Μια εικόνα χίλιες λέξεις (κινέζικο ρητό)

Τρεις ημέρες κράτησε η χαρά των Τούρκων για την ελεύθερη πρόσβαση στο YouTube- διάστημα στο οποίο ο δημοφιλέστατος ιστότοπος πρόλαβε να παραδώσειμαθήματα ήθους και σεβασμού της ελευθεροτυπίας. Στους Τούρκους βεβαίως, όχι στην μητρική Google, που δείχνει όλα αυτά να της φαίνονται κινέζικα.  
Τρεις μόλις ημέρες πρόλαβαν οι Τούρκοι να χαρούν την ελεύθερη πρόσβασή τους στο You Tube αφού η απαγόρευση επανήλθε δριμύτερη. Αυτή τη φορά Δικαστήριο της Άγκυρας επέβαλε την απαγόρευση, λόγω της ανάρτησης στο δημοφιλές site ενός video όπου πρωταγωνιστεί ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ σε ερωτικές περιπτύξεις με βουλευτή του κόμματός του.

Η προηγούμενη απαγόρευση αφορούσε προσβλητικά για τον Κεμάλ Ατατουρκ video, τα οποία η τουρκική δικαιοσύνη έκρινε ότι ο λαός δεν μπορεί να αξιολογήσει ελευθέρως και ότι θα τον διαφθείρουν. Αυτό δεν μου κάνει εντύπωση.

Εντύπωση μου έκανε η "παλικαρίσια" στάση του YouTube που ως γνωστόν ανήκει στην Google. Η εταιρία χαιρέτισε την προ τεσσάρων ημερών λήξη της απαγόρευσης με σνομπισμό και υποδόρια απέχθεια. Όταν από τους Τουρκους ανακοινώθηκε ότι τα videos με τον Κεμάλ κατέβηκαν και άρα ανοίγει ο δρόμος προς την άρση της απαγόρευσης, το YouTube έσπευσε να ξεκαθαρίσει τη θέση του λέγοντας ότι δεν έκανε τίποτα για να μην εμφανίζονται τα video.

Μάλιστα, μόλις χθες το YouTube επανήλθε ανακοινώνοντας ότι αποκατέστησε τα συγκεκριμένα videos, καθώς δεν θίγουν σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε copyrights- συμβάλλοντας ίσως έτσι και στη νέα απαγόρευση.  

Επί της αρχής σωστή, ολόσωστη η θέση του YouTube. Ασχέτως του με ποια κριτήρια αποφασίζεται η απαγόρευση ή η άρση της η ελευθεροτυπία δεν είναι κάτι που μπορεί να τυγχάνει ευκαιριακής αντιμετώπισης, αλλά καθολικής συμπεριφοράς.

Ίσως μάλιστα να έχει νόημα μια σχετική ενδοομιλική συζήτηση ανάμεσα στους ιθύνοντες του YouTube και της Google σχετικά με τις αρχές της ελευθεροτυπίας. Ίσως σε αυτή τη συζήτηση να αλλάξει γνώμη και η Google σχετικά με την πολιτική της στην Κίνα, όπου η απάντηση «no results» εμφανίζεται σε ουκ ολίγες αναζητήσεις που δεν είναι της αρεσκείας του καθεστώτος.

Εκτός και αν τα πράγματα είναι διαφορετικά με την ταχύτερα ανερχόμενη οικονομία του πλανήτη, όπου ο θείος Σαμ κάνει πολλές- πολλές μπίζνες, και οι αρχές λυγίζουν από το βάρος της σκοπιμότητας.

Γιατί όμως να είμαστε καχύποπτοι; Όπως παλιότερα είχε μνημονεύσει και ο αποσυρμένος τραγουδοποιός Βασίλης Νικολαΐδης, λέει ο εγγλέζικος θηρεός: «Ας είναι ντροπιασμένος όποιος σκέφτεται άσχημα».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v