Κράτος εν κράτει οι εκλογές

Όσοι ανησυχήσατε ότι "γινόμαστε σιγά σιγά κράτος"- που λέγαν και οι παλαιότεροι- και ότι αποφάσεις όπως η απαγόρευση του καπνίσματος θα εφαρμοστεί, μπορείτε να χαλαρώσετε. Εκτός και αν είστε ένας από τους πέντε (5) που έχουν έως τώρα δεχθεί κλήση για μη συμμόρφωση. Μα, πως κάνετε και εσείς έτσι; Εκλογές έχουμε!
Βλέπω τα περί της απαγόρευσης του καπνίσματος και γελάω. Γελάω κυρίως με αυτούς που πιστεύουν ότι ζουν σε κανονικό κράτος, όπως και με αυτούς που εξαγγέλλουν τον εξορθολογισμό του κρατικού μηχανισμού- με αυτούς τους τελευταίους γελάω λιγότερο γιατί είναι μάλλον απίθανο να το πιστεύουν.

Η απαγόρευση τύποις ξεκίνησε πέρσι τον Σεπτέμβριο, ανεστάλη έξι μήνες μετά, γιατί "δεν είχε προβλεφθεί μια σειρά παραμέτρων", εξαγγέλθηκε ξανά την άνοιξη (χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα), και ορίστηκε για άλλη μια φορά η έναρξη του μέτρου στις αρχές του φετινού Σεπτεμβρίου. Ενώ οι μέρες περνούσαν, έγινε γνωστό ότι «ο πρώτος μήνας είναι δοκιμαστικός και θα γίνονται απλώς συστάσεις. Από τον Οκτώβριο όμως… ποιος είδε τον θεό και δεν τον φοβήθηκε!».

Το Σάββατο μαζί με τις υπηρέτριες (που έλεγε και μία γνωστή μου τον καιρό της αλαζονικής φοιτητικής μας ζωής) βγήκα και εγώ και επισκέφθηκα τα μπαρ. Στο πρώτο που πήγαμε χωρίς να πούμες τίποτα και μόνο επειδή κρατούσαμε ένα πακέτο τσιγάρα ο μπάρμαν έκανε μόνο του τον εξής ‘διάλογο’: «Καλησπέρα. Καπνίζετε; Α, από ό,τι βλέπω καπνίζετε. Μισό λεπτό να σας φέρω ένα τασάκι». Και το έφερε.

Στο επόμενο μπαρ που πήγαμε για να μπούμε κόψαμε το ντουμάνι με το μαχαίρι και δεν ετέθη ποτέ ζήτημα. Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας έγινε γνωστό ότι οι κλήσεις που έχουν έως τώρα κοπεί για την πάταξη του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους φτάνει τον δυσθεώρητο αριθμό των… πέντε!

Έμαθα για την σχετική επερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Νασιώκα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και έσπευσα να διαβάσω την απάντηση. Ο υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης με την σειρά του, παραδέχθηκε- άκουσον, άκουσον!- ότι «όντως οι δημοτικοί άρχοντες «κάνουν τα στραβά μάτια» για να μην στενοχωρήσουν τους πολίτες» εν όψει δημοτικών εκλογών!

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός για την εφαρμογή του μέτρου προβάλει ως δικαιολογία για την παντελή απουσία κρατικής εξουσίας το ότι οι δημοτικές αρχές δεν θέλουν να κακοκαρδίσουν τους πολίτες! Και αυτό δεν το λέει κάποιος αναλυτής εφημερίδας ή ο περιπτεράς της γειτονιάς, αλλά το ίδιο το υπουργείο, το οποίο καθησυχαστικά δηλώνει ότι «ο νόμος θα εφαρμοστεί»- προφανώς αφού περάσουν οι εκλογές…

Μόνο σε εμένα φαίνεται τρελό αυτό;

Αναρωτιέμαι σε ποια συνείδηση ευταξίας και σεβασμού του κράτους θα στηριχθούν αυτοί που θέλουν να εξαλείψουν νοοτροπίες όπως αυτή της φοροδιαφυγής. Σε αυτή που διαμορφώνεται από τους θεσμούς ή σε αυτήν που φτιάχνουν τα κέφια των ψηφοφόρων;

Νομίζω ότι την ξέρω την απάντηση...
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v