Ο κοντός, ο φαφλατάς κι η μοιρολογίστρα

O ηθοποιός Τόμας Μακάρθι έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως σκηνοθέτης με το υπέροχο (κι οσκαρικό) “The Visitor”. Εκεί, διερεύνησε σε ένα βαθμό τη σχέση των συμπατριωτών του με τις άλλες κουλτούρες. Κάτι παρόμοιο όμως, είχε κάνει και στη λιγότερο γνωστή πρώτη του ταινία, το αντίστοιχα υπέροχο “The Station Agent”.
O ηθοποιός Τόμας Μακάρθι έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ως σκηνοθέτης με το υπέροχο (κι οσκαρικό) “The Visitor”. Εκεί, διερεύνησε σε ένα βαθμό τη σχέση των συμπατριωτών του με τις άλλες κουλτούρες που, αν και εκπροσωπούνται στο μεγαλύτερο φάσμα τους εντός των συνόρων των ΗΠΑ, παραμένουν άγνωστες και ανοίκειες στους πολίτες της. Το έκανε φέρνοντας πολύ κοντά 4 ανθρώπους που μόνο οι συνθήκες θα μπορούσαν να τους κάνουν να πλησιάσουν τόσο ο ένας τον άλλο.

Κάτι παρόμοιο όμως, είχε κάνει και στη λιγότερο γνωστή πρώτη του ταινία, το αντίστοιχα υπέροχο “The Station Agent”, όπου ένας νάνος που έχει τρέλα με τα τρένα, ο Φίνμπαρ (Πίτερ Ντίνκλατζ), κληρονομεί απ' τον μοναδικό του φίλο έναν παλιό σταθμό τρένων κάπου στο επαρχιακό Νιου Τζέρσεϊ. Μην έχοντας τίποτε καλύτερο να κάνει, μετακομίζει εκεί, ώστε να συνεχίσει να ζει απομονωμένος απ' τα περίεργα βλέμματα, δίπλα στις ράγες και τα παλιά βαγόνια που τόσο τον συναρπάζουν.

Όμως σ' ένα μέρος με τόσο λίγες επιλογές δεν είναι εύκολο να ξεφύγεις απ' τους ανθρώπους κι ο Φίνμπαρ μπλέκει, χωρίς να το καταλάβει, με τον αργόσχολο καντινιέρη της διασταύρωσης, τον Τζο (Μπόμπι Καναβάλε), μια καλλιτέχνη που θρηνεί ακόμη για το χαμό του παιδιού της, την Ολίβια (Πατρίτσια Κλάρκσον), ένα κοριτσάκι που συχνάζει στις γραμμές (Ρέιβεν Γκούντγουιν) και μια κοπέλα (Μισέλ Γουίλιαμς) που γοητεύεται απ' την ιδιομορφία του.

Οι ετερόκλητοι χαρακτήρες, περιορισμένοι είτε απ' το χώρο είτε απ' την ίδια τους την ψυχολογία, συναναστρέφονται, τελικά, κάπως αδέξια, αποκαλύπτωντας έτσι περισσότερα για τον εαυτό τους απ' ότι αν οι σχέσεις τους έμεναν σε μια επιφανειακή ψευδοανετίλα. Ο Πίτερ Ντίκλατζ είναι απίθανος στον κεντρικό ρόλο, ένας ηθοποιός που αποσπά χωρίς κόπο την προσοχή σου απ' το γεγονός ότι είναι νάνος, αντίθετα με τον Φίνμπαρ που προσπαθεί, απλώς, να μείνει μακριά απ' το βλέμμα των άλλων. Εξαιρετικοί και η Πατρίτσια Κλαρκσον με τον Μπόμπι Καναβάλε, ο οποίος δίνει και μια πιο κωμική νότα στη δυστοκία με την οποία η νεοσύστατη τριάδα των φίλων, προσπαθεί να δεθεί.

Το “The Station Agent” είναι μια πολύ καλή άγνωστη ταινία, ίσως η καλύτερη με πρωταγωνιστή νάνο που κυκλοφορεί στην πιάτσα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v