...Και τα σκυλιά δεμένα

Ο Ιοβόλος οδηγεί πίσω από εκχιονιστικά μηχανήματα στην Κατάρα και τον Μπράλο, ακολουθώντας τα φώτα των προπορευόμενων οχημάτων, δίπλα σε μισό μέτρο χιόνι, και εγκλωβίζεται στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας. Ναι, σε αυτήν που αξιώνει διόδια κάθε 70 χιλιόμετρα. Και στην οποία δεν χιονίζει.
Καθαρά Δευτέρα του σωτήριου έτους 2011, ώρα 13.05. Στην Κατάρα. Το θρυλικό βουνό που κλείνει την δίοδο μεταξύ Θεσσαλίας και Ηπείρου όταν χιονίζει πολύ. Οι φωτεινοί πίνακες της Εγνατίας Οδού προειδοποιούν για σφοδρή χιονόπτωση, η οποία εμποδίζει την ορατότητα, και το χιόνι στις άκρες του δρόμου ξεπερνά τους 30 πόντους.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα είναι σε ετοιμότητα σε κάθε στροφή του στενού επαρχιακού δρόμου, ο οποίος παραμένει ανοιχτός και χωρίς καθόλου μποτιλιάρισμα, παρ’ όλες τις νταλίκες που κατεβαίνουν το βουνό με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 30 χιλιομέτρων την ώρα.

Καθαρά Δευτέρα του σωτήριου έτους 2011, ώρα 16.15. Στον Μπράλο. Το άλλο θρυλικό βουνό, που μας προειδοποιούν όταν ξεκινάμε από την Ήπειρο, πως μπορεί να κλείσει, κόβοντας την δίοδο μεταξύ Θεσσαλίας και Στερεάς.

Η χιονόπτωση έχει μετατραπεί σε χιονοθύελλα, η ορατότητα φτάνει μετά βίας τα τέσσερα μέτρα, το ύψος του χιονιού στις άκρες του δρόμου αγγίζει –και ξεπερνά, σε ορισμένα σημεία– το μισό μέτρο. Τέσσερα εκχιονιστικά μηχανήματα ανεβοκατεβαίνουν το βουνό, ανοίγοντας τον δρόμο, ο οποίος και σε αυτήν την περίπτωση παραμένει καθαρότατος και χωρίς κανένα πρόβλημα κυκλοφορίας.

Καθαρά Δευτέρα του σωτήριου έτους 2011, ώρα 18.30. Έξω από τα Καμένα Βούρλα. Τα δύσκολα πέρασαν, σκέφτεσαι με ανακούφιση, σε δυο ωρίτσες θα είμαστε Αθήνα. Η χιονόπτωση όσο πάει και εξασθενεί, κι άλλωστε, εδώ ήταν ανοιχτή η Κατάρα, σιγά μην κλείσει η Αθηνών Λαμίας. Αλλά κάθε φορά που βγάζουμε συμπεράσματα, το σύμπαν ξεκαρδίζεται –για να παραφράσουμε την γνωστή ρήση με τα σχέδια και τον θεό.

Καθαρά Δευτέρα του σωτήριου έτους 2011, ώρα 20.00. Περί τα 200 μέτρα μετά τα διόδια της Τραγάνας –τα οποία φυσικά και είναι ανοιχτά, φυσικά και απαιτούν πληρωμή, φυσικά και έχουν φωνάξει περιπολικά για να συνετίζουν τους εκπροσώπους του κινήματος δεν πληρώνω, που φωνάζουν και τσακώνονται με τους υπαλλήλους, ότι δεν είναι δυνατόν να ζητούν χρήματα για έναν δρόμο που είναι κλειστός. Κλειστός;

Καθαρά Δευτέρα του σωτήριου έτους 2011, ώρα 22.30. Περί τα 220 μέτρα μετά τα διόδια της Τραγάνας. Χιλιάδες οχήματα παραμένουν ακινητοποιημένα, ο δρόμος είναι κλειστός, παρά το γεγονός ότι δεν χιονίζει εδώ και δύο ώρες. Το χιόνι στο δρόμο αγγίζει το ιλιγγιώδες ύψος των 3 εκατοστών, οι προμήθειες στα αυτοκίνητα έχουν αρχίσει να τελειώνουν, μία μαμά χτυπάει τη μία πόρτα μετά την άλλη ζητώντας νερό για το μωρό που κλαίει. Κανείς δεν έχει.

Καθαρά Δευτέρα του σωτήριου έτους 2011, ώρα 23.45. Στο ίδιο σημείο. Το (προ τριών ωρών) χιόνι έχει μετατραπεί σε βροχή, οι (προ τριών ωρών) οδηγοί ρωτούν ο ένας τον άλλο τι γίνεται, και γιατί δεν φεύγουμε.

Τα σενάρια τόσα όσα και οι άνθρωποι: μια νταλίκα δίπλωσε στον Σείριο και δεν μπορούν να περάσουν οι γερανοί για να την σηκώσουν, πέφτει ξύλο στα διόδια των Αφιδνών, δυο νταλίκες συγκρούστηκαν έξω από τον Θεολόγο, ο δρόμος έχει πιάσει χιόνι κι οι οδηγοί των εκχιονιστικών είναι απλήρωτοι από πέρυσι οπότε δεν βγαίνουν να δουλέψουν. Μια κυρία βγαίνει από ένα Land Rover κι αρχίζει να ουρλιάζει σε εκείνον που ξεστόμισε το τελευταίο σενάριο ότι διαδίδει πράγματα που δεν ισχύουν, κανείς δεν είναι απλήρωτος. «Πασόκα» μουρμουρίζουν όλοι κι επιστρέφουν στα αυτοκίνητα.

Τρίτη μετά την Καθαρά Δευτέρα του σωτήριου έτους 2011, ώρα 01.37. Έξω από τη Μαλακάσα. Ο δρόμος στην Τραγάνα έχει ανοίξει πριν από 40 περίπου λεπτά. Ένας αστυνομικός μόνος του εκεί, φώναζε στα εκχιονιστικά που περνούσαν από το αντίθετο ρεύμα πως "χρειαζόμαστε μια αλατιέρα εδώ επειγόντως". Μετράμε εδώ και πόσες ώρες έχει σταματήσει να χιονίζει. Πάνω από πέντε.

Τρίτη μετά την Καθαρά Δευτέρα του σωτήριου έτους 2011, ώρα 02.15. Στα διόδια της Μαλακάσας –τα οποία προφανώς είναι κλειστά, και παραδόξως όχι σπασμένα. Λίγα μέτρα παρακάτω, ο δρόμος ανοίγει. Έτσι, μαγικά. Χωρίς καμία εξήγηση, καμία λύση του μυστηρίου, κανένα αίτιο και αιτιατό. Καμία νταλίκα, κανένα χιόνι στον δρόμο, κανένας απλήρωτος οδηγός εκχιονιστικού να διαδηλώνει μόνος του.

Μισή ώρα αργότερα, η χιονόπτωση ξαναρχίζει. Η κυκλοφορία συνεχίζεται ομαλά. «Εξήντα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουμε βγάλει στον δρόμο» λέει η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Νέας Οδού Α.Ε. στο ραδιόφωνο. Τις τελευταίες επτά ώρες έχουμε μετρήσει τρία, όλα στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη –το οποίο είναι ανοιχτό, και στο οποίο κυκλοφορούν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα νταλίκες.

Ο δρόμος δεν έχει χιόνι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v