Πώς και πόσο πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά μας το καλοκαίρι;

Τα φυτά σου το καλοκαίρι έχουν ανάγκη από νεράκι. Ακολούθησε τις συμβουλές μας για πότισμα, ώστε να τα διατηρήσεις υγιή και ανθεκτικά.

Πώς και πόσο πρέπει να ποτίζουμε τα φυτά μας το καλοκαίρι;

Το πότισμα των φυτών το καλοκαίρι απαιτεί προσοχή και κάποιες συγκεκριμένες πρακτικές για να διασφαλιστεί ότι τα φυτά παραμένουν υγιή παρά τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για τα καρποφόρα δέντρα, όπως η αγγελική και το γιασεμί για παράδειγμα, το πότισμα δύο φορές την εβδομάδα είναι αρκετό, μιας και δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό. Στο αυτόματο πότισμα ρυθμίζουμε να πέφτει σταγόνα για μισή ώρα, ενώ με το λάστιχο θέλουμε να γεμίσει καλά η λακκούβα τους και να βραχεί το έδαφος σε βάθος, όμως απόφυγε την υπερβολική ποσότητα που μπορεί να προκαλέσει σηψιρριζία.

Αν έχουμε βάλει καινούργια εποχιακά φυτά την άνοιξη, αυτά χρειάζονται περισσότερο πότισμα ήτοι σε καθημερινή βάση γιατί ως νέα δεν έχουν ριζώσει καλά και η πρώτη τους χρονιά θα είναι δύσκολη. Η ποσότητα νερού είναι και εδώ ίδια όπως και με τα καρποφόρα.

Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να δοκιμάσεις να στρώσεις τη βάση των φυτών με στρώμα οργανικής ύλης (mulch) για να διατηρήσεις την υγρασία στο έδαφος και να μειώσεις την ανάγκη για συχνό πότισμα. Διάφορες μορφές οργανικής ύλης είναι τα κομμένα φύλλα και το γρασίδι, το άχυρο, και το κομπόστ.

Έχε κατά νου πως δεν είναι η χειρότερη συνθήκη για τα φυτά ο καύσωνας, αλλά ο αέρας. Ο θερμός αέρας του καλοκαιριού ταλαιπωρεί πολύ τα φυτά, στρεσάρονται και συνήθως δεν κρατάνε πολύ.

Τώρα, το γκαζόν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και θέλει καθημερινό πότισμα. Στο αυτόματο, υπολόγισε γύρω στα δέκα λεπτά με ένα τέταρτο ανά στάση, κάθε μέρα.

Οι γλάστρες, αν είναι μεγάλες, χρειάζονται πότισμα δύο φορές την εβδομάδα, ανάλογα τις απαιτήσεις του κάθε φυτού, έως και τρεις για κάποιες. Αν είναι μικρές, του εμπορίου, όπως λόγου χάρη μια ορτανσία από φυτώριο, που δεν έχουμε μεταφυτεύσει, ενδέχεται να χρειάζεται και διπλό καθημερινό πότισμα, πρωί και απόγευμα. Όσο περισσότερο χώμα έχει η γλάστρα, τόσο πιο αραιά θα είναι τα ποτίσματα, αφού το χώμα κρατάει και περισσότερη υγρασία.

Αναφορικά με το πότε ποτίζουμε, ιδανικές ώρες είναι οι πρωινές ήτοι 5-7 το πρωί, γιατί έτσι βαστάει καλύτερα το πότισμα. Όχι πως είναι κακό να ποτίσεις μεσημέρι, αλλά το νερό θα εξατμιστεί γρήγορα.

Επίσης, έχε κατά νου πως στο μεσημεριανό πότισμα το νερό δεν πρέπει να πάει στο φύλλωμα των φυτών, γιατί προκαλεί μικρά «εγκαύματα».

Αν πάλι ταλαιπωρείσαι από κουνούπια, το πότισμα το απόγευμα μπορεί να εντείνει την κατάσταση και να προσελκύσει περισσότερους ιπτάμενους ενοχλητικούς τύπους.

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v