριανό: Ψάρι στον φούρνο με μπρόκολο
Απογευματινό: Τοστ ολικής με γαλοπούλα και τυρί light
Βραδινό: Μακαρονοσαλάτα με πένες ολικής και φιλέτο κοτόπουλου
Σε κάθε περίπτωση πειραματίσου για το ποιες αλλαγές σε βοηθούν μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Αν όμως τα συμπτώματα σε ταλαιπωρούν για δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, θα πρέπει να επισκεφτείς τον γιατρό σου.
Με πληροφορίες από Iatronet