Επίσκεψη στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα

Είναι χαρακτηριστικό των επιτυχημένων οινοποιείων: όσο πιο δημοφιλή είναι τα κρασιά τους και όσο πιο γνωστό το brand τους, τόσο πιο θεόρατα και παλιά φαντάζουν στο μυαλό μας. Τυπικό παράδειγμα το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, τα κρασιά του οποίου μπαίνουν εδώ και χρόνια στα σπίτια μας, ενδεχομένως όμως θα δυσκολευόμασταν να θυμηθούμε πότε το πρωτογνωρίσαμε και ποια ήταν η στιγμή που αγαπήσαμε τα κρασιά του...

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη, λοιπόν, δεν είναι ούτε καινούριο, ούτε μικρό. Για να ακριβολογούμε, υπάρχει από το 1997 (όταν οι δρόμοι των δύο αδερφών χώρισαν και ιδρύθηκε η "Κυρ-Γιάννη" ως εταιρεία), και η συνολική του παραγωγή σήμερα αγγίζει τις 800.000 φιάλες ετησίως. Το αξιοσημείωτο είναι όμως ότι η εταιρεία, σεβόμενη την ιστορία και την πορεία της, αλλά και τις περιοχές και ποικιλίες που υπηρετεί, συνεχίζει να παράγει ποιοτικά και προσεγμένα κρασιά, τα οποία θα ζήλευαν τα περισσότερα boutique οινοποιεία του κλάδου.

Βρέθηκα πρόσφατα στο Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι της Νάουσας (η εταιρεία έχει κι άλλο ένα Κτήμα, στο Αμύνταιο). Το Κτήμα βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης ΟΠΑΠ της Νάουσας, και αποτελεί το "ορμητήριο" μερικών από τις πιο επιτυχημένες ετικέτες της Κυρ-Γιάννη που βασίζονται στο Ξινόμαυρο, όπως είναι η κλασική Ράμνιστα, το Γιαννακοχώρι, οι Δύο Ελιές και - πιο τελευταία - η αγαπημένη μου Διάπορος. Το Κτήμα διαθέτει 500 στρέμματα επιλεγμένων αμπελώνων, μεταξύ των οποίων και το αμπέλι Ξινόμαυρου που βρίσκεται στο μεγαλύτερο υψόμετρο της περιοχής (280 μέτρα). Παρότι η Κυρ-Γιάννη έχει υπηρετήσει και συνεχίζει να υπηρετεί το Ξινόμαυρο της Νάουσας με απίστευτο σεβασμό και αγάπη, οι αμπελώνες της είναι επίσης φυτεμένοι και με άλλες ποικιλίες που χρησιμοποιούνται στις βασικές ετικέτες της, όπως το Syrah και το Merlot, καθώς και με κάποιες ποικιλίες που καλλιεργούνται και (μικρο)οινοποιούνται πειραματικά, όπως η Μαυροδάφνη, το Petit Verdot, το Negroamaro και το Malbec.

Το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στο Γιαννακοχώρι είναι ένα καλαίσθητο οινοποιείο με όμορφους επισκέψιμους χώρους. Δέχεται περίπου 2.000 επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είναι ανοικτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις Γιορτές. Πέρα από την κλασική ξενάγηση στους χώρους της οινοποίησης και στην κάβα, εξαιρετικό ενδιαφέρον για τον οινόφιλο επισκέπτη παρουσιάζουν οι τεχνολογικές καινοτομίες που χρησιμοποιούνται στο οινοποιείο, όπως η μονάδα για την διαλογή του σταφυλιού "ρόγα-ρόγα", οι ξύλινοι οινοποιητές, καθώς και οι δεξαμενές οινοποίησης στις οποίες ο μούστος ανακατεύεται με τη μέθοδο του pigeage. Στον εξωτερικό περίγυρο τις εντυπώσεις κλέβει η εκπληκτική θέα σε όλη τη γύρω περιοχή, όπου φαίνεται στο βάθος το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων της ζώνης, και σε πρώτο πλάνο χαρακτηριστικά στοιχεία του Κτήματος όπως οι περίφημες Δύο Ελιές, αλλά και ο Πύργος "Κούλα", που κοσμεί διαχρονικά την ετικέτα της Ράμνιστας.

|ig:all|

Με την βοήθεια του Αντώνη Κιοσσέογλου, του οινολόγου του Κτήματος, δοκιμάσαμε όλες τις ετικέτες της Κυρ-Γιάννη (από Νάουσα και Αμύνταιο) στις τρέχουσες χρονιές τους. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζω την Λευκή Παράγκα 2009, ένα πολύ κομψό και αρωματικό λευκό κρασί από 100% Ροδίτη, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι η νεότερη προσθήκη στη γκάμα των κρασιών του Κτήματος, και εξαιρετικά δυσεύρετη στην Αθήνα, τουλάχιστον ως τώρα.

Αυτό που είχε όμως πολύ ενδιαφέρον ήταν οι δοκιμές που κάναμε μέσα από τις δεξαμενές, στα ερυθρά κρασιά της τελευταίας εσοδείας (2010). Δοκιμάσαμε Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, καθώς και ένα πολυποικιλιακό χαρμάνι, εγώ όμως εντυπωσιάστηκα με τη δομή, το βάθος και την φινέτσα του Ξινόμαυρου του Κτήματος, στοιχεία τα οποία είναι ήδη ορατά μόλις ελάχιστους μήνες μετά τον τρύγο. Μπορώ λοιπόν να σας πω με σιγουριά ότι η επιτυχία της Κυρ-Γιάννη στις ετικέτες που έχουν ως επίκεντρο το Ξινόμαυρο μόνο τυχαία δεν είναι.

Και κοιτάξτε πώς έρχονται τα πράγματα καμιά φορά... Μπορεί να μην πέτυχα τον Στέλλιο Μπουτάρη στο Γιαννακοχώρι όταν ήμουν εκεί, συναντηθήκαμε όμως δύο μέρες αργότερα στην Αθήνα, όταν παρουσίασε μία μεγάλη κάθετη γευσιγνωσία 10 ετών της Ράμνιστας, την οποία οργάνωσε η σχολή WSPC του Κωνσταντίνου Λαζαράκη MW για τους μαθητές και τους αποφοίτους της. Οι ετικέτες της δοκιμής ξεκινούσαν από την τελευταία εσοδεία που διατίθεται αυτή τη στιγμή στο εμπόριο, αυτήν του 2007, φτάνοντας μέχρι και την πρώτη εσοδεία της Ράμνιστας που οινοποιήθηκε στο Κτήμα, αυτήν του 1997. Βασικό συμπέρασμα της δοκιμής ήταν η σταδιακή στροφή στο στυλ της Ράμνιστας τα τελευταία χρόνια, από το παραδοσιακό και "ρουστίκ", στο πιο σύγχρονο και κοσμοπολίτικο. Η εξέλιξη αυτή σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως οι επιταγές της αγοράς, η εξέλιξη της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας τόσο στο αμπέλι όσο και στο οινοποιείο, η αλλαγή του κλίματος, κλπ. Αυτό όμως που σίγουρα η δοκιμή αυτή κατέδειξε ήταν κάτι που οι περισσότεροι οινόφιλοι γνωρίζουμε: ότι, πέρα από το αν ταιριάζει στο γούστο μας ή όχι, το καλό Ξινόμαυρο έχει απίστευτες δυνατότητες ουσιαστικής παλαίωσης, κατά την οποία εξελίσσεται αναδεικνύοντας, σε βάθος χρόνου, την τυπικότητά του.


Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, μπορείτε να ξεκινήσετε την γνωριμία σας με το Κτήμα Κυρ-Γιάννη με μία ηλεκτρονική επίσκεψη στην ιστοσελίδα του, που βρίσκεται στη διεύθυνση www.kiryianni.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v