Το δάχτυλο και το δάσος

Ναι, η υπόθεση Λυτρα μένει στην επικαιρότητα, αλλά για τους λάθος λόγους.     

Το δάχτυλο και το δάσος

Να έχει τόσο απασχολήσει η υπόθεση Λύτρα την επικαιρότητα δεν το περίμενα. Μια περίπτωση γυναικείας κακοποίησης, ακόμη και φόνου, κρατά λίγες ημέρες αλλά μετά παρέρχεται.

Όμως εδώ οι περιστάσεις είναι διαφορετικές. Εδώ έχουν την πτώση ενός μεγαλόσχημου. Έχουμε την ευκαιρία να κοιτάξουμε στο τζετ σετ, σαν να ξεφυλλίζουμε κουτσομπολίστικο περιοδικό. Να δούμε πώς ζουν (και πώς σφάζονται) οι πλούσιοι- γιατί αυτό είναι που ενδιαφέρει και πουλάει.

Και κάπως έτσι το ηδονοβλεπτικό του πράγματος τραβά όλη την προσοχή στους λάθος λόγους, αυτούς του λάιφστάιλ, αφήνοντας στο περιθώριο το ζήτημα της ίδιας της κακοποίησης. Η ιστορία Λύτρα θα μείνει στη μνήμη του κόσμου για τις λεπτομέρειες που μάθαμε και χωρίς να το θέλουμε μαθαίνουμε για το τι της είπε στα μηνύματα, πώς απάντησε εκείνη, ποιες ήταν οι επόμενες κινήσεις του και πάει λέγοντας.

Αυτή η μίξη κουτσομπολιού, τζετ σετ και αστυνομικού ρεπορτάζ μοιάζει να προκαλεί παροξυσμό στα μέηνστρημ Μέσα, μια και αυτό ζητά το κοινό τους. Και γιατί να το συζητάμε με αυτόν τον τρόπο; Γιατί το θέμα είναι κατά πόσον ωφελείται η υπόθεση της γυναικείας κακοποίησης από περιστατικά σαν την περίπτωση Λύτρα. Μολονότι μια καταφατική απάντηση μοιάζει κατ΄ αρχάς εύκολη, δεν είναι τόσο ξεκάθαρο.

Και αυτό γιατί δεν αρκεί να μένει μια υπόθεση στην επικαιρότητα για να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται μια κοινωνία παρόμοιες υποθέσεις. Πρέπει να απασχολεί την επικαιρότητα για τους κατάλληλους λόγους και με τους κατάλληλους όρους: Με δημόσια συζήτηση, με απομάκρυνση από τους πρωταγωνιστές κάποιου συγκεκριμένου δράματος και την περιπτωσιολογία του, με θεσμικές τοποθετήσεις.

Αν αυτό δεν συμβεί, παρακολουθούμε απλώς ένα σήριαλ που δεν θα οδηγήσει πουθενά παρά σε τηλεθέαση και διαδικτυακή επισκεψιμότητα. Ιδιαίτερα χρήσιμο δεν το λες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v