Teapsule: Τα βότανα του Ψηλορείτη σε κάψουλες!

Όταν η παράδοση συναντά την καινοτομία, τα Κρητικά βότανα μπαίνουν σε κάψουλες συμβατές με τις μηχανές Nespresso για να μας χαρίσουν τις καταπληκτικές τους ιδιότητες εύκολα, γρήγορα και απολαυστικά.

Teapsule: Τα βότανα του Ψηλορείτη σε κάψουλες!

Κάθε φορά που έχω μπροστά μου ένα νέο, καινοτόμο προϊόν, αυτό που κάνω πριν καν να το δοκιμάσω είναι να μάθω την ιστορία του. Πώς και από ποιους γεννήθηκε η ιδέα, πόσος χρόνος χρειάστηκε μέχρι να υλοποιηθεί, ποιες είναι οι ιδιότητές του. Κατόπιν εξετάζω αν η χρήση του είναι εύκολη ή δύσκολη, αν είναι μόνο μία ή περισσότερες. Το τρίτο σημεία αφορά τη συσκευασία: αν είναι καλαίσθητη αλλά και εύχρηστη, αν παρέχει με ευκρίνεια όλες τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης.

Η ιστορία της Teapsule ξεκίνησε σαν παραμύθι, συνεχίστηκε μέσα από το όραμα, την έρευνα και τη δημιουργικότητα δύο νέων ανθρώπων, του Νικήτα Κεφαλογιάννη και της Ίλιας Ιωαννίδη, και κατέληξε σε ένα προϊόν που έχει όλα όσα προανέφερα.

Έχουν περάσει πάνω από τρία χρόνια από τη μέρα - ή μάλλον τη νύχτα - που ο Νικήτας ξαγρυπνούσε από επίμονη αϋπνία, ενώ η Ίλια, ξάγρυπνη κι αυτή εξ αντανακλάσεως, κατόπιν προτροπής του πατέρα της, ετοίμασε στον αγαπημένο της ένα καταπραϋντικό χαμομήλι. Ω του θαύματος, κατάφερε να κοιμηθεί ο Νικήτας, τα κατάφερε και η Ίλια. Το έργο συνεχίστηκε κάμποσες βραδιές ακόμη, μέχρι που οι δύο νέοι άρχισαν να προβληματίζονται για το πόση ώρα παίρνει η ετοιμασία του χαμομηλιού.

Όλοι ξέρουμε πως τα αφεψήματα των βοτάνων χρειάζονται αρκετό χρόνο μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους αλλά και χρόνο για να κρυώσουν σε σημείο που να μπορεί κάποιος να τα πιει χωρίς να τσουρουφλιστεί. Άρχισαν, λοιπόν, να ψάχνουν τον τρόπο για να μειωθεί αυτός ο χρόνος, αλλά και για να μην χρειάζεται ούτε βραστήρας, ούτε σουρωτήρι. Τι καλά που θα ‘ταν να μπορεί το βότανο να μπει σε κάψουλα σαν αυτές του καφέ!, είπαν ένα πρωί όταν ετοίμαζαν τον αγαπημένο τους espresso. Ιδού η ιδέα, να και η λύση.

Από την ιδέα μέχρι την υλοποίηση χρειάστηκαν πολλά βήματα: επίμονη έρευνα, πάμπολλες επαφές και συναντήσεις, άπειρες δοκιμές και προσήλωση στον στόχο για να ξεπεραστεί κάθε εμπόδιο μέχρι να φτάσουν τα βότανα από τον Ψηλορείτη στις κάψουλες κι αυτές, με τη σειρά τους, στα σπίτια μας. Πέρα από την ευκολία χρήσης τους, σημειώνω και το ανώτερο άρωμα και γεύση, χαρακτηριστικά που βρήκα και στα τρία είδη που γεύτηκα, αφού χάρη στις προδιαγραφές της Nespresso (υψηλή πίεση των 19 bar και νερό στους 85°C), επιτυγχάνεται η ιδανική εκχύλιση των αιθέριων ελαίων. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, και το οικολογικό επίτευγμα, αφού πρώτον τα ίδια τα βότανα είναι βιολογικά και δεύτερον οι κάψουλες είναι βιοδιασπώμενες και κομποστοποιήσιμες.

Πέρα από την κλασική χρήση των αφεψημάτων, με τις κάψουλες μπορεί κάποιος να φτιάξει πολύ εύκολα παγωμένο τσάι, ετοιμάζοντας παράλληλα ένα αρωματικό σιρόπι, αλλά και κοκτέιλ, όπως το Spritz. Τα βότανα, εκτός από μεμονωμένα (χαμομήλι, λαδανιά, δυόσμος και λουίζα), κυκλοφορούν και σε άλλες δύο συσκευασίες σε ευωδιαστά ζευγάρια: αρμπαρόριζα/μελισσόχορτο και λουίζα/βασιλικός.

Φτάνοντας στη συσκευασία, δεν μπορεί να μη θαυμάσει κάποιος τη λιτή τους ομορφιά. Λευκό φόντο, όμορφα γραφιστικά και παστέλ χρώματα στις ζωγραφιές της Mari Aoyama (μητέρα της Ίλιας), μιας καλλιτέχνιδας που με μεγάλη ευαισθησία και αστείρευτη φαντασία μάς μαγεύει, εδώ και πολλά χρόνια, με τις λεπτεπίλεπτες δημιουργίες της από χαρτί και μετάξι, δύο υλικά που εκφράζουν την αγάπη της για τη φύση αλλά και για τις δυο τις πατρίδες, αφού η Mari είναι Ελληνίδα από τη μητέρα της και Ιαπωνίδα από τον πατέρα της (πατήστε εδώ).

Για όλους τους παραπάνω λόγους καθόλου δεν μου φάνηκε περίεργο που η Teapsule τράβηξε την προσοχή της Ελένης Μαρνέρη, ιδιοκτήτριας και κινητήριας δύναμης της ομώνυμης, μοναδικής στη χώρα μας, γκαλερί κοσμήματος, αλλά και κάποιων, προσεκτικά επιλεγμένων, αντικειμένων (πατήστε εδώ). Η γκαλερί, που ξεκίνησε το 1987, συνεχίζει μέχρι σήμερα, έχοντας διανύσει μια αξιοσημείωτη πορεία σε τρεις διαφορετικούς χώρους. Από τη Φωκίωνος Νέγρη, κατόπιν στου Μακρυγιάννη και σήμερα στις παρυφές της Πλάκας, ο κάθε χώρος, αν και εντελώς διαφορετικός ο ένας από τον άλλον, ενέπνευσε και εμπνέει τους δημιουργούς, αλλά κι εμάς, χαρίζοντας απλόχερα αυτό που χρειαζόμαστε για να παίρνουμε ενέργεια και βαθιές ανάσες στην καθημερινότητά μας. Κάθε τι που αντικρύζει όποιος διαβεί την είσοδό της δηλώνει την ασίγαστη αγάπη της Ελένης Μαρνέρη και της νεαρής της συνεργάτιδας Έρσης Καλοζάκη για την ειλικρίνεια της ομορφιάς, για τη χαρά της δημιουργίας, για τη δύναμη της τέχνης και την ευεξία που μπορεί να μας χαρίσει ακόμα κι ένα καθημερινό, χρηστικό αντικείμενο. Κάθε έκθεση που οργανώνεται στη γκαλερί είναι και μια γιορτή και τόπος συνάντησης φίλων και γνωστών.

Τέτοια γιορτή έγινε τις προάλλες στη βραδιά παρουσίασης της Teapsule, όταν βρεθήκαμε και πάλι σε αυτόν τον τόσο ιδιαίτερο χώρο. Απολαύσαμε τα βότανα, γνωριστήκαμε με τους δημιουργούς τους, ακούσαμε τις ιστορίες τους, μείναμε άφωνοι από θαυμασμό μπροστά στις υπέροχες μικρές ζωγραφιές και τα ανυπέρβλητης ομορφιάς άνθη των βοτάνων που είχε φιλοτεχνήσει η Mari Aoyama από χαρτί. Η βραδιά αυτή ήταν και η τελευταία έκθεση πριν από το καλοκαίρι κι έτσι χαιρετηθήκαμε και δώσαμε ραντεβού για το φθινόπωρο με ό,τι καινούργιο θα μας περιμένει.

Οι κάψουλες Teapsule είναι διαθέσιμες για αγορά διαδικτυακά (πατήστε εδώ) στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, καθώς και σε επιλεγμένα καταστήματα, μεταξύ των οποίων και στη γκαλερί Μαρνέρη. Όλες οι σχετικές ανακοινώσεις γίνονται μέσω του Instagram (πατήστε εδώ).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v