Μπράβο στον γιατρό

Δεν είναι μόνος του ο γιατρός που κατήγγειλε την κακοποίηση της συζύγου από τον δικηγόρο. Αλλά αυτός έκανε την υπέρβαση.    

Μπράβο στον γιατρό

Υπάρχει ένα σύνορο στην τέλεση των καθηκόντων ενός εκάστου που, όταν κάποιος το διασχίζει αναδεικνύει το επάγγελμά του σε λειτούργημα. Θεωρώ ότι αυτά τα όρια υπάρχουν σε κάθε επάγγελμα και κάθε άνθρωπος μπορεί να βρεθεί στην θέση να ανυψώσει ό,τι κάνει σε «έργο πιο σπουδαίο απ΄το φτωχό του εγώ» που έλεγε και ο Σαββόπουλος.

Την Δευτέρα η ελληνική κοινή γνώμη έγινε μάρτυρας μιας τέτοιας εξύψωσής: ο γιατρός που εξέτασε μια τραυματισμένη γυναίκα κατήγγειλε τον ξυλοδαρμό της, παρά την δική της απόπειρα αποσιώπησης και παρά το γεγονός ότι το όλο θέμα ενέπλεκε ως δράστη επιφανή δικηγόρο. Αμφότερα θα μπορούσαν να αποτελέσουν ωραιότατα λόγο για να «κοιτάξει ο γιατρός της δουλειά» του και να μην μάθει κανείς τίποτα.  

Εκεί όμως παρεμβαίνει το τι είδους άνθρωπος είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις, με ποιες αρχές πορεύεται και πως σκέφτεται το επάγγελμά του. Και ο γιατρός της ιστορίας μας έτυχε να είναι από «τους καλούς» και ειδοποίησε τις αρχές ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία προστασίας του θύματος.  

Ασφαλώς λοιπόν και είναι θέμα ανθρώπου, ακεραιότητάς του και τρόπου που αντιλαμβάνεται το επαγγελματικό του καθήκον για διάσωση και προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Νομίζω όμως ότι η πράξη του γιατρού ενσωματώνει και λίγο το αποτέλεσμα της πρόσφατης ευαισθητοποίησης της ελληνικής κοινωνίας και της προόδου που έχει καταγραφεί στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε συλλογικά τις περιπτώσεις της γυναικείας κακοποίησης.

Παρά το γεγονός αυτό, η προβολή του τρόπου που λειτούργησε ο γιατρός και ο έπαινος που ο ίδιος απολαμβάνει από την ώρα που μαθεύτηκε το περιστατικό έχουν ξεχωριστή σημασία. Πάντα οι προσπάθειες για να αλλάξουν τα πράγματα χρειάζονται τους ήρωές τους· πρόσωπα που βγαίνουν από την αφάνεια για να μπουν στην πρώτη γραμμή και να συμβολίσουν την αλλαγή. Να γίνουν οι αναγνωρίσιμες περιπτώσεις στις οποίες ο κόσμος μπορεί να προσωποποιήσει το διακύβευμα.

Όλα χρειάζονται για να έρθουν οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η ελληνική πατριαρχική κοινωνία. Ένα μεγάλο μπράβο σε όσους βγαίνουν στην πρώτη γραμμή.    

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v