Η "άλλη" Αυστρία...

Η εβδομάδα τελείωσε, κι εγώ εξακολουθώ να βρίσκομαι στην Αυστρία. Γιατί μπορεί το Συνέδριο των Ευρωπαίων Wine Bloggers να ολοκληρώθηκε, τώρα όμως αρχίζουμε να γνωρίζουμε την πραγματική οινική Αυστρία. Έτσι, δεν θα σας μιλήσω γενικά για το Συνέδριο, καθώς το έχω κάνει ήδη. Ούτε θα σας αναλύσω τις σκέψεις μου για το blogging στο παρόν και στο μέλλον, γιατί κι αυτό το έχω κάνει ήδη. Θα μοιραστώ μαζί σας, όμως, την πρώτη γεύση που πήρα σήμερα από την... άλλη Αυστρία.

Σε ποια Αυστρία αναφέρομαι; Μα, στην Αυστρία που παραδίδει μαθήματα στο οινικό μάρκετινγκ, και καλά θα κάνουμε όλοι να ανοίξουμε μάτια και αυτιά, και να κρατήσουμε σημειώσεις, γιατί θα μάθουμε πολλά από τους Αυστριακούς πάνω στο κρασί. Και βέβαια αυτό που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία σε αυτό που λέω (αλλά και στα όσα πρόκειται να ακολουθήσουν) είναι το γεγονός ότι πρόκειται για μία χώρα η οποία, ως γνωστόν, το 1985 ταλανίστηκε από ένα μεγάλο σκάνδαλο που πήρε διεθνείς διαστάσεις και σχεδόν την έσβησε από τον παγκόσμιο οινικό χάρτη! Κι όμως, από τότε όχι μόνο έχει επανακάμψει, αλλά σε πολλούς τομείς πρωτοπορεί!

Σήμερα λοιπόν επισκεφτήκαμε την πόλη του Weinviertel. Η πόλη είναι γνωστή και έχει ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί ουσιαστικά την πατρίδα της πιο φημισμένης Αυστριακής (λευκής) ποικιλίας, του Grüner Veltliner. Η εκδρομή μας οργανώθηκε από τους ανθρώπους του Συμβουλίου Οίνου του Weinviertel, οι οποίοι:


- Σήμερα, Κυριακή, πέρασαν όλη τη μέρα τους μαζί μας με μεγάλη χαρά
- Μας προμήθευσαν με υλικό μάρκετινγκ εξαιρετικής ποιότητας σε κάθε μορφή (έντυπο, οπτικο-ακουστικό, ηλεκτρονικό σε branded USB sticks) έτσι ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας τα πάντα γύρω από την περιοχή τους και τα κρασιά της
- Μας έκαναν παρουσίαση της ιστορίας του αμπελώνα της περιοχής, της θέσης και της κατάστασης των κρασιών τους επί του παρόντος, καθώς και της στρατηγικής τους για το μέλλον
- Μας γνώρισαν ορισμένους από τους σημαντικότερους οινοποιούς της συγκεκριμένης ζώνης
- Μας έδωσαν να δοκιμάσουμε περισσότερες από 20 από τις πλέον αντιπροσωπευτικές ετικέτες Grüner Veltliner που παράγει η ζώνη
- Μας προσκάλεσαν να τρυγήσουμε μαζί τους το Grüner Veltliner, ο τρύγος του οποίου ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες
- Μας ξενάγησαν στο μεγαλύτερο υπόγειο κελάρι της πόλης του Retz, συνολικού μήκους 2.5 χιλιομέτρων, το οποίο έχουν διαμορφώσει σε μία επισκέψιμη διαδρομή κατά την οποία διδάσκουν στον επισκέπτη την ιστορία του αμπελώνα της περιοχής, για να καταλήξει στο πρατήριο του Συμβουλίου, όπου θα δοκιμάσει τυπικά κρασιά της ζώνης και θα τα αγοράσει σε τιμές ex cellar

|ig:1-11|

Περισσότερο ίσως από όλα αυτά, όμως, εγώ εντυπωσιάστηκα με το μεσημεριανό μας. Και όχι (μόνο) επειδή έλαβε χώρα στο εξαιρετικά μοντέρνο και κομψό wine restaurant της μικρής πόλης του Retz (ο πληθυσμός της είναι κάτι παραπάνω από 4000), το οποίο θα ζήλευαν πολλές Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες... Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν η σύλληψη, το concept του γεύματος, το οποίο είχε στόχο να αναδείξει την ευελιξία του Grüner Veltliner στους συνδυασμούς με φαγητό. Γιατί, εκεί που όλοι περίμεναν ότι θα μας παρουσιάσουν το κρασί συνοδεύοντας τοπικές, Αυστριακές γεύσεις, οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ του Συμβουλίου Οίνου του Weinviertel σκέφτηκαν (πολύ σωστά) ότι κάτι τέτοιο ελάχιστα ενδιαφέρει ανθρώπους που δεν μένουν στην Αυστρία και δεν τρώνε Αυστριακό φαγητό καθημερινά... Έτσι, μας παρέθεσαν ένα γεύμα τεσσάρων πιάτων, καθένα από τα οποία ήταν αντιπροσωπευτικό μίας διεθνούς κουζίνας (με τη σειρά: Ισπανική, Γαλλική, Αυστριακή, Ασιατική), και το οποίο συνοδευόταν από 2 προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες Grüner Veltliner με διαφορές στο στυλ, την ξηρότητα, το αλκοόλ, κλπ, τα οποία πραγματικά "έδεναν" τέλεια με το φαγητό. Τόσο απλό, κι όμως τόσο μεγαλοφυές!...

|ig:12-19|

Όλα αυτά, αγαπητοί μου φίλοι, χώρεσαν σε μία ημερήσια εκδρομή σε μία περιοχή η οποία απέχει μία ώρα με το πούλμαν από τη Βιέννη. Σε λίγες (πλέον) ώρες αναχωρούμε για το Burgenland, την πιο φημισμένη οινοπαραγωγική ζώνη της Αυστρίας, η οποία παράγει (και) πολλά και αξιόλογα ερυθρά κρασιά. Watch this space!...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v