Τη νύχτα που η Μαλαγουζιά βρήκε το ποτήρι της!...

Είχα την τιμή να παρευρεθώ χτες το βράδυ σε μία πολύ όμορφη και άκρως ενδιαφέρουσα βραδιά που οργάνωσε ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου για ένα μικρό και κλειστό γκρουπ επαγγελματιών του κρασιού, στο εστιατόριο Milos, του Athens Hilton. Ο κορυφαίος οινοποιός είχε προσκαλέσει τον Georg Riedel - ναι, τον άνθρωπο πίσω από τα εκλεκτά Αυστριακά ποτήρια κρασιού - για να επιλέξουμε όλοι μαζί το ποτήρι που ταιριάζει στην ανερχόμενη Ελληνική λευκή ποικιλία, τη Μαλαγουζιά.

Η άσκηση περιλάμβανε 17 διαφορετικά ποτήρια (διαφόρων μεγεθών και σχημάτων), στα οποία δοκιμάσαμε 5 διαφορετικές ετικέτες Μαλαγουζιάς: συγκεκριμένα, την Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου 2010, 2008 και 2007, καθώς και την Μαλαγουζιά 2010 του Κτήματος Παπαγιαννάκου και την Μαλαγουζιά 2010 του Κτήματος Ζαφειράκη. Ο Georg Riedel μας ζήτησε να μην δώσουμε σημασία στο μέγεθος, το σχήμα ή την αισθητική του κάθε ποτηριού, αλλά να επικεντρωθούμε στην επιρροή που το κάθε ποτήρι ασκεί στην αρωματικότητα, τη γεύση, την υφή και το τελείωμα κάθε κρασιού. Η διαδικασία βασίστηκε στους διαδοχικούς αποκλεισμούς ποτηριών από τα 17, κάθε φορά με ψηφοφορία, μέχρι να φτάσουμε στα 3 επικρατέστερα, από τα οποία θα επιλεγόταν και το καλύτερο. Η όλη άσκηση είχε μεγάλο ενδιαφέρον, κυρίως λόγω των διαφορών/διαφωνιών μεταξύ της ομάδας, μέχρι να φτάσουμε στην τελική ομοφωνία.

Έχω παρακολουθήσει παρόμοιες ασκήσεις με ποτήρια Riedel στο Λονδίνο στο παρελθόν και είχαν πάντα τεράστιο ενδιαφέρον. Είναι πραγματικά θεαματική η διαφορά που μπορούν να κάνουν διαφορετικά ποτήρια στο ίδιο κρασί, όπως θεαματική είναι και η υπεροχή του ιδανικού ποτηριού για κάθε στυλ ή ποικιλία, έναντι των υπολοίπων.

|ig:1-5|

Στην προκειμένη περίπτωση, το ποτήρι που επικράτησε στο τέλος ήταν αυτό του Sauvignon Blanc, ενώ έχει σημασία το γεγονός ότι, ιδανικά, μία φρέσκια και μία παλαιωμένη Μαλαγουζιά αναδεικνύονται καλύτερα σε (ελαφρώς) διαφορετικά ποτήρια. Το ποτήρι της Μαλαγουζιάς, λοιπόν, σύμφωνα με την χτεσινή άσκηση, είναι ένα σχετικά φτηνό ποτήρι (η αρχική τιμή του είναι γύρω στα €3 έκαστο), από την σειρά που η Riedel προορίζει για καθημερινή χρήση σε εστιατόρια. Ο Georg Riedel, μάλιστα, αναφώνησε ενθουσιασμένος ότι το ποτήρι της Μαλαγουζιάς είναι "το ποτήρι της κρίσης"!

Για μένα, όμως, όλα αυτά - σχήματα, μεγέθη, κλπ - δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Εννοείται ότι το ιδανικό ποτήρι δίνει σε ένα καλό κρασί την ευκαιρία να εκφραστεί τέλεια, ποτέ όμως δεν θα προτρέψω κάποιον τα τρέξει και να αγοράσει χίλια-δυό διαφορετικά είδη ποτηριών για κάθε κρασί που πίνει (προφανώς δεν το κάνω ούτε ο ίδιος αυτό...). Το σημαντικό όμως είναι ότι από εδώ και πέρα, στον επίσημο κατάλογο της Riedel, αυτόν που βλέπουν οι καλύτεροι Σομελιέ, έμποροι και επαγγελματίες του κρασιού στον κόσμο, κάτω από 3 διαφορετικά ποτήρια θα αναγράφεται ως προτεινόμενη ποικιλία και η Μαλαγουζιά. Είναι η πρώτη φορά που Ελληνική λευκή ποικιλία μπαίνει στον κατάλογο των ποτηριών της Riedel, και σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι αυτό έγινε από πρωτοβουλία του ανθρώπου που ανέδειξε και οινοποίησε πρώτος την Μαλαγουζιά, του Ευάγγελου Γεροβασιλείου.

|ig:6-10|

Ο Georg Riedel θα μείνει άλλη μία μέρα στην Αθήνα, καθώς απόψε θα παρουσιάσει σε ένα μεγαλύτερο γκρουπ επαγγελματιών μία πρωτότυπη γευσιγνωσία με 5 διαφορετικά ποτήρια. Η βραδιά, που γίνεται με χορηγία επικοινωνίας της Καθημερινής, προμηνύεται πολύ ενδιαφέρουσα, ωστόσο οι υποχρεώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να παραστώ και σε αυτήν. Φεύγω αύριο για ένα πολύ σημαντικό ταξίδι στο Λονδίνο, για το περιεχόμενο (ή μάλλον τα... πολλαπλά περιεχόμενα) του οποίου θα ενημερώνεστε σε (σχεδόν) πραγματικό χρόνο...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v