Δεν χορταίνεται το Burgenland!...

Λοιπόν εγώ στο Burgenland πρέπει να ξαναπάω. Και θα ξαναπάω. Ίσως την Άνοιξη, δεν ξέρω, πάντως με μία γρήγορη επίσκεψη δεν χορταίνεται, αυτό είναι σίγουρο. Και δεν είναι μόνο οι αμπελώνες και το κρασί που μου έκαναν τόσο μεγάλη εντύπωση - είναι οι πανέμορφες πόλεις, οι άνθρωποι, το φαγητό, η φύση, και πάει λέγοντας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το Burgenland είναι ίσως η διασημότερη οινοπαραγωγική ζώνη της Αυστρίας. Έχοντας πει βέβαια αυτό, η συγκεκριμένη περιοχή παράγει κυρίως ερυθρό κρασί, κάτι για το οποίο η Αυστρία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Συνεχίζουμε. Το Burgenland βρίσκεται στο Νοτιο-Ανατολικό άκρο της Αυστρίας, στα σύνορα με την Ουγγαρία. Πρόκειται για περιοχή με πολύ ευνοϊκό οινικό terroir, χαμηλό σχετικά υψόμετρο, και με στοιχεία που ευνοούν την αμπελουργία όπως ορεινοί όγκοι και λίμνες (κάποιες από αυτές με αλμυρό νερό).

Η δική μας επίσκεψη στο Burgenland αποτέλεσε το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού στην Αυστρία και διήρκεσε δύο γεμάτες μέρες. Περιλάμβανε πολλές γευστικές δοκιμές, παρουσιάσεις και workshops σχετικά με την περιοχή και τα κρασιά της, καθώς και γνωριμία με τους οινοπαραγωγούς της περιοχής. Α, και βέβαια φαγητό με αντιπροσωπευτικές γεύσεις της πλούσιας κουζίνας της περιοχής.

|ig:1-9|

Τα βασικά στοιχεία που μου "έμειναν" ήταν οι πολύ ξεχωριστές τοπικές ερυθρές ποικιλίες του Burgenland, με "σημαία" το Blaufränkisch (αν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τόσο το Zweigelt, όσο και το Sankt Laurent), οι γραφικές πόλεις με την πανέμορφη αρχιτεκτονική (με αποκορύφωμα την πόλη Rust, την οποία ερωτεύτηκα!), και η πολύ αξιόλογη ντόπια κουζίνα, οι γεύσεις της οποίας είναι - για ευνόητους λόγους - πλούσιες, γεμάτες, βαριές. Επίσης έμεινα εντυπωσιασμένος (για άλλη μια φορά) από την οργάνωση, τον επαγγελματισμό και το μάρκετιγκ του Συνδέσμου Οίνου τόσο του Burgenland γενικώς όσο και των υπο-ζωνών του, καθώς και από την φιλοξενία των οινοποιών του. Με τους τελευταίους, μάλιστα, ακολουθήσαμε την εξής πρωτότυπη διαδικασία: αντί να γνωριστούμε όλοι με όλους σε μία γενική εκδήλωση/παρουσίαση, χωριστήκαμε σε γκρουπ των 2-3 και ακολουθήσαμε έναν οινοποιό, τον οποίο και γνωρίσαμε σε βάθος (τα αμπέλια του, το οινοποιείο του, τα κρασιά του). Αυτό έγινε 2 φορές, τόσο στη ζώνη (DAC) του Mittelburgenland, όσο και σε αυτήν του Leithaberg.

Στην πρώτη, οικοδεσπότης μας ήταν ο Markus, που μας ξενάγησε στο οινοποιείο της οικογένειάς του, το Weingut Kirnbauer. Πρόκειται για ένα πανέμορφο και αρχιτεκτονικά υπερσύγχρονο οινοποιείο που ολοκληρώθηκε μόλις το 2007, αν και η οικογένεια ασχολείται με το κρασί 35 χρόνια. Με ιδιόκτητο αμπελώνα 350 στρεμμάτων και ετήσια παραγωγή 200 χιλιάδες φιάλες το Kirnbauer θεωρείται από τα μεγάλα οινοποιεία της περιοχής, τη στιγμή που στην Αυστρία τόσο ο κλήρος όσο και οι παραγωγές κινούνται σε πολύ μικρά επίπεδα. Με τον Markus επισκεφτήκαμε όλους τους χώρους του οινοποιείου, παρέα με την σκυλίτσα του την Athina (που την ονόμασαν έτσι προς τιμήν της Θεάς της Σοφίας, όπως μου διευκρίνισε). Η υπόγεια κάβα με τα βαρέλια ήταν υποδειγματικά τακτική και περιποιημένη, με τα κρασιά να αναπαύονται ακούγοντας μελωδίες του Franz Liszt, ο οποίος, αν και Ούγγρος, καταγόταν από την ευρύτερη ζώνη, όταν τα σύνορα Αυστρίας και Ουγγαρίας ήταν αρκετά διαφορετικά απ' ότι σήμερα. Highlight της επίσκεψης ήταν η δοκιμή κάποιων κρασιών του Kirnbauer κατευθείαν από το βαρέλι στην κάβα, αλλά και των πιο έτοιμων στη σάλα του οινοποιείου, με τη συνοδεία τοπικών μεζέδων όπως ντιπ από λαρδί χοιρινού με τραγανά κομματάκια πέτσας από ψητό γουρουνόπουλο, καθώς και φρεσκοκομμένο Rohschinken, το οποίο είναι το τοπικό "προσούτο", από ειδική ράτσα γουρουνιών που τρέφονται με κάστανα. Ήταν μία εξαιρετικά νόστιμη γευσιγνωσία, όποιαδήποτε ελπίδα δίαιτας, όμως, πήγε πανηγυρικά περίπατο! Το Kirnbauer είναι ένα απίστευτα ποιοτικό οινοποιείο, που παράγει κάποιες από τις εκλεκτότερες ετικέτες Blaufränkisch που δοκίμασα σε ολόκληρο το ταξίδι (και πιστέψτε με, δοκίμασα πολλές...). Εξάγει ήδη το 25% της παραγωγής του στην Ελβετία, την Αγγλία και τη Γερμανία - μακάρι κάποτε να τα δούμε και στην Ελλάδα.

|ig:10-15|

Στο Leithaberg, είχα τη χαρά να γνωρίσω την Silvia Prieler, διευθύντρια του φερώνυμου οινοποιείου της οικογένειάς της. Μετά από ένα όμορφο γεύμα στο καλύτερο εστιατόριο της πόλης, στο οποίο ταιριάξαμε εκλεκτές γεύσεις με όλα τα ερυθρά κρασιά του οινοποιείου - από το πιο απλό μέχρι τις πιο ακριβές single-vineyard ετικέτες του - πήγαμε βόλτα στα αμπέλια της, που ατενίζουν από (σχετικά) ψηλά την όμορφη λίμνη Neusiedler. Μιλήσαμε για το terroir, για το κλίμα, για τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών με τις οποίες ασχολείται η οικογένεια (με επίκεντρο πάντα το Blaufränkisch), και στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το οινοποιείο, που βρίσκεται στο κέντρο της μικρής πόλης Schützen am Gebirge. Οι Prieler ασχολούνται με το κρασί εδώ και 5 γενιές. Πλέον το τιμόνι του οινοποιείου έχει περάσει στους νεότερους της οικογένειας, την Silvia και τον αδερφό της, τον Georg. Με ιδιόκτητους αμπελώνες 200 στρεμμάτων και ετήσια παραγωγή 90000 φιαλών, το Prieler είναι ένα μεσαίου προς μεγάλου μεγέθους οινοποιείο για τα δεδομένα της περιοχής. Παρότι το 35% της παραγωγής τους αφορά σε λευκά κρασιά (από Pinot Blanc και Chardonnay), η Silvia δίνει τη μεγαλύτερη έμφαση στις ερυθρές ετικέτες. Το οινοποιείο εξάγει το 35% της παραγωγής του στις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Τσεχία και τις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ τώρα διερευνά τις προϋποθέσεις για εξαγωγές σε Βραζιλία και Κίνα. Ότι μένει στην εγχώρια αγορά κατατάσσεται ανάμεσα στα πολύ ποιοτικά Αυστριακά κρασιά, γι αυτό και το οινοποιείο έχει κερδίσει πλείστες διακρίσεις και βραβεία σε τοπικούς και διεθνείς διαγωνισμούς.

|ig:16-21|

Χωρίς αμφιβολία, τα ερυθρά κρασιά της Αυστρίας έχουν τεράστιο ενδιαφέρον και πολύ μεγάλο πεδίο ανάπτυξης. Ως χαρακτηριστικά ερυθρά κρασιά ψυχρού κλίματος, διακρίνονται από φινέτσα και αρωματική πολυπλοκότητα, με μαλακές τανίνες και τονισμένη οξύτητα. Όποιος έχει αδυναμία σε αυτού του τύπου τα κρασιά, έχει κάθε λόγο να ασχοληθεί με τα κρασιά του Burgenland. Όποιος οινόφιλος μαγεύεται από την φυσική ομορφιά, την ευγενή αρχιτεκτονική και την χορταστική, νόστιμη κουζίνα της Βόρειας Ευρώπης, καλά θα κάνει να προγραμματίσει ένα ταξίδι στο Burgenland ΑΜΕΣΑ!...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v