Πίστευε και μη ερεύνα

Πόση σχέση έχει το θρησκευτικό δόγμα με τις θρησκειολογικές γνώσεις; Πιθανότατα καμία. Ωστόσο, αμερικανική έρευνα έθεσε ερωτήματα γνώσης σε πιστούς διαφορετικών δογμάτων αι κατέληξε ότι οι καλύτερα καταρτισμένοι είναι- ω του θαύματος!- οι άθεοι.      
Οι θρησκευτικές συζητήσεις σπανίως έλκουν την προσοχή του Ιοβόλου, ο οποίος θεωρεί ότι τουλάχιστον σε αυτή τη σεκάνς έχει ξεμπερδέψει με τις αναρωτήσεις για το εάν υπάρχει ή όχι θεός.

Δεν κατάφερα ωστόσο να μείνω αδιάφορος σε έρευνα που διάβασα ότι πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και αφορούσε τις θρησκειολογικές γνώσεις των ερωτηθέντων. Οι απαντήσεις, διάβασα στο έγκριτο Yahoo News, κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το δόγμα αυτών που πήραν μέρος στην έρευνα, στους οποίους περιελήφθησαν και άνθρωποι που δήλωσαν άθεοι.

Ίσως φανεί δύσκολο να το πιστέψετε, αλλά το καλύτερο «σκορ» το σημείωσαν αυτοί οι τελευταίοι!

Κατά μέσο όρο, οι αμερικανοί που ρωτήθηκαν απάντησαν σωστά τις 16 από τις 32 ερωτήσεις θρησκευτικής γνώσης, ενώ ο μέσος όρος των αθεϊστών ή των αγνωστικιστών έφτασε τις 20,9 σωστές απαντήσεις με δεύτερους τους Εβραίους (20,5) και τρίτους τους Μορμόνους (20,3).

Η αλήθεια είναι ότι ο κρετινισμός των αμερικανών- τουλάχιστον αυτός που αντιλαμβανόμαστε ως τέτοιον οι περήφανοι ‘Έλληνες- μπορεί να διαστρέψει την εγκυρότητα της έρευνας, όπως φαντάζομαι ότι συμβαίνει και στην ιλαρή αυτή περίπτωση, την οποία το In2life, ως μη όφειλε, αναγορεύει σε μέγα θέμα.

Σε κάθε όμως περίπτωση, ακόμη και αν τα πορίσματα της έρευνας δεν είναι… πανανθρώπινα, αυτό που φαίνεται να προκύπτει είναι ότι η αποστασιοποίηση από τα θρησκευτικά δόγματα φέρνει τη γνώση. Ακόμα και επί των ίδιων των δογμάτων!

Και αφού γελάσω σαν τον αξέχαστο Σπύρο Καλογήρου (μουχαχαχαχα) με το άλμα λογικής που μόλις ολοκλήρωσα, θα μοιραστώ μαζί σας κάτι πιο γήινο και ανθρώπινο: την οικονομική ανάλυση της Rachida Dati, της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Γαλλίας.

Η συγκεκριμένη υπουργός φημολογείται ότι αποπέμφθηκε από την Κυβέρνηση λόγω επιθυμίας της Κάρλα Μπρούνι η οποία ανησυχούσε για πιθανή σχέση της κ. Dati με τον Πρόεδρο Σαρκοζί.

Το video που ακολουθεί με το που εμφανίστηκε στο You Tube κατέγραψε 200.000 «χτυπήματα». Για όσους δεν γνωρίζουν αρκετά καλά γαλλικά θα ήταν καλό να πούμε ότι ο πληθωρισμός (inflation) και ο στοματικός έρωτας (fellacion) είναι κάτι… εντελώς διαφορετικό.
 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v