Μεγάλη χρονιά (και φέτος) από το Château Angélus!

Ένα από τα πολύ αγαπημένα μου κρασιά του Bordeaux είναι το Château Angélus, από τα αδιαφιλονίκητα "αστέρια" του Saint-Emilion. Το κρασί - ή μάλλον ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου, ο αγαπητός μου Hubert de Boüard (αριστερά στη φωτό) - ακούστηκε πολύ τελευταία, λόγω των προσπάθειών του να ανοίξει στο κρασί του μία νέα καριέρα, την κινηματογραφική.

Βλέπετε μετά τα σημαντικά ωφέλη που είδε από την εμφάνιση του Château Angélus 1982 στο τελευταίο έργο του James Bond ("Quantum of Solace") o Hubert έχει ξεκινήσει εντατικές διαπραγματεύσεις με τους παραγωγούς της σειράς των έργων του James Bond με στόχο το κρασί του να αποκτήσει μόνιμο ρόλο στις επόμενες ταινίες με πρωταγωνιστή τον διάσημο πράκτορα. Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων της παραγωγού εταιρείας Metro Goldwyn Mayer, αλλά του το εύχομαι ολόψυχα. Ο James Bond έχει αποδείξει ότι είναι γνώστης και μέγας οινόφιλος, παρότι την συγκεκριμένη χρονιά - αν και η εσοδεία θεωρείται μυθική για την πλειονότητα των κρασιών του Bordeaux - το Château Angélus είχε αποσπάσει μέγιστη βαθμολογία μόλις 85/100 από τον Robert Parker...

Από το Château Angélus και τον Hubert de Boüard, παρεμπιπτόντως, έλαβα χτες ένα δελτίο τρύγου σχετικά με την εσοδεία 2010. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ομάδας του οινοποιείου η χρονιά κύλησε πολύ ομαλά, το καλοκαίρι ήταν δροσερό και ξηρό, και οι όποιες βροχοπτώσεις ήρθαν στις σωστές για την ωρίμανση των κρασιών στιγμές. Ο τρύγος του ολοκληρώθηκε στις 14 Οκτωβρίου, ενώ αυτός του MerlotCabernet Franc τελείωσε μία εβδομάδα αργότερα, στις 21 του περασμένου μήνα. Το κρασί βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ζύμωσης στις δεξαμενές, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Hubert de Boüard, πάντως, το 2010 θα είναι "η πιο αξιόλογη κλασική εσοδεία της τελευταίας 25ετίας"!

Το αν είναι όντως έτσι τα πράγματα ή όχι, το ξέρει εκείνος καλύτερα από όλους μας. Το πώς θα εξελιχθεί το κρασί στο μέλλον νομίζω ότι είναι λίγο νωρίς να το κρίνει κανείς από τώρα. Ελπίζω όμως ότι του χρόνου την Άνοιξη θα ξαναβρεθώ στο Bordeaux για να δοκιμάσω (και) το Château Angélus en primeur, και θα μπορώ να κάνω μία δική μου πρώτη εκτίμηση.

Στα φετινά Primeurs, πάντως, το Château Angélus ήταν από τα κρασιά που ξεχώρισα - όπως και ο Parker, που το βαθμολόγησε με 96/100! Και μπορεί εγώ να μην έχω καμία ευθύνη για την αστρονομική τιμή στην οποία το συγκεκριμένο κρασί κυκλοφόρησε ήδη στην αγορά, εκείνος όμως έχει σίγουρα, και εξαιτίας του δεν θα είναι πολλοί εκείνοι που θα έχουν την δυνατότητα να το απολαύσουν στην (τωρινή) τιμή των €250 ανά φιάλη! Ελπίζω (ίσως μάταια) ότι δεν θα (ξανα)γίνουν παρόμοιες κινήσεις και την επόμενη φορά με βασικό στόχο να φουσκώσουν οι τιμές, μήπως μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα απίστευτα κρασιά και κάποιοι πραγματικοί οινόφιλοι - όχι μόνο συλλέκτες και fund managers (που συχνά δεν έχουν ιδέα από κρασί...).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v