Νικήσαμε, αλλά το όσκαρ που είναι;

 Σκηνικό ψευδούς ειδησεογραφίας έφτιαξε το πρακτορείο Reuters όσον αφορά το νικητή του Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας "απονέμοντας" εκ παραδρομής τη διάκριση στον ελληνικό Κυνόδοντα. Το ρεπορτάζ ήταν σχεδόν πλήρες αναφέροντας ότι ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που παίρνει Όσκαρ μετά το 1956!
Σκηνικό ψευδούς ειδησεογραφίας έφτιαξε το πρακτορείο Reuters όσον αφορά το νικητή του Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας "απονέμοντας" εκ παραδρομής τη διάκριση στον ελληνικό Κυνόδοντα. Το ρεπορτάζ ήταν σχεδόν πλήρες αναφέροντας ότι ήταν η πρώτη ελληνική ταινία που παίρνει Όσκαρ μετά το 1956.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη στις «άλλες» ταινίες, που δεν κέρδισαν μεταξύ των οποίων βέβαια και η νικήτρια δανική ταινία «In a Better World».

Στην πραγματικότητα, η παραπληροφόρηση εδώ δεν οφείλεται σε σκοπιμότητα αλλά σε στιγμιαία αβλεψία, αφού προφανώς ο συντάκτης είχε ετοιμάσει κείμενο για όλες τις πιθανότητες νίκης και εκ παραδρομής έστειλε το κείμενο που περιέγραφε τη νίκη της ελληνικής ταινίας.

Έτσι, έστω και για λίγο τα εθνικά μας χρώματα ένιωσαν τον αέρα της πρωτιάς, έστω και αν επρόκειτο για… false alarm, όπως συνέβη και στην περίπτωση του διάσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου που ένιωσε την χαρά της πρώτης μετάδοσης της είδησης έχοντας θυσιάσει όμως την αξιοπιστία της.

Ακολουθεί το σχετικό screenshot από την είδηση που λίγο μετά αποσύρθηκε.














Υ.Γ. Τόσο στο Reuters όσο και αλλού, η συγκεκριμένη ταινία αναφέρεται ως "comedy drama"- άποψη που από ό,τι άκουγα στις προ τελετής αναλύσεις έχαιρε αποδοχής στις ΗΠΑ ως περιγράφουσα επιτυχώς το είδος της ταινίας.

Φαίνεται ότι σε κάποιο μέρος της σινεφίλ αμερικανικής κοινής γνώμης ήταν πιο εύκολο να δουν στον Κυνόδοντα στοιχεία κωμωδίας παρά οτιδήποτε άλλο. Φαντάζομαι ότι ο λόγος ήταν πως δεν έχουν συνηθίσει να φτάνει έως τις υποψηφιότητες των Όσκαρ μία ταινία με κινηματογραφική γλώσσα που δεν μπορεί να περιγραφεί εύκολα μονολεκτικά. Και έτσι όμως να είναι, το βρίσκω εντυπωσιακό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v