Μια βραδιά με τις Γυναίκες του Κρασιού (του Κόσμου)

Δεν χάνω ευκαιρία να γράφω και να μιλάω για το σημαντικό ρόλο που παίζουν οι γυναίκες στην ανάπτυξη του οινικού κλάδου, αλλά και στη διάδοση της οινικής κουλτούρας παγκοσμίως, και χαίρομαι κάθε φορά που γεγονότα και εξελίξεις επιβεβαιώνουν την πεποίθησή μου αυτή. Όπως χτες το βράδυ, που είχα το προνόμιο να είμαι ο μοναδικός άνδρας καλεσμένος στο δείπνο που παρέθεσαν Οι Ελληνίδες του Κρασιού στις ομόλογές τους από την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελβετία.

Όπως είχα γράψει και τότε, από τις αρχές του έτους, και συγκεκριμένα από την τελευταία γενική συνέλευση που έκαναν στη Μαδρίτη τα μέλη του Διεθνούς Συνδέσμου Γυναικών του Κρασιού (IAWΙW) τον Ιανουάριο, οι Ελληνίδες του Κρασιού ανέλαβαν την Προεδρία του. Πολύ σύντομα μάλιστα, απ' ότι πληροφορήθηκα, έκαναν τη διαφορά και πρωτοστάτησαν σε σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στη λειτουργία του Συνδέσμου. Αυτές τις μέρες, οι Ελληνίδες του Κρασιού, κάλεσαν τα υπόλοιπα μέλη του Συνδέσμου σε ένα έκτακτο συμβούλιο στην Αθήνα, για να αποτιμήσουν μαζί την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που πρόσφατα έθεσαν σε λειτουργία και να αποφασίσουν την ημερομηνία και τη θεματολογία της επόμενης Γενικής Συνέλευσης.

Το χτεσινό δείπνο ήταν ο όμορφος επίλογος του Συμβουλίου, όπου οι Γυναίκες του Κρασιού έδειξαν τις γνώσεις, τον πολιτισμό τους, την αγάπη τους για το κρασί, αλλά και την αποφασιστικότητά τους για να το φέρουν πιο κοντά στον κόσμο. Τα μέλη του Συνδέσμου αντάλλαξαν δώρα και αναμνηστικά, απόλαυσαν Μεσογειακές γεύσεις από την κουζίνα του εστιατορίου Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης στην Κηφισιά, όπου έλαβε χώρα το δείπνο, και εκθείασαν τις οικοδέσποινες Ελληνίδες του Κρασιού για την άψογη οργάνωση και τη φιλοξενία τους.

Εγώ είχα τη χαρά να καθίσω μαζί με την εκπρόσωπο των Γυναικών του Κρασιού από την Ιταλία (Le Donne del Vino) και αντι-πρόεδρο της IAWΙW, την Tiziana Mori (αριστερά στη μεγάλη φωτογραφία μαζί μου επάνω, και από την άλλη πλευρά η αεικίνητη Ελληνίδα Πρόεδρος Μαίρη Τριανταφύλλου-Πιτσάκη). Με την Tiziana συζητήσαμε πολλά ενδιαφέροντα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η IAWIW, όπως η επικοινωνία, η εξωστρέφεια, οι προκλήσεις αλλά και ο ρόλος των γυναικών σε ένα κλάδο που είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό του ανδροκρατούμενος. Μου είπε μάλιστα ότι στην Ιταλία η αντιμετώπιση των γυναικών στο κρασί άλλαξε ριζικά όταν άλλαξαν και οι γενιές στα μεγάλα οινοποιεία και τις γνωστές επιχειρήσεις του κλάδου, και ανέλαβαν οι κόρες των μεγάλων ανδρών του κρασιού, οι οποίες γρήγορα απέδειξαν ότι τα καταφέρνουν εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα από τους πατεράδες τους! Οι υπόλοιπες κυρίες στο τραπέζι μου εκπροσωπούσαν την Ιταλία και την Ισπανία στο Σύνδεσμο, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τα κρασιά μας αλλά και για την κουζίνα μας, και εντυπωσιάστηκαν από ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ελληνικής cucina povera: το γλυκό του κουταλιού!

Τα μέλη του Διεθνούς Συνδέσμου Γυναικών του Κρασιού ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη γενική τους συνέλευση, που θα γίνει στη Νάπολι του χρόνου την Άνοιξη. Να είμαστε καλά μέχρι τότε, καθώς σχεδιάζω να είμαι κι εγώ εκεί, και να σας μεταφέρω από πρώτο χέρι τα όσα σημαντικά θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν από το Σύνδεσμο. Την Tiziana Mori και τους συνεργάτες της, ωστόσο, θα έχω τη χαρά να τους έχω συναντήσει νωρίτερα, καθώς θα ξαναβρεθούμε τον Ιανουάριο στη Βερόνα, στη μεγάλη διεθνή παρουσίαση της νέας εσοδείας των Amarone!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v