Πώς να χρειάζομαι λιγότερη επιβεβαίωση;
Το να νιώθεις συνέχεια την ανάγκη για εξωτερική επιβεβαίωση μπορεί να σου χαλάσει την ζωή με τρόπους που δεν το περίμενες. Πώς θα κάνεις ένα βήμα παραπέρα;
Το να νιώθεις συνέχεια την ανάγκη για εξωτερική επιβεβαίωση μπορεί να σου χαλάσει την ζωή με τρόπους που δεν το περίμενες. Πώς θα κάνεις ένα βήμα παραπέρα;
Το να χρειάζεται κάποιος επιβεβαίωση από άλλους δεν είναι ούτε κακό, ούτε αφύσικο. Είναι ωραίο να νιώθουμε ότι μας εκτιμούν, ότι μας θέλουν για παρέα, ότι μας θέλουν και για άλλα. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι για μερικούς ανθρώπους αυτή η επιβεβαίωση δεν είναι ποτέ αρκετή.
Ένας άνθρωπος που ζητά συνεχώς εξωτερική επιβεβαίωση από τους άλλους δεν είναι αναγκαστικό ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα καλά κομμάτια του εαυτού του. Είναι περισσότερο ότι θα προτιμούσε να λάμβανε αυτή την αναγνώριση από άλλο κόσμο – ή από συγκεκριμένο κόσμο, αυτά τα δύο πολλές φορές μπλέκονται.
Η ερώτηση είναι: Πώς βγαίνουμε από τον φαύλο κύκλο του «δεν νιώθω καλά, ζητάω επιβεβαίωση, δεν είναι αρκετή, δεν νιώθω καλά...»;
Βάλε κάτω τα δεδομένα
Σε τι περιστάσεις σού βγαίνει η ανασφάλεια και ζητάς επιβεβαίωση; Στη δουλειά, στα ερωτικά; Παντού; Σκέψου στιγμές που ένιωσες ότι έπρεπε να έχεις φερθεί αλλιώς και βρες κοινούς παρονομαστές. Καλώς ή κακώς, η ανθρώπινη συμπεριφορά (ακόμα και των ασταθών ανθρώπων) μπορεί να μπει σε κουτάκια, και αυτά τα κουτάκια ίσως σε βοηθήσουν να καταλάβεις γιατί έχεις αυτή την ανάγκη.
Ζήτα την βοήθεια δυο στενών σου φίλων
Διάλεξε δύο άτομα που σε ξέρουν καλά και σε έχουν δει σε όλες τις πιθανές σου φάσεις. Καθίστε κάτω χωρίς δράματα και κάντε μια σοβαρή κουβέντα για αυτά που σκέφτεσαι ή αυτά που παρατήρησες ότι κάνεις. Ο σκοπός δεν είναι να πάρεις επιβεβαίωση, αλλά να σου επιβεβαιώσουν τις υποψίες σου. Μετά πες κι ένα «Και τι να κάνω τώρα, ρε μ#λάκες;» για να φέρετε την κουβέντα στα ίσια της.
«Τι θα κάνω όμως τώρα, ρε μ#λάκα;»
Θα συνεχίσεις την ζωή σου με την έξτρα γνώση ότι ο εγκέφαλός σου έχει την τάση να αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένα ερεθίσματα. Και είτε θα αποφεύγεις αυτά τα ερεθίσματα (πρόσκαιρη και μη αποτελεσματική λύση), είτε θα σηκώσεις τους ώμους και θα κάνεις την πιο καλή σου προσπάθεια να κάνεις σιγά-σιγά διαφορετικές επιλογές σε αυτά που λες και στον τρόπο που αλληλεπιδράς με τους ανθρώπους.
«Δεν αλληλεπιδρώ με ανθρώπους, υπάρχω μονάχα στο ίντερνετ»
Δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα στη βάση των πραγμάτων, με το μπόνους ότι όλα γίνονται πιο έντονα ονλάιν (επειδή η χειρότερη άμεση επίπτωση είναι το μπλοκ και, όσο κι αν το φοβόμαστε, ξέρουμε βαθιά μέσα μας ότι δεν είναι χειρότερο από ένα IRL βρίσιμο). Οπότε πρέπει να δεις τους τρόπους με τους οποίους ζητάς επιβεβαίωση ονλάιν, να πάρεις πάλι την γνώμη του κοινού (πάλι προτιμότεροι οι κοντινοί φίλοι και όχι οι διαδικτυακοί) και να αποφασίσεις τι αλλαγές πρέπει να κάνεις ή πόσο λιγότερο χρόνο να περνάς στο κινητό σου καθημερινά. Το ίντερνετ είναι φτιαγμένο για να σε κάνει να ζητάς επιβεβαίωση σε κάθε γωνιά, οπότε δεν μπορείς ακριβώς να το γλυτώσεις. Αν μπορείς όμως να ελέγξεις σιγά-σιγά την χρήση που κάνεις, θα είναι ένα πολύ καλό βήμα.
Συνέχισε παρά τις αποτυχίες
Οι άνθρωποι που λένε θα κόψουν το κάπνισμα, το κόβουν αμέσως; Οι άνθρωποι που λένε ότι θέλουν να χωρίσουν, χωρίζουν αμέσως; Κάποιες φορές όλο το πλάνο σου θα πάει μερικά βήματα πίσω, επειδή βρέθηκες σε στιγμή αδυναμίας, απελπισίας ή παραίτησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι γκρεμίστηκε ό,τι δούλεψες μέχρι εκείνη τη στιγμή. Πόσο μάλλον, το ότι μπορεί να έπεσες ξανά στην παγίδα του να ζητάς επιβεβαίωση (είτε στέλνοντας μηνύματα που δεν έπρεπε, είτε πηγαίνοντας σε κάποιο σπίτι μες στη μέση της νύχτας – είτε ξεφτιλίζοντας τον εαυτό σου σε επαγγελματικό πλαίσιο που δεν έχει καμία σχέση με τα ερωτικά) και μετά είχες την ικανότητα να το προσπεράσεις είναι το μεγαλύτερο δείγμα ότι η δουλειά σου έπιασε τόπο.