Πρόγευση των κρασιών Gentilini Εσοδείας 2010

Όσοι επισκεφτείτε την έκθεση "Οίνοι Πελοποννήσου Φυσικά" αυτή την Κυριακή, θα έχετε την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε και να κρίνετε από πρώτο χέρι. Έτσι ή αλλιώς, πάντως, να θυμάστε ότι διαβάσατε πρώτοι για τα φετινά κρασιά του οινοποιείου Gentilini από την Κεφαλονιά σε αυτήν εδώ τη σελίδα, καθώς σήμερα είχα την χαρά να πάρω μία πρώτη πρόγευση.

Δοκίμασα λοιπόν όλοι την γκάμα της εσοδείας 2010 του οινοποιείου, και έμεινα πολύ ευχαριστημένος. Βεβαίως πρόκειται για δείγματα δεξαμενής που δεν έχουν σταθεροποιηθεί πλήρως και γενικά έχουν ακόμα κάμποσο δρόμο μέχρι να διατεθούν στην αγορά (σημειώστε το όσοι δοκιμάσετε σύντομα κρασιά της νέας εσοδείας γενικώς), ωστόσο τα πρώτα σημάδια είναι πολύ θετικά.

Συγκεκριμένα δοκίμασα:

- Τη Ρομπόλα Gentilini 2010 (13% abv): Τη βρήκα απόλυτα τυπική, με έντονη μεταλλική και ταυτόχρονα λεμονάτη μύτη, και πλούσιο στόμα με όμορφη οξύτητα και πολύ καλή διάρκεια. Θα μας χαρίσει όμορφες στιγμές στις μεγάλες ψαροφαγίες του 2011!

- Το Gentilini Aspro 2010 (13% abv): Ένα εύκολο και ευχάριστο καθημερινό πολυποικιλιακό (Τσαούσι, Μοσχάτο, Sauvignon Blanc) λευκό κρασί. Χαρακτηρίζεται από όμορφα αρώματα εσπεριδοειδών με ανθικές διαστάσεις στο βάθος. Είναι φρέσκο με πολύ καλή οξύτητα, και προσφέρεται για κέρασμα ως απεριτίφ, καθώς και για να συνοδεύσει ελαφριά θαλασσινά μεζεδάκια (ιδανικά τηγανητά)

- Τη Ρομπόλα Gentilini Cellar Selection 2010 (13% abv): Πρόκειται για single-vineyard Ρομπόλα, η οποία έχει ωριμάσει κατά 30% σε χαρμάνι βαρελιών διαφόρων χρήσεων. Είναι ένα πολύ εκλεπτυσμένο λευκό κρασί που δεν χάνει καθόλου την τυπικότητά του, απεναντίας βγάζει μία γοητευτική πικάντικη αρωματικότητα στη μύτη και το στόμα που της δίνει πολυπλοκότητα και διάρκεια

- Την πειραματική βαρελάτη Ρομπόλα 2010 (13% abv), που δεν προβλέπεται να βγει (προς το παρόν τουλάχιστον) στο εμπόριο. Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι γενικά δεν είμαι μεγάλος φαν των βαρελάτων λευκών κρασιών. Το συγκεκριμένο, ωστόσο, παρότι δεν έχει - εκ των πραγμάτων - την τυπικότητα μίας φρέσκιας Ρομπόλας, είναι ένα φίνο βαρελάτο λευκό, με πολύ διακριτική την παρουσία της δρυός, τονισμένη οξύτητα και πλούσια αίσθηση στο στόμα μέχρι τέλους

- Το Gentilini Ροζέ 2010 (12.5% abv): Αν και μπαίνω στον πειρασμό, δεν θέλω να πω ότι είναι το καλύτερο ροζέ του συγκεκριμένου οινοποιείου (πρόκειται για ένα από τα πολύ αγαπημένα μου κρασιά έτσι κι αλλιώς) μέχρι σήμερα, σίγουρα πάντως με εντυπωσίασε. Το χρώμα του είναι πιο βαθύ τριανταφυλλί από ποτέ, χάρη στην παρουσία του Αγιωργίτικου στο χαρμάνι, δίπλα στο Μοσχοφίλερο, ενώ η μύτη του ξεχειλίζει από απίστευτα αρώματα γλυκού τριαντάφυλλου. Είναι πιο γεμάτο αυτή τη φορά στο στόμα, με μία όμορφη υποψία τανινών, και με απίστευτα γλυκιά επίγευση

Ο φετινός τρύγος για το οινοποιείο Gentilini ήταν από τους πολύ καλούς, και τα αποτελέσματά του φαίνονται ήδη στα κρασιά που δοκίμασα σήμερα. Ανυπομονώ να τα ξαναδοκιμάσω (και όχι μόνο) όταν πλέον θα πάρουν τον δρόμο τους για την αγορά, στις αρχές του νέου έτους, και ξέρω ότι τότε θα είναι ακόμα πιο έτοιμα και απολαυστικά. Ελπίζω όσοι τα δοκιμάσετε μεθαύριο να συμφωνήσετε ότι συνιστούν μία ακόμα πολύ αξιόλογη προσπάθεια του δημοφιλούς Κεφαλονίτικου οινοποιείου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v