Ο' Pagalos

Ηχητικά θα μπορούσε να είναι και η αρχή του "Ω, έλατο..."- μέρες που είναι. Και όμως είναι ο Ιρλανδός ξάδερφος του δικού μας Θεόδωρου που αυτή την εποχή εκτελεί χρέη υπουργού οικονομικών στη νέα τρόφιμο του ΔΝΤ. Στη φωτογραφία ο περί ου ο λόγος εικονίζεται αριστερά δίπλα στον Πρωθυπουργό του αμφότεροι με επιρροές από Blues Brothers (από γκράφιτι σε ιρλανδικό δρόμο).     
Κοίτα να δεις που φαίνεται ότι μαζί με τα διαπιστευτήριά του το ΔΝΤ στέλνει και το λιμπρέττο της παράστασης που οι εκάστοτε κυβερνήσεις καλούνται να υποστηρίξουν ώστε τα πράγματα «να πάνε κατ΄ ευχήν».

Έτσι, το νέο πρόβατο στο μαντρί του διεθνούς οικονομικού comme il faut, η Ιρλανδία είχε τη χαρά να ακούσει τον υπουργό οικονομικών της, Μπράιαν Λένιχαν να εξηγεί στον ιρλανδικό λαό ότι… «μαζί τα φάγαμε τα λεφτά!».

«Ας είμαστε δίκαιοι. Όλοι συμμετείχαμε στο πάρτι», είπε χαρακτηριστικά και έδωσε τον τόνο της δικαίωσης που πρέπει να νιώθουν οι ιρλανδοί ψηφοφόροι. Ή λοιπόν υπάρχει ρετσέτα, η έγινε εκ ων περιστάσεων αυτό που ο ιοβόλος ζητούσε: Ο Πάγκαλος έγινε και εξαγωγή- ούτως ή άλλως έχουμε πολύ.

Η Ιρλανδία καταρρέει λοιπόν, με τον ίδιο πάταγο που η πατρίδα μας εξηγούσε προ μηνών σε όλο τον κόσμο τη σημασία της λέξης «μπαταξής». Αυτό που στο μυαλό μου όμως διαφοροποιεί την Ιρλανδία από την Ελλάδα είναι ότι όταν η Ελλάδα ευημερούσε δεν βγήκαν οι εκεί νεοφιλελεύθεροι να κάνουν αναλύσεις επί αναλύσεων για το «ελληνικό θαύμα» ούτε οι Ιρλανδοί πολιτικοί πρότειναν να ακολουθήσει η Ιρλανδία το παράδειγμα της Ελλάδας.

Λογικό θα μου πείτε. Γιατί –ως γνωστόν- όταν εμείς είχαμε δημοκρατία, αυτοί ήταν στα δέντρα και μάζευαν βελανίδια…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v