Μαντριδογνωσία

Τα φυλλάδια με οδηγίες δίνουν και παίρνουν. Είτε είναι εκκλησιαστικές ντιρεκτίβες προς πιστούς είτε 44σέλιδος (!) ενδυματολογικός (και όχι μόνο) κώδικας από πολυεθνική προς τους υπαλλήλους, scripta manent για να μας θυμίζουν το πνεύμα της εποχής: Μαντρώστε τους!  
Λέγαμε τις προάλλες για την εκκλησία και τα φυλλάδια που κυκλοφόρησαν την Κυριακή δίνοντας εν πολλοίς στους πιστούς «οδηγίες χρήσης» της καθημερινότητας.

Ένα άλλο φυλλάδιο- απροκάλυπτα πιο κοσμικό αλλά εξίσου παράλογο- μου τράβηξε την προσοχή. Η ελβετική τράπεζα UBS προφανώς στο πλαίσιο αναπροσδιορισμού των στόχων της σε ό,τι αφορά το τμήμα ανθρώπινων πόρων, κατέληξε στην κυκλοφορία ενός βιβλίου 44 σελίδων (!) όπου δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τα ενδυματολογικά και όχι μόνο «πρέπει» και «απαγορεύεται».

Έτσι η σύγχρονη χρηματοοικονομική, επιστρατεύει δόσεις κυνισμού και ζητά από τις γυναίκες υπαλλήλους να μην φορούν πολύ στενά παπούτσια γιατί «δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από ένα σφιγμένο χαμόγελο», ενώ τα πουκάμισα «δεν πρέπει να είναι πολύ στενά» και τα εσώρουχα «δεν πρέπει να είναι ορατά κάτω από τα ρούχα ή να περισσεύουν». Οι “συμβουλές” αφορούν ακόμη τα χτενίσματα και το μήκος των νυχιών, ενώ οι υπάλληλοι συμβουλεύονται να μην τρώνε σκόρδο και κρεμμύδια.

Στην Ελλάδα τέτοιου είδους φαινόμενα δεν έχουμε- ή τουλάχιστον είναι περιορισμένα. Αυτό βέβαια που φτάνει όλο και περισσότερο στα αυτιά μου είναι η επιδείνωση του κλίματος σε μύριες όσες εταιρίες και βεβαίως οι απολύσεις σε μια σειρά από άλλες. Προφανώς και η ελληνική οικονομία έχει πρόβλημα- το γιατί το έχει και πως θα σταματήσει να το έχει είναι λιγότερο προφανές. Στο όνομα αυτού του προβλήματος, οι απανταχού εργοδότες προχωρούν στην μονομερή επιδείνωση των όρων εργασίας ζητώντας απλήρωτες υπερωρίες και εθελοντική απεμπόληση δικαιωμάτων.

Και κατά μία άποψη ακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Νομίζω θα δούμε κόσμο τόσο απελπισμένο που θα εύχεται να είχε δεχθεί από την εταιρία του οδηγίες στυλ UBS για το πώς θα χτενίζει τα μαλλιά του παρά να αναζητά νέα δουλειά.

Ψευτοδίλημμα.

Όπως ψευτοδίλημμα είναι και αυτό: Να επαναστατήσει κάποιος γιατί του ζητούν να γίνει ακόμη περισσότερο στρατιωτάκι στη δουλειά ή να μην επαναστατήσει γιατί «με αυτές τις επαναστάσεις φτάσαμε να μην έχουμε πολλές δουλειές»;

Μην αναρωτιέστε στο γραφείο. Στο σπίτι σας. 
 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v