Το γαστρονομικό καλοκαίρι του 2024 στα νησιά

Πού και τι θα γευθούμε φέτος το καλοκαίρι στα νησιά μας; Ανακαλύψτε το!

Το γαστρονομικό καλοκαίρι του 2024 στα νησιά

Όπως κάθε χρόνο, περίπου τέτοια εποχή, έχοντας λάβει δεκάδες μηνύματα από όλη την Ελλάδα για ό,τι νέο έχει να προσφέρει η εστιατορική και ξενοδοχειακή σκηνή στους τόπους των διακοπών μας, σταχυολογώ όσα μου κέντρισαν το ενδιαφέρον για να σας τα μεταδώσω εν τάχει, έχοντας γράψει μια περίληψη για το καθένα. Αφού κρατήσετε σημειώσεις, πατήστε στην επικεφαλίδα του κάθε σημείου για να συνδεθείτε με την ιστοσελίδα του ή τη σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μάθετε περισσότερα. Καλό καλοκαίρι!

1) ΜΥΚΟΝΟΣ

NOEMA

Ο Αθηναγόρας Κωστάκος, με άπειρη προσωπική εργασία και μια ομάδα πολύτιμων συνεργατών, έχει συστήσει, εδώ και χρόνια, την Ελληνική κουζίνα στα πέρατα του κόσμου. Το ίδιο κάνει και εδώ φέτος, στην όμορφη, κρυφή αυλή του Nōema, στη Χώρα της Μυκόνου, ενός εστιατορίου που εκφράζει τον κυκλαδίτικο τρόπο ζωής και την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά του νησιού. Σε ένα μενού που βασίζεται στα τοπικά, βιολογικά, εποχικά προϊόντα, ο Αθηναγόρας Κωστάκος, με την αστείρευτη ενέργεια και φαντασία που τον χαρακτηρίζουν, προσφέρει γεύσεις καθαρές με τη δική του μοναδικά δημιουργική ματιά.

ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

Αυτό το καλοκαίρι, το εστιατόριο Παπαϊωάννου ταξιδεύει εκτός Αθηνών, αποκτώντας νέο σπίτι στη Μύκονο και πιο συγκεκριμένα στην παραλία του Αγίου Στέφανου, με θέα σε ένα από τα ομορφότερα ηλιοβασιλέματα του νησιού. Ο Executive Chef και ιδρυτής του εστιατορίου, Γιώργος Παπαϊωάννου, έχει χτίσει μακροχρόνιες σχέσεις και άρρηκτους δεσμούς με τους ψαράδες, οι οποίοι τον προμηθεύουν με εκλεκτά φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, την υψηλή ποιότητα των οποίων αναδεικνύει στις κουζίνες όλων των εστιατορίων που φέρουν το όνομά του.

DRAKOULIS DRY & RAW

Από το Κολωνάκι στο νησί των ανέμων μετακομίζει το καρνιβορικό brand Drakoulis Dry & Raw. Μετονομάζεται σε Drakoulis Garden και μαζί εγκαινιάζει ένα νέο, αναζωογονητικά ανατρεπτικό κεφάλαιο στην ιστορία του, με πρωταγωνιστή το κόκκινο κρέας, τα μεθυστικά cocktails και τo χαλαρωτικό shisha. Στην πλατεία της Αγίας Κυριακής, εκεί που κάποτε βρισκόταν το Guzel Garden και παλαιότερα το ιστορικό Pierros, το Drakoulis Garden κάνει την εμφάνισή του με ανανεωμένο σκηνικό, επιλέγοντας αυτή τη φορά γεύσεις ανάλαφρες που ταιριάξουν απόλυτα στους καλοκαιρινούς ρυθμούς του νησιού.

2) ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

ELIO’S @ NOŪS

Το Elio’s, μετά από την πρώτη του περσινή πετυχημένη σεζόν, επιστρέφει και φέτος δυναμικά στο ξενοδοχείο NOŪS Santorini, το οποίο διαχειρίζεται η YES! Hotels. Συνδυάζοντας την cool ατμόσφαιρα μιας νεοϋορκέζικης τρατορίας με την κλασική Ιταλική κουζίνα και τα εξαιρετικά τοπικά υλικά της Σαντορίνης και των Κυκλάδων, τις ταιριαστές μουσικές επιλογές, καθώς και την υπέροχη θέα από την ήσυχη, σχεδόν πριβέ, βεράντα του, το εστιατόριο συνεχίζει να προσφέρει μια ιδιαίτερη εμπειρία φαγητού και διασκέδασης.

3) ΠΑΡΟΣ

PARON

Με την ιδιαίτερη ματιά του Θάνου Φέσκου, βραβευμένου chef με 2 αστέρια Michelin, καθώς και με ένα πράσινο για τις πρακτικές της βιωσιμότητας που ακολουθούνται στο Αθηναϊκό Delta του ΚΠΙΣΝ, το εστιατόριο Parōn που βρίσκεται στο ξενοδοχείο Parilio στις Κολυμπήθρες της Πάρου, συστήνει στο κοινό μια κουζίνα εξαιρετικά δημιουργική και, συγχρόνως, οικεία και ελληνικότατη, με ό,τι καλύτερο δίνει ο τόπος. Παριανό σαλατούρι, αστακός από την Αλόννησο με παριανό μιρμιτζέλι, φάβα Σαντορίνης, μυκονιάτικη κοπανιστή, είναι μόνο μερικά από όσα θα γευτεί ο επισκέπτης, ερμηνευμένα απολαυστικά από τον Θάνο Φέσκο.

PAROSTIA

Η ανεμελιά των διακοπών, η Παριανή φιλοξενία και οι γεύσεις των Κυκλάδων και της Μεσογείου, συναντιούνται στο εστιατόριο Parostia που στεγάζεται στο ξενοδοχείο Cosme στη Νάουσα της Πάρου. Σε ένα πανέμορφο, ανοιχτόκαρδο σκηνικό, ο πολυταξιδεμένος και δημοφιλής στην Ελλάδα και το εξωτερικό chef Γιάννης Κιόρογλου μαγειρεύει για να προσφέρει στους φιλοξενούμενους ένα κομμάτι της αξιοζήλευτης γαστρονομίας μας.

4) ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

COOKOOVAYA

Περίπου 8 χλμ. μακριά από το λιμάνι της Αντιπάρου, η θερινή Cookoovaya εγκαταστάθηκε, εδώ και μερικές μέρες, σε έναν ανεπιτήδευτο, φωτεινό χώρο πάνω από την παραλία στο ξενοδοχείο Beach House Antiparos, για να προσφέρει τη σοφή κουζίνα της. Κι εδώ, όπως και στην Αθήνα, ο Περικλής Κοσκινάς υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τη θαλασσινή γαστρονομία της Ελλάδας, έχοντας κάνει σημαία του τη λιτή, ουσιαστική και ειλικρινή κουζίνα.

5) ΣΠΕΤΣΕΣ

POSEIDONION GRAND HOTEL

Φέτος είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για το αγαπημένο, ιστορικό Ποσειδώνιο, σήμα κατατεθέν και αναπόσπαστο κομμάτι των Σπετσών, αφού το ξενοδοχείο γιορτάζει τα 110 χρόνια της γεμάτης περιπέτειες ζωής του. Γι’ αυτή τη ζωή, από το ξεκίνημά της το 1914 μέχρι το σήμερα, μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ το άρθρο που είχα γράψει τον Αύγουστο του 2020, όταν το είχα επισκεφτεί μετά από την ανακαίνιση που είχε κρατήσει πέντε χρόνια η οποία έδωσε στο ξενοδοχείο καινούργια πνοή, κρατώντας και εξελίσσοντας όσα το είχαν κάνει διάσημο στην πρώτη του ζωή.

Φέτος, όμως, είναι και η χρονιά κατά την οποία το Ποσειδώνιο δίνει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στη γαστρονομία, έχοντας υποδεχθεί στην κουζίνα του τον νέο Executive Chef Ηλία Κιαζόλι, από τον οποίο δεν έχω ακόμη προσωπική εμπειρία, πλην όμως μαθαίνω πως μαγειρεύει θαυμάσια, με πάθος και δημιουργικότητα, έχοντας για οδηγούς του τα μοναδικά προϊόντα της Μεσογείου και το πάντρεμα της παράδοσης με τη σύγχρονη εποχή. Είτε στο κοσμοπολίτικο εστιατόριο του ξενοδοχείου On the Verandah, είτε στο μπαρ του Palms the Bar, είτε στο παραθαλάσσιο Paradise Beach Club, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν κάθε φορά κάτι διαφορετικό, ανάλογα με τις διαθέσεις τους και την ώρα της ημέρας.

Τέλος, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και την ιδιαίτερη σημασία που δίνει η οικογένεια Βορδώνη στην τέχνη. Έτσι, μέχρι τις 30 Ιουνίου, το κοινό μπορεί να θαυμάσει στους χώρους του ξενοδοχείου τα έργα της εικαστικού Καρολίνας Ροβύθη στην έκθεση ‘All You Need is Greece’, ενώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα εκτεθούν έργα κι άλλων καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων, στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ποσειδωνίου με την γκαλερί τέχνης Artion Galleries.

6) ΕΥΒΟΙΑ

AMMOS

Στο ξενοδοχείο Amaronda της Ερέτριας βρίσκεται το εστιατόριο Ammos το οποίο φέτος έκανε σπουδαία κίνηση, αφού ανέθεσε τον σχεδιασμό του μενού του στα άξια χέρια του Γκίκα Ξενάκη, του βραβευμένου chef που έχουμε αγαπήσει στο Αθηναϊκό Aleria. Γνωστός για την αδυναμία που τρέφει στην Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα του τόπου μας, ο Γκίκας προσφέρει πιάτα με βαθιά νοστιμιά και άρωμα Ελληνικού καλοκαιριού.

7) ΚΡΗΤΗ

INTERCONTINENTAL CRETE

Το πολυαναμενόμενο InterContinental Crete άνοιξε τις πόρτες του στις 17 Ιουνίου, σηματοδοτώντας ένα ορόσημο, καθώς είναι το μοναδικό InterContinental στην Κρήτη και το δεύτερο που λειτουργεί επί ελληνικού εδάφους. Με στρατηγική τοποθεσία κατά μήκος της γραφικής ακτογραμμής του Αγίου Νικολάου και με εκπληκτική θέα στον κόλπο του Μιραμπέλου, το InterContinental Crete αντιπροσωπεύει την επιτομή της πολυτελούς διαμονής στην καρδιά του νησιού. Με σύγχρονες εγκαταστάσεις, το ξενοδοχείο αποτελεί κοινό εγχείρημα των IHG Hotels & Resorts, Hines και Henderson Park, και λειτουργεί υπό τη διαχείριση της Y&T Daskalantonakis Knossians Group, συνδυάζοντας φιλοξενία παγκόσμιας κλάσης με απαράμιλλη άνεση. 

Το InterContinental Crete προσφέρει μια αξεπέραστη γαστρονομική εμπειρία με τρία εξαιρετικά εστιατόρια, το Knossos, το Zeus και το Minoan, το καθένα από τα οποία ταξιδεύει γευστικά τους λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας. Υπό την καθοδήγηση του βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin Executive Chef Νίκου Ρούσσου, οι επισκέπτες ξεκινούν ένα γαστρονομικό ταξίδι που διασχίζει το εύρος των γεύσεων της Ελληνικής κουζίνας. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v